Rota ve konaklama planı

HABER MASASI
Abone Ol

Çoğumuzun aklında ve hayalinde bir bisiklet alıp ona çantalar takıp içlerini kamp malzemeleriyle doldurup uzunca bir yola çıkma fikri vardır. Buradaki uzun yol kişiden kişiye değişmekle birlikte bazen 100 km, bazen 1000 km bazense herhangi bir km sınırı olmadan sürüş yapmayı kapsar. Bu yazımda sizlere uzun yola çıkmadan önce; rota planlamasını, rota üzerinde konaklama yerlerini belirlemeyi ve son olarak rotayı oluşturmayı anlatacağım. Çayınız ya da kahveniz hazırsa yazımıza başlayalım.

1) Rota Planlaması

Öncelikle nereyi keşfetmek istediğimizi, yolculuğun kaç gün süreceğini, günlük sürülecek mesafeyi, mevsim şartlarını vb. şeyleri kafamızda az çok belirlemeliyiz. Bunları belirledikten sonra her uzun yol bisiklet turcusunun yaptığı gibi bilgisayar başına geçerek internet üzerinden ihtiyaç duyacağımız bilgileri araştırmaya başlayabiliriz. Mesela Ege bölgesini keşfetmek istiyoruz ve yolculuğumuz da 20 gün sürecek. Bu noktada rotaya nereden başlayacağımızı ve nerede bitireceğimizi, tur sonunda eve hangi araç (otomobil, otobüs, tren, gemi, uçak) ile döneceğimizi, günlük kaç km sürüş yapacağımızı son olarak da rota üzerinde antik kent, ören yeri, sahil, orman vb. gezilip görülmesi gereken yerleri araştırarak bir yere not almalıyız. Bölgenin hangi mevsimde ya da hangi aylarda gezilmeye uygun olduğunu da mutlaka araştırmamız gerekiyor. Yoksa sürekli yağmur ya da yüksek hava sıcaklıklarında sürüş yapmamız keyfimizi kaçıracaktır.

Hatta bisikletten soğumamıza neden olabilir. Günlük sürüş yapacağımız mesafeyi rotanın coğrafi (rüzgar, eğim, arazi vb.) koşullarına, gezip göreceğimiz yerlerin çeşitliliğine göre ortalama olarak planlamalıyız. Son olarak ise rota üzerinde nerelerde yiyecek ve içecek ikmali yapabileceğimizi ya da yerleşim yerlerinden ne sıklıkla geçeceğimizi de not aldıktan sonra kalacağımız yerleri de belirleyerek planlama kısmını tamamlayabiliriz.

2) Rotanın Üzerindeki Kamp Yerlerinin Belirlenmesi

Rotanın detaylarını belirledikten sonra günlük olarak nerelerde kamp kuracağız ya da diğer konaklama (Otel, Pansiyon, Kamping) tercihlerinden hangisini seçeceğiz gibi sorularımızı cevaplamamız gerekiyor. Örneğin tura çıktık ve ilk gün 80 km sürmeyi planlıyoruz ve herhangi bir yerleşim yerine yakın olmayacağız. Bu noktada sürüş yapacağımız yolun yakınlarında çadır kurmaya uygun orman, arazi ya da plaj gibi yerleri tercih edebiliriz. Yerleşim yerlerine yakınsak diğer konaklama (otel, pansiyon) gibi tercihleri de değerlendirebiliriz. Konaklama yapacağımız yerleri de günlük olacak şekilde not aldıktan sonra rotayı oluşturmaya artık hazırız.

3) Rotanın Oluşturulması

Rota için ihtiyaç duyacağımız bilgilere sahip olduktan sonra rotayı oluşturmak oldukça kolay. Rotayı harita üzerinden oluşturmak için birçok web sitesi ve uygulama mevcut olmakla birlikte en popülerleri Strava, Wikiloc, Maps Me, Kamoot vb. sitelerdir. Bu sitelerin mobil uygulamaları da mevcut olup ara yüz olarak hangisi size daha kolay gelecekse onu kullanmayı tercih etmenizi öneririm. Şimdi bir örnekle rotayı oluşturalım. Örneğin Wikiloc uygulamasını kullanmayı tercih ettik diyelim. Wikiloc web sitesinden öncelikle ücretsiz ya da ücretli şekilde üye olup sitenin içerisinden rota oluştur kısmına tıklıyoruz. Uygulamaların ve sitelerin dil tercihleri farklılık göstermekle birlikte planlamasını yapmış olduğumuz rotayı artık buradan kolay bir şekilde harita üzerine işaretleyebiliriz. Harita üzerinden başlangıç noktasını işaretleyerek daha önceden not aldığımız verileri adım adım işliyoruz ve bu işlemlerin ardından rotayı kaydediyoruz. Rotayı kaydettikten sonra sitenin uygulamasını, kullandığımız akıllı cep telefonuna indirerek uygulamaya giriş yapıyoruz. Wikiloc web sitesi üzerinden çizdiğimiz rota, wikiloc uygulaması içerisine otomatik şekilde indirilmiş olacak ve bundan sonra yapmamız gereken tek şey rotayı akıllı telefonumuz üzerinden takip etmek.

Sağlıklı pedallamalar!