Kendini keşfetmen için 12 kritik soru

BEYHAN BUDAK
Abone Ol

Sakin bir zamanda bu soruları not et! O notların üzerinden düşünmeni, her soruya en azından bir iki dakika ayırmanı istiyorum. Emin ol sorulara içtenlikle yanıt verdiğinde kendini tanıma ve kör noktalarını aydınlatma yolunda ciddi bir ilerleme kaydedeceksin.

Merhaba sevgili dostum! İnsanın en büyük güçlerinden ve hazinelerinden birisi, kendisini tanımasıdır. Bu yazımda sana, kendini tanıman için birkaç tane soru soracağım ve bu soruları öyle hemen alelade, hızlıca cevaplamanı istemiyorum. İlk aklına geleni yazma, birazcık üzerinde düşün ve cevaplarını o deftere geçirip bir-iki hafta bekle. Sonrasında cevaplarını tekrar okumanı istiyorum. Bu okudukların neticesinde kendin hakkında gerçekten farklı bilgilere erişeceksin. Haydi başlayalım.

1- Geçmişini düşündüğünde hiç geçmeyeceğini, atlatamayacağını düşündüğün zamanlar var mıydı? O günler şu an sana nasıl hissettiriyor? O acılar nasıl geçti, onlarla nasıl baş ettin?

Zaman içindeki vermiş olduğun mücadeleyi ve bazı problem çözme becerilerini geliştirmiş olduğunu fark edeceksin.

2- Seni kimsenin yargılamayacağını ve ceza almayacağını bilseydin ne yapmak isterdin?

Sınırlar olmadan yaşadığını hayal ettiğinde, içindeki ideal benliği açığa çıkarabilirsin.

3- İnsani anlamda seni kimsenin yargılamayacağını bilseydin hangi fikirleri ortaya koyardın, neyi savunurdun?

Bu soruya cevap verdiğinde mevcut hâlinle olmak istediğin hâlin arasındaki durumu görebileceksin.

4- İdolün, hayran olduğun kişiler kim? Sendeki hangi ihtiyacı gideriyor ve hangi konularda ilham veriyor?

Kişisel tatmininin ne boyutta olduğunu ve ulaşmak istediğin değerlere ne kadar yakın olduğunu kavramış olacaksın.

5- Geçmişten bugüne neler başardın? Hangi başarılar sana şaşırtıcı geliyor?

İçindeki güçlü karakterden haberdar olmanı sağlayacak bir cevap bulacaksın.

6- Senin geleceğin hakkında söyleyeceğim hangi olumlu şey sana inanılmaz gelirdi?

Dıştan görünen kendin ile içsel düşüncelerinin uyuşma durumunu betimleyeceksin.

7- Kimsenin bilmesini istemediğin özelliklerin nelerdir?

Kısa bir kişisel analiz yapman, kendini yeniden tanımlamak için ideal bir yoldur.

8- İkramiye kazandın ve çalışmak zorunda değilsin. Bundan sonra hayatını, günlerini nasıl geçirmek isterdin? Yıllar boyu hayatını anlamlı geçirmeni sağlayacak şeyler neler olurdu?

Dünyayı gezmek ilk başta güzel gelse de bir süre sonra seni sıkabilir. Bu noktada hayal kurarken yıllar boyu senin hayatını anlamlı getirecek şeyi düşünmeni istiyorum. Farz et ki çalışmak zorunda değilsin. Bunun üzerine birazcık daha detaylı düşünmen gerekiyor.

9- Evdeki eşyalara dokunduğun zaman hangileri seni mutlu ve huzurlu hissettiriyor? Sana neden bunu hissettirdi? Hangi duygu ve anıyla bağlantılı olabilir?

Eşya deyip geçmemek lazım, bazen her birinin bizim için anlamı olabiliyor. Bazı eşyalar sana neden huzur ve mutluluk hissettiriyor? Hislerin hangi anıyla ya da duyguyla bağlantılı? Bunun üzerine de düşünmeni istiyorum.

10- Diğer insanlarda görmekten en çok rahatsız olduğun davranışlar, tepkiler, huylar neler?

Başkaları ile kendini hangi ölçüde yakın bulabildiğinin kısa bir analizini yapabilir ve kişisel sınırlarını gözden geçirebilirsin.

11- Sevdiğin, sevmediğin, nefret ettiğin insanları düşün. Neden onları sevmiyorsun ya da seviyorsun? Sevdiğin insanlarda sevmediğin özellikler neler?

Sevmediğimiz veya nefret ettiğimiz özellikleri tanımlamak, diğer insanlar hakkında olduğu gibi kendi özelliklerimiz ile ilgili de bir fikir sahibi olmamıza yardımcı olur.

12- Hayatını düşün, geçmişten bugüne gelen insanları düşün. Hangisinin onayını, takdirini kazanmak istiyorsun?

Bir şey yaptığın zaman birilerinin takdirini kazanmayı ihtiyaç olarak görebilirsin. Diğer insanlarla olan ilişkimizi değerlendirmek ve onların hayatımızdaki etkisini anlayabilmek için bu soruyu içtenlikle cevaplamanı öneririm.

Nerede güçlüsün, nerede zayıfsın, nerede kırılıyorsun ve neye zaafın var, sorularına vereceğin yanıtlar da kendini tanıma yönünde atacağın adımları güçlendirecektir. Bunlarla ilgili farkındalık geliştirmen faydalı olacaktır.