Soğuk havaya rağmen fotoğrafçılık
Kar tanelerinin usulca düşüşünü sıcacık evlerimizin penceresinden izleyerek dalıp gitmek, hepimize iyi gelir. Ancak yine de kendimizi bembeyaz sessizliğin tertemiz kucağına bırakmak her zaman daha caziptir. Yağmur da yağsa kar da olsa sıkı giyinip tedbirinizi alırsanız kış mevsimi sizler için birbirinden ilginç manzaralar sunar.
Her mevsimin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Kışın zorlu hava şartları sebebiyle güvenli şekilde fotoğraf çekebilmek için önce kendimizi, sonra cep telefonumuzu soğuktan ve yağıştan korumamız gerekmektedir. Sizi sıcak tutacak bir mont, şemsiye, atkı, bere ve eldiven derken kış mevsiminde hareket kabiliyeti giderek azalsa da doğru giysiler tercih etmek ve yanınızda sıcak içecekler götürmek, vücut ısınızı korumanıza yardımcı olacaktır.
Bilhassa karlı havalarda eldivensiz çekim yaptığınızda, bir süre sonra elleriniz titremeye ve telefonu yeterince sabit tutamamaya başlarsınız. Böyle durumlarda dokunmatik eldiven kullanırsanız hem soğuktan korunur hem de rahatça telefonu kontrol edebilirsiniz. Cep telefonunuzu yağıştan ve soğuktan korumak içinse kılıf veya çanta kullanabilirsiniz. Ayrıca telefonunuzun pil durumunu da düzenli olarak kontrol edin. Zira soğuk havalarda bataryalar daha hızlı tükenir. Bu ihtimali de düşünerek yanınızda hızlı şarj desteği olan bir powerbank bulundurmayı ve bunu da soğuktan korumak için sıcak bir yerde saklamayı ihmal etmeyin.
Neler çekebilirsiniz?
“Kış fotoğrafçılığı” deyince aklımıza ilk olarak kar gelse de sabahın erken saatlerinde etrafı dolduran sisin içinden taşan binalar ve ağaçlar, bitkilerde oluşan don ya da çiğ taneleri, örümcek ağlarında biriken damlacıklar ve kışa dair birçok kompozisyon, fotoğraf meraklılarını çağırmaktadır. Kış mevsimi, fotoğrafçılar için eşsiz fırsatlar sunar. Dışarı çıktığımızda ilk çekmek isteyeceğimiz şey, genellikle kar manzaraları olur. Zira dağlar, dereler, ormanlar ve şehirler kar yağdığında âdeta birer kartpostala dönüşür.
İnsan ya da hayvanların bıraktığı izleri takip ettiğimizde daha başka şeylerle de karşılaşırız. Mesela çatı altlarında karşımıza çıkan buz sarkıtlarının yanı sıra; donmuş göller ve buz tutan ağaçlarla ortaya çıkan dramatik manzaralar bunlardan bazıları. Tüm bunları gördükçe kar ve buzun güzelliğini daha iyi idrak ederiz. Kar ışığı yansıtan parlak bir yüzey olduğundan, karın yansımalarını yakalamaya çalışmanız doğru olur. Bunun için de farklı açılardan çekim yapmayı deneyin. Kar, farklı desenlerde olabildiğinden; bu desenleri de özellikle makro çekim modunda ya da makro lens kullanarak fotoğraflarınızda vurgulayabilirsiniz.
Işığın fısıltısına kulak verin
Kışın gün ışığı kısadır ve güneş, genellikle düşük bir açıda parlar. Her zaman olduğu gibi bu mevsimde de doğru ışıkta çekim yapmak önem arz eder. Gün doğumu veya gün batımı gibi altın saatleri içeren yumuşak ışık koşullarında çekim yapmak daha avantajlı olacaktır. Ayrıca gölgelerin daha belirgin olduğu bulutlu havalarda da güzel fotoğraflar çekmek mümkündür. İlkbahar ve sonbahar bizi canlı renklerle karşılarken, bunun aksine kış mevsimi bize daha kasvetli ve donuk renkler sunar. Bu mevsimde renklerin az olması monokrom, yani siyah beyaz fotoğrafçılık için de iyi bir fırsat vaat eder. Bunu da mutlaka deneyimlemelisiniz.
Karda çekim yapmanın dezavantajı, gözümüzle gördüğümüzden farklı renkte fotoğrafların ortaya çıkmasıdır. Zira kar, ışığı yansıtan parlak bir yüzey olduğundan; telefonumuz, ortamda çok fazla ışık varmış gibi algılayabilir ve az pozlama yaparak fotoğrafların koyu renk, -gri ya da mavi- çıkmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için ise pozlamayı düzgün yapmak gerekir. Fotoğrafların gerçek rengini yakalamak için kameranızı manuel ya da promod’a alarak pozlama ayarlarını buradan yapın. Bu şekilde fotoğrafın ışık miktarını ve beyaz dengesini rahatça kontrol edebilirsiniz. Manuel mod’da diyaframınızın da açık olması, karın daha yumuşak ve bulanık görünmesini sağlar. Bunun yanında karın bulunduğu sahneyi gölgeli bir yerde çekerseniz, kar daha az ışık yansıtır ve böylece fotoğrafın rengi daha gerçekçi olur. Yine karda çekeceğimiz zıt renkli objeler de kontrast elde etmemizi ve renklerin daha belirgin şekilde kendisini göstermesini sağlayacaktır. Kar tanelerini belirgin hale getirmek için ise telefon flaşınızı kullanabilirsiniz.
Karın yansımalarını azaltmanın ve renkleri daha doygun hale getirmenin bir başka yolu da telefon kamerasına takılan polarize filtrelerdir. Bu filtreler, fotoğraflarınızın daha kontrastlı görünmesini sağlar. Polarize filtreniz yoksa kar gözlüğünüzü kamera önüne koyarak da daha doygun renkli fotoğraflar çekebilirsiniz. Öte yandan kar yağmadığı zamanlarda ve kapalı havalarda ışık az olacağı için tripod kullanılması ya da cep telefonunun düzgünce sabitlenmesi fotoğraflarınızın daha net olmasını sağlayacaktır.
Fotoğraflarınızı düzenleyin
Soğuk havada o kadar mücadele verip bolca çekim yaptıktan sonra, sıcacık evinizde bunları düzenleyip elden geçirmek en büyük hakkınız elbette. Siz de fotoğraflarınıza özgürce müdahale edip kontrastını, renklerini ve doygunluğunu kolayca ayarlamak istiyorsanız JPEG yerine RAW formatında çekim yapmayı ihmal etmeyin. Zira RAW fotoğraflar, sıkıştırılmamış görüntüler olduğu için daha yüksek görüntü kalitesi ve daha fazla renk alanı sunar. İçimizi ısıtan fotoğraflarda buluşmak ümidiyle…