Kaybolan dikkate inat, dikkatin sporu: Slackline

EMİRHAN ÜNAL
Abone Ol

Bir önceki ay, wingsuit sporunu ele alırken röportajımızda slackline sporundan bahsedilmişti. Slackline sporunun odaklanmayı ve dikkati maksimize ettiğinden söz edildiği için bu ayki spor köşemizi slackline sporuna ayırdık. En basit ifadesiyle A noktasından B noktasına sadece 3-5 cm’lik bir ipin üzerinden gittiğiniz bu sporda hayatınız bir ipe bağlı.

İlk olarak Amerika’daki dağcıların denge antrenmanı olarak yaptığı ve sonrasında da şehirlerin içine kadar giren slackline sporunun birçok farklı dalı var. Urbanline, waterline, trickline, highline, yoga ve rodeo gibi birçok dalı bulunan sporun dalları, temel olarak nerede yapıldığına göre değişiyor. Urbanline şehir içlerinde yapılan slackline’a verilen isim. Bu dalda binalar arasında gerilen iplerle yapılan spor, waterline’da ise su üstünde yapılarak gerçekleşiyor. Günümüzde bir hayli popüler olan trickline ise yerden çok yüksekte olmayan, herkesin uygun bir iple deneyebileceği bir dal. Ama bu dalda olabildiğince hareketli olmanız, akrobatik hareketler sergilemeniz bekleniyor. Bunun tam tersi highline ise bazen dağlar arası çekilen ipler üzerinde gerçekleşiyor. Slackline yoga da bir spordan daha çok bizlere dengeyle mistisizmin bir arada olmasını vurguluyor. Rodeo da bunun tam tersi diyebiliriz. Rodeo slackline, diğerlerinden biraz daha ayrışan bir dal. Bu dalda A noktasından B noktasına gitmekten ziyade üzerinde gerilim olmayan bir ipte salınım yapmak asıl amaç.

Slackline sporunu yaparken dikkat edilecek hususlar elbette var. Bir önceki röportajımızda da denildiği gibi ipin üzerinde dikkat dağıldığı zaman ip, üzerindekini cezalandırır. Daha az cezalandırılmak için ne yapmalıyız?

Öncelikle ekipmanlara göz atmakta fayda var. Ana ekipman, perlon olarak da adlandırılan yürüme ipi. 2.5-5 cm arasında değişen bu ipin bağlanması gereken iki nokta var. Eğer şehir içinde, piknikte vb. yapmak istiyorsanız ağaçların zarar görmemesi ve ipin de kaymaması için ağaç koruyucu kullanmak şart. E tabii, ağaçların da sağlamlığını ipleri bağlamadan önce kontrol etmek gerekiyor. Eğer ağaç değil de başka bir yere bağlayacaksanız sağlam bir kazık, kanca ve emniyet halatı da şart. Profesyonel kısımları röportajda bulabilirsiniz.

Biraz da bu sporun enlerine göz atmakta fayda var. En uzun slackline yürüyüşü totalde 110 metre olarak kayıtlara geçmiş. Yerden 200 metre yükseklikte, adım adım 110 metre… Yerden en yüksek slackline rekoru ise 2006 yılından beri kırılamamış. Yerden tam 1 kilometre yükseklikte yapılan bu yürüyüş hangi A noktasından B noktasına yapılmış dersiniz? İki tane sıcak hava balonu arasında! Hemen hemen her insanın tüm dengesiyle uğraşsa da saniyeler içinde düşeceği bu sporu bir de gözlerini kapayarak yapanlar var. Gözler kapalı slackline rekoru ise yerden 200 metre yükseklikte 2019’da kırılmış.

  • Gün geçtikçe kaybolan dikkatimize inat, anlık bir dikkat dağınıklığının sizi ipten düşüreceği bu spor, odaklanmayı destekleyecek mükemmel bir spor olarak karşımıza çıkıyor.

İpin üzerinde dikkat dağıldığı zaman ip, üzerindekini cezalandırır.

Siz de bir sonraki pikniğinizde uygun ekipmanları alabilir, bir ipin üzerinde kendinizi deneyebilirsiniz. Aman dikkat, her an düşme ihtimaliniz var.

Yine her zamanki gibi röportaj kısmımızda çok değerli bir sporcumuza yer veriyoruz. Adeta ipin hâkimi olan sporcumuzu gelin hep beraber, yakından tanıyalım.