Kanada’da öğrenciler Filistin’i neden destekliyor?

BEYZA ŞEN
Abone Ol

Kanada’daki üniversite öğrencileri, Gazze'ye destek amacıyla kamplar kuruyor. İsrail’in yol açtığı soykırımın bir an önce durdurulması çağrısında bulunan öğrenciler, inşa ettikleri yeni nesil intifada ruhuyla dünyaya örnek oluyor.

British Columbia Üniversitesi öğrencileri, Montréal'deki McGill Üniversitesi öğrencilerine katılarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dikkat çekmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde ve tüm dünyada giderek artan dayanışma protestolarının ardından kamp kuran ilk iki üniversite oldu.

Bugüne dek pek çok ülkenin yaptığı gibi Kanada da Netanyahu Hükümeti’ni Refah'a bir saldırı yapmaması konusunda uyardı. 1,5 milyon Filistinlinin bölgeye sığındığı düşünüldüğünde bunun bir felakete yol açacağı zaten aşikârdı.

Dünya kamuoyundaki bu ortak mutabakattan sonra Kanadalı öğrenciler, ülkedeki üniversitelerin İsrail'in yerleşimci ve sömürgeci işgalinden vazgeçmesi, İsrail üniversitelerine yönelik küresel akademik boykota iştirak edilmesi, Gazze'deki soykırıma son verilmesi ve polislerin yerleşkelerden uzak tutulması gibi taleplerin de içinde bulunduğu bir dizi talep ortaya koydu. Kanadalı öğrenciler, üniversite yönetimlerinden taleplerine ve daha da önemlisi dokuz ayı aşkın bir süredir saldırılara maruz kalan Gazze'deki Filistinlilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla üniversite kampüslerine çadırlarını kurmaya başladı.

Kanadalı öğrenciler tarafından Gazze için oluşturulan dayanışma topluluğu şu açıklamaları gerçekleştirdi: “Burada amaç, hepimizin Filistin ve Gazze ile dayanışma içinde olması, İsrail'in Filistin'e yönelik soykırım ve işgaline suç ortaklığı yapan şirketlerin tavrına son vermesi için üniversiteler üzerinden kamuoyu baskısı oluşturulmasıdır.”

Akademide çifte standart

Bugüne dek pek çok ülkenin yaptığı gibi Kanada da Netanyahu Hükümeti’ni Refah'a bir saldırı yapmaması konusunda uyardı

Öğrenciler, British Columbia Üniversitesi yönetiminin Filistin’e destek kampları karşısında sessiz kaldığını söylerken üniversite güvenliği, endişelerini gerekçe göstererek bir bildiri yayınladı. Kanadalı öğrenciler ise Filistin'de soykırım uygulayan İsrail ile dayanışma içinde olan üniversiteyi ikiyüzlülükle suçluyor. Öğrenciler yaptıkları açıklamada, “Oldukça basit ve ahlaki olan taleplerimiz söz konusu olduğunda gerçekten ikiyüzlü olduklarını görüyoruz. Üniversitemiz, tıpkı silah üreticileri gibi şirketlere yatırım yapmamalıdır,” ifadelerine de yer verdi.

Vicdanlı tavırlarıyla dünya gençliğine örnek olan protestocu öğrenciler, “Filistin’i, üniversitenin Rusya - Ukrayna Savaşı’na verdiği tepkiyle karşılaştırdığımızda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor: Üniversite senatosu, Rus üniversiteleriyle akademik bağlarını sona erdirme kararı aldı, ardından da Ukrayna'yı destekleyen bir bildiri yayınladı. Hatta Ukrayna tarihi hakkında dersler bile verilmeye başlandı. Ancak Filistin söz konusu olduğunda verilen tepkinin tamamen farklı olduğunu görüyoruz. Açıklamalarında Filistin kelimesinin kullanıldığını bile nadiren görüyoruz,” serzenişinde bulunuyor.

Yahudi Topluluğu’ndan öğrencilere destek

Bu gelişmeler üzerine British Columbia Üniversitesi’ndeki Yahudi Topluluğu, öğrencilerin barışçıl protestolarıyla dayanışma içinde olduklarını belirten bir açıklama yayınlayarak “kamptaki üniversite öğrencileriyle dayanışma içinde Filistin'i güçlü bir şekilde desteklediklerini” ifade etti. Filistin ile dayanışma kampları kuran Kanadalı öğrencilerle sorun yaşamadıklarını ifade eden Yahudi Topluluğu’nun açıklaması ise şöyle:

“Yahudiler olarak bizler, İsrail Hükümeti’nin Gazze halkına karşı giriştiği uygulamalara karşıyız. Neredeyse yarısı çocuk olmak üzere 30 binden fazla insanın öldürülmesi ve sağlık sisteminin yok edilmesi de dâhil olmak üzere ölüm, yıkım ve yerinden edilme hemen durdurulmalıdır. Ayrıca biz akademisyenler olarak da Gazze'deki tüm üniversitelerin yok edilmesi karşısında da şok olmuş vaziyetteyiz. Bu tek kelimeyle kabul edilemez bir durumdur.” “Bu protestoların ya da İsrail karşıtı diğer protestoların doğası gereği antisemitik olduğu yönündeki yanıltıcı düşünceyi reddediyoruz,” diyen topluluk, “bunun, bizim gibi pek çok Yahudi de dâhil olmak üzere İsrail'i eleştirenleri bastırmak için kullanılan kötü niyetli bir taktik olduğunu düşünüyoruz,” ifadelerini kullandı.

Filistin halkına yönelik soykırım ve etnik temizliği kınamak için İsrail’e yönelik boykot, tasfiye ve yaptırımları destekleyin.

Bir destek de Victoria Üniversitesi öğrencilerinden

Kanadalı üniversite öğrencilerinin başlattığı Filistin’e destek eylemleri tüm dünyaya dalga dalga yayılırken Victoria Üniversitesi öğrencileri de destek için alandaydı. Öğrencilerin üniversite yönetime sunduğu bildiride şu ifadelere yer verildi: “Filistin halkına karşı yürütülen soykırıma sessiz kalanlara ve destekçilerine çağrımızdır. İş birlikçi şirketlerle bağınızı hemen kesin. Filistin halkına yönelik soykırım ve etnik temizliği kınamak için İsrail’e yönelik boykot, tasfiye ve yaptırımları destekleyin. Filistin halkının haklarını ifade edin ve polisi kampüslerden uzak tutun.”