Kendi mutfağının şefi ol!
Alışılagelmiş tencere yemeklerinin pabucu dama atılalı çok oldu. Annelerimizin yaptığı sağlıklı tencere yemeklerine nazaran daha çok hazır gıdalar tüketmeyi, pratik olsun diye hemen dışarıdan sipariş vermeyi tercih ediyoruz. Buna sıcak bakmayanlar, “Evde yapılanı en güzelidir.” diyenler teknolojinin de sayesinde kendi mutfağının şefi olabiliyor artık. Zincir restoranlardaki çoğu yemeğin nasıl yapıldığı bile, yemek tarifi sitelerinde mevcut. Yapması da çok kolay olan bu tariflerin lezzetleri dışarıda yediklerimizle neredeyse aynı. Daha sağlıklı ve daha hijyenik el yapımı yemeğini arkadaşlarınla ve sevdiklerinle birlikte afiyetle yiyebilirsin. İnternet sağ olsun, hepimiz birer şef sayılırız.
Kendin pişir in, dışarıdan söylemek out!
Bilirsin, restoranlarda tabak büyüdükçe yemek azalır, yemek azaldıkça fiyat artar. Yani sunum önemli. Hayat da böyle değil mi? Kendini, yaptığın işi, hayallerini nasıl sunarsan karşındaki seni öyle konumlandırır kafasında. Sunum, yemeğe verdiğin değer ve hazırlamaya sarf ettiğin emeğe bir saygıdır.
Mutfakta dikkat etmemiz gereken en önemli nokta doğru alışveriş ve minimum israftır. Kullanacağın kadar aldıktan sonra yemekleri ve kalan malzemeleri uygun koşullarda muhafaza edersen israftan kaçınmış olursun. Biliyorsun ki israf bereketi kaçırır, lezzeti azaltır.
Usta şefler düzeni severler!
Tüm hayatımızda olması gerektiği gibi mutfak da düzeni sever. Yemek yapmak düzen işidir. Düzenli dolaplar, malzemeler, kaplar, tencereler yerli yerinde olmalı. Yağ, soğan, salça. Tüm yemeklerin başlangıç üçlüsü. Sıralama yemeğin lezzeti açısından önemli. Sonrasında diğer malzemeler katılır ve yemek tamamlanır. Düzenli mutfakta işler hızlı olur, strese yer yoktur.
Ye, iç, mutlu ol ama israf etme!
Yaptığımız yemekleri doğru hijyenik koşullarda sakladığımız takdirde birkaç gün tüketebiliriz. Çok uzun süre dolapta kalmış yiyecekleri yemek sağlık açısından sorun çıkarabilir. İçerisinde tavuk ve yumurta olan yemekleri de çabuk bozulacağından mutlaka buzdolabında saklamak gerektiğini de unutmamak gerek. Yemeğin yapım sürecini görmek ona ve o besinler için emek verenlere daha çok saygı duymamızı sağlıyor. Bu da yine israfın önüne geçiyor. Hem yemek yapmak bir çeşit terapi biçimidir. Kalbine de, midene de, ruhuna da iyi gelir.