Natürmort (Still Life) Fotoğrafçılık ve İpuçları

HABER MASASI
Abone Ol

Sonbaharın pastoral tonlarına veda ettik ve kış dönemine girdik . Ancak bu, renkli fotoğraflar çekemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Evde geçireceğin iz zamanları “natürmort fotoğrafçılıkla” daha sıra dışı ve verimli geçirmeye ne dersiniz?

Natürmort fotoğrafçılık, diğer adıyla “still life”, hayal gücümüzü kullanarak, cansız nesnelerle oluşturduğumuz kurgunun fotoğraflanmasıyla elde edilen bir fotoğraf türüdür. Birçoğu, ressamların çizdiği yağlıboya tablolarını anımsatsa da sosyal medya, still life tarzına yeni ve daha modern bir yaklaşım getirdi. Her fotoğraf türünde olduğu gibi bu fotoğraf türünde de başarılı bir sonucun elde edilmesi, birtakım kriterlere bağlıdır. Bu kriterlerin başında ışık kullanımı ile estetik yerleşim, yani kompozisyon geliyor. Anlatmak istediğinizi öykü şeklinde aktarmanın en iyi yolu, güçlü bir kompozisyondur.

Natürmort fotoğrafçılığın ön hazırlığı uzun sürebilir.

İpuçları

Kompozisyon: Bu fotoğrafçılık türünde kontrol tamamen sizdedir. Nesnelerin yerleşimleriyle dilediğiniz gibi oynayabilir, farklı düzenlerle çekimler yapabilirsiniz. Tamamlayıcı aksesuarlar : Hikayenizi güçlendirecek tamamlayıcı aksesuarlar kullanın. Ancak seçilecek aksesuarlar konuyla bir bütünlük içerisinde olmalı. Örneğin çiçek ekleyecekseniz, rastgele bir çiçek eklemeyin. Rengi ve dokusu, görüntünün geri kalanıyla eşleşen bir çiçek seçin.

Işık: Mobil telefonların sensörleri küçük olduğundan loş ortamlar yerine, cam kenarından gelen doğal ışığı kullanın. Farklı açılardan çekmeyi denerseniz, sahnenizde ışık gölgelerini fark edebilir, üç boyutlu bir etki oluşturabilirsiniz. En etkili ışık türü yandan gelen ışıktır. Öğle saatlerinde ışık sert olduğundan ya bulutlu havaları ya da öğle öncesi ile öğle sonrası saatleri tercih etmenizi öneririz. Özellikle soldan gelen doğal ışık kaynağı, izleyicinin gözlerini bir kitap okuyormuş gibi yönlendirir.

Zıt tonlar: Vurgulamak istediğiniz konuyu “görünür” kılan en etkili yöntemlerden biri arka fon hariç, zıt renklerde seçilmiş tamamlayıcılar kullanmaktır.

Mekan: Natürmort çekimleri için küçük alanlar yeterlidir. Önemli olan mekânın doğal ışık kaynağına yakın olmasıdır.

“Natürmort” ürünler: Meyve, sıcak içecek, çiçekli vazo gibi süs eşyaları, antik eşya ve fotoğraflar, kadife veya dokulu örtüler, kitap, eskitme şallar, ahşap objeler, rustik aksesuarlar ya da eski şapka gibi objeleri değerlendirebilirsiniz. Tavsiye etmediğimiz tek ürün grubu, parlak yüzeylere sahip metallerdir.

Arka plan: Arka plan, dikkat dağıtıcı karışıklıkta ve renk tonlarında olmamalıdır. Ahşap parçalarla, duvar kağıtlarıyla veya sade kumaşlarla hem kirli beyaz hem de koyu arka planlar oluşturabilirsiniz. Arka plan olduğu kadar, kurgunuzu yapacağınız masa da önemlidir. Rustik bir ahşap masa ya da sehpa her zaman iyi sonuç verir.

Farklı açılar: Sahneyi sadece önden değil, köşelerden, göz hizasından ve üstten de çekmeyi deneyin.

Kamera modu: Telefonunuzda varsa “portre” ya da “makro” modunu da değerlendirin. Bu modlarla arka veya ön planda flu görüntü oluşturarak, izleyiciyi konuya çekebilirsiniz. Bu modlar mevcut değilse ya nesneler arasına önden arkaya geçişte mesafe koyun ya da bu amaçla geliştirilmiş telefon uygulamalarını deneyin. Konuya uzak kalıyorsanız, kameranın yakınlaştırma özelliğini de değerlendirebilirsiniz.

Ekrana dokunarak netleyin: Deklanşöre basmadan önce konunun net çıkacağından emin olmak için ekrana dokunarak konunuzu netledikten sonra çekin.

Zaman ayırın: Natürmort fotoğrafçılığın ön hazırlığı uzun sürebilir. Zaman ayırın ve görsel hikayenizi keyif alarak hazırlayın.

İlham alın: İnternette bulabileceğiniz bir örnekten ilham alabilirsiniz. Hazırlık yapmadan önce fikir edinin. Natürmort fotoğrafçılık hayal gücünüzle şekillenen bir kurgudur. Özellikle ışık kullanımı ve kompozisyon tekniklerinde kendinizi geliştirmek istiyorsanız, bu fotoğrafçılık türüyle hızlı yol alabilirsiniz. Işığınız bol olsun.