Peak Games

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Tek boynuzlu at” unvanı ne kadar önemli olabilir? Ya da böyle bir unvan neden var? Bu oldukça temel sorunun cevabı gerçek bir başarı öyküsüne tekabül ediyor. Önce ne anlama geldiğini konuşalım.

Unicorn tabiri, 1 milyar dolar değerini aşmış yatırımlar için kullanılıyor. Evet, her gün hemen her platformda ‘örnek’ olarak gösterilen Elon Musk, Jeff Bezos gibilerin de geçtiği o ışıklı yol… Söz konusu isimlerin yanında aynı yoldan oldukça tanıdık bir isim daha geçti: Sidar Şahin.

1 Haziran 2020’de Türk girişimci Sidar Şahin’in oyun şirketi Peak Games 1.8 milyar dolar karşılığında Amerika’nın en büyük oyun şirketlerinden Zynga Games’e satıldı. Bu satış Şahin’i dünyada sayılı şirketin yer aldığı o ‘lige’ taşımaya da yetti. Uluslararası ekonomi platformlarında konuşulmak, dünyanın en başarılı oyun üreticilerinden biri olarak anılmak gibi alışık olmadığımız çok sayıda kazanım, bir Türk üstünden apaçık karşımızdaydı. Peki, bu başarı yolculuğu nasıl başladı?

Bundan 18 yıl öncesine gidelim. Sidar Şahin, 20li yaşlarının başında teknolojiye ve oyunlara duyduğu ilginin yalnızca ilgi olarak kalmasını istemedi. 2003’te, Funpac isimli bir mobil oyun stüdyosu kurmaya karar verdi. Denenmiş örnek sayısı azdı ve bu konuda Türkiye’de başarı elde etmiş isim ise neredeyse yoktu. Arkadaşlarının ‘başarılı olma ihtimalin düşük’ şeklindeki yorumlarına aldırmadı. Zorlu aşamalardan geçerek kurduğu şirket, 30 farklı ülkede 20’den fazla operatör ve portal üzerinden kullanıcılara ulaşmayı başardı.

Sidar Şahin yola çıkmış hatta yoldaki ışığı görmeye dahi başlamıştı. Sıra, edinilen tecrübeyi yeni yatırımlarda denemeye geldi. Video paylaşım sitesinden çevrim içi alışveriş platformuna kadar çok sayıda farklı alanda girişimlerde bulundu. Çalışmaları değer görmüş ve tatmin edici seviyelerde para kazanmaya başlamıştı. Tabi ki durmadı… Farklı girişimlerle elde ettiği her şeyi ilk göz ağrısı ‘oyun sektörü’ için yeniden kullanmaya karar verdi.

2010’da, bugünlerde gururla bahsettiğimiz Peak Games; Türkiye’ye ve hatta dünyaya ‘merhaba’ dedi. Sidar Şahin, temkinli tavrından ve planlı hareket etmekten hiç vazgeçmedi. Başarılı olmak için acele etmeyecek, çok da yavaş davranmayacaktı. Tam da bu noktada kullanıcı odaklı, çoğunlukla kolay ve eğlenceli oyunlar geliştirmeye başladı. Geliştirilen her oyun; devasa indirme sayılarına ulaşıyor; ABD, Almanya, Ürdün ve Suudi Arabistan pazarlarına hızlı girişler yapıyordu.

Zaman ilerledikçe oyun sektörünün büyük aktörlerine ‘taklit’ davaları açan, oyunları çıkış yaptığı gün dünya genelinde rekorlar kıran bir şirket ortaya çıkmıştı. Dev oyun platformlarıyla imzalanan kısa süreli işbirliği anlaşmaları Zynga’nın ‘reddedilmesi güç’ teklifiyle zirveye ulaştı. Masada 1.8 milyar dolar vardı ve bu tutar, Türkiye’nin ilk Unicorn’unu bizlerle buluşturmuştu. Sidar Şahin, başından sonuna kadar titizlikle ve onlarca zorluğa karşın dinmeyen bir azimle inşa ettiği sürecin meyvelerini toplamaya devam ediyor. Biz ise bu başarı öyküsünü onun ağzından şu sözlerle özetleyebiliriz: “Ben tekrar tekrar duvara çarptım. Bir yerde ‘yeter’ bile dedim. Kendimle ilgili birçok şeyi başarılı olmaya çalışırken öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum…”