Snowboard’u seviyorum. Çünkü

YUSUF MERİÇ
Abone Ol

Karlı kış günlerinde adrenalin seviyeni yükseltmek, orman içi pistlerde tozu dumana katarak ilerlemek ve bir dağ başında mevsimi unutulmaz hale getirmek mi istiyorsun. O zaman snowboard tam sana göre. Bu eğlence sporun püf noktalarını deneyimli sporcular anlatıyor.

Elif Kübra Geneşke (millî sporcu)

Hedefim olimpiyatlara katılmak

Türkiye’deki snowboard’u dünyadakiyle karşılaştırdığımızda arada büyük bir fark yok.

“Sporcu bir aileden geldiğim için küçükken birçok spora yönlendirildim. Bu biraz da benden kaynaklandı aslında. Spor konusunda biraz doyumsuz ve maymun iştahlıydım. Ama kayağa başlayıp snowboard ile tanıştıktan sonra duruldum. Başta ailem diğer sporlarda olduğu gibi geçici bir heves olabileceğini düşündü ama ben zamanla durumun böyle olmadığını kanıtladım. Snowboard gerçekten tamamen kafa yapıma ve ruhuma uygun bir spor. İçgüdüsel olarak bu sporla aramda duygusal bir bağ oluştu. Bu kararımdan dolayı da şu an çok mutluyum. Kısa bir süre önce Türk kayak tarihine Snowboard Dünya Kupası’nda yarışan ilk kadın sporcu olarak tarihe geçtim. Bu, tarifi olmayan bir duygu… Bütün profesyonel sporcuların hayalidir, ilkler listesine adını yazdırmak. Spor kariyerimde sıradaki hedefim, olimpiyatlara katılıp sonrasında podyuma çıkabilmek. Türkiye’deki snowboard’u dünyadakiyle karşılaştırdığımızda arada büyük bir fark yok. Sıkı çalışma ile aradaki fark kapatılabilir. En beğendiğim sporcu, Ester Ledecka. Hem kayak hem de snowboard branşlarını birlikte yaparak iki dalda başarı elde eden azimli bir sporcu.”

Ester Ledecka (Olimpiyat şampiyonu Çek snowboard sporcusu)

Eğlenmek için bu sporu yapıyorum

“Kendimi yarı snowboardcu, yarı kayakçı gibi hissediyorum. Sadece stilimi basit tutmak istiyorum ve eğlenmek için bu sporu yapıyorum. Snowboard sayesinde birçok ülkeden dostluklar edindim. Hiçbir zaman sadece olimpiyatlara odaklanan bir sporcu olmadım. Olimpiyatlar dışında birçok önemli yarış var. Bunlara iyi hazırlanmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Snowboard yapacağım zaman beni hiçbir şeyin durduramayacağını hissederim. Yine de hâlâ geliştirilecek çok yönüm var. Snowboard’da adım adım kendimi geliştirdim. Önce bir adım attım, sonra bir adım daha… Snowboard’u severek yapıyor ve başarı için kendimi şartlandırmıyorum. Eğer bir müsabakayı kaybetsem bile orada yarışmaktan keyif aldıysam bu benim için yeterli.”

Snowboard sayesinde birçok ülkeden dostluklar edindim.

Devran Bekin (snowboard sporcusu)

Bana kendimi çok iyi hissettiriyor

“Snowborad, en büyük tutkularımdan biri. Bu spor bana kendimi çok iyi hissettiriyor ve müthiş bir heyecan veriyor. Dağdan döndüğüm zamanlarda yürüyüşüm bile değişiyor. Üniversite yıllarında Türkiye ikinciliğine yükselmiş başarılı bir sporcuydum. Beni diğer snowboardculardan ayıran önemli bir özellik, extreme carving stilinde kaymam. Benim kaydığım stil çok zor, bacakları da çok çalıştıran bir stil. Serbest stil kayan bir sporcunun açıları beşe beş, 10’a 10 veya 10’a 15’tir. Extreme carving yaparken açılar 45’e 50 şeklinde olmalıdır ve mutlaka hard board kullanılmalıdır, yani kayak ayakkabısı olanlardan. Dizler kırık pozisyonda olmalıdır. Bu stilde board’un altı hiç kullanılmıyor. Sadece kenarlarındaki çelikler kullanılarak yere paralel şekilde yatarak kayılıyor. O yüzden carving boardları diğerlerinden farklıdır. Çünkü çok sağlam olmaları gerekir. İki çeşit dönüş var. Biri front side, diğeri back side. Back side’ta sırtınızın üzerinde dönüyorsunuz, o yüzden bir hayli zor. Bu iş kilometre işidir. Çok kaymak lazım ama yüzlerce kere düşüp kalkmaya da hazırlıklı olmak gerekiyor. Tekniği güçlü sporcuları izlemek gerekiyor. Kimsenin anlatmasıyla kaymayı öğrenemezsin. Ben izleyerek öğrendim. Bunların hepsinin yanında hocanın da iyi olması lazım. Ne kadar iyi tekniğe sahip bir hocanın elinden öğrenirsen o kadar iyi kayarsın.”

Muhammet Polat (kondisyoner)

Kondisyon gerektiriyor

“12 yıllık snowboard geçmişimin ardından antrenör olarak hayatımı sürdürüyor, bilgi birikimimi ve deneyimlerimi genç sporcu arkadaşlarla paylaşıyorum. Erzurum'da kış mevsiminde dört ay snowboard yapabiliyoruz. İnsanlar doğal olarak bu sporu kış sporu olarak biliyor ama buradaki en önemli detayı, başarıya ulaşmak için yazın yaptığımız çalışmalar oluşturuyor. Açıkçası biz buna çok önem veriyoruz. Sporcularımızla birlikte kondisyon çalışıp kasları daha kuvvetli ve çabuk hale getirerek kar üstünde yapacağımız antrenmanlara hazırlıyoruz. Erzurum’daki kayak merkezlerinde yaptıklarımız, kışın çok başarılı olmamızı sağlayan çalışmalardır.”