Parlak bir zihin için neler yapabiliriz?
Mizah kullanın, müzik dinleyin, bir gün her şeye “evet” diye cevap vermeyi deneyin, kullanmadığınız elinizi kullanın, zihinsel bulmacalar çözün, ezberleyin, alışkanlıklarınızdan kurtulun...
Nüfusun yaşlanması ile birlikte nörolojik rahatsızlıklar, demans, Alzheimer hastalığı gibi hastalıklara sahip insan sayısı tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı dersek abartmış olmayız. Bu hastalıklarda genetik faktörlerin etkisi olduğu kadar, nasıl yaşadığımızın ve nasıl yaşlandığımızın da etkisi olduğu tartışılmaz. Düzensiz uyku, sürekli stres altında olmak, depresyon ve benzeri psikiyatrik sorunlar bu hastalıklara zemin hazırladığı gibi, çalışma şekillerimiz de bu süreci hızlandırmakta. Modern dünyada, iş yerinde, aynı iş üzerinde haddinden fazla vakit harcıyoruz.
Beynimiz iki lobdan oluşuyor. Beynin sol tarafı matematiksel ve analitik işlerle uğraşırken sağ taraf daha çok yaratıcılık, tasarım, hayal etme gibi artistik işlerle ilgileniyor. Yukarıda vurgulandığı üzere sürekli iş hayatında olup, aynı işi yaptıkça beynimizin sol lobuna yüklenip, sağ lobuna yeteri kadar ağırlık vermiyoruz. Bu dengesizlik, ruhsal ve manevi hayatımızı sarstığı kadar, bedensel sağlığımızı da bozuyor. Sonuçta ise söz konusu olan hastalıklara adeta davetiye çıkıyor. Peki sağ beynimizi çalıştırmak için neler yapabiliriz gelin beraber bakalım…
- Bulmaca çözün
- Yazı yazın
- Kitap okuyun (Kitap okumak hem sağ hem de sol beyin geliştirme egzersizi niteliğindedir),
- Yeni bir dil öğrenin
- Kuralları olan zeka ve strateji oyunları oynayın
- Merak edin
- Soru sorun
- Farklı alanlarla ilgilenin
- Farklı yerlere gidin
- Mizah kullanın
- Müzik dinleyin
- Bir gün her şeye “evet” diye cevap vermeyi deneyin
- Kullanmadığınız elinizi kullanın
- Zihinsel bulmacalar çözün
- Ezberleyin
- Alışkanlıklarınızdan kurtulun