İlteriş Kağan Anıtı Bulundu

HABER MASASI
Abone Ol

Orhun Yazıtları; tarihte Türk milletinin adının geçtiği ve Göktürk alfabesiyle yazılıp Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan adına dikilen ilk Türkçe metinler olarak biliniyordu.

Geçtiğimiz günlerde ise Türkoloji alanında bir ilk daha yaşanarak İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu ve Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kağan’a ait daha eski bir anıt bulundu. Uluslararası Türk Akademisi ve Moğolistan Arkeoloji Enstitüsünün Nomgon Vadisi’ndeki ortak bilimsel arkeolojik keşif gezisiyle ortaya çıkarılan anıt 7. yüzyıldan kalma olup 70 santimetre yüksekliğe ve 19 santimetre genişliğe sahip. Tarihi yazıtın her iki tarafında da metin yer almakla birlikte ön tarafta bulunan 19 satırın henüz 12 satırı okunabildi.

Toprak altından çıkarılan yazıtta ayrıca ejderha, kurt başı karışımı mitolojik varlıklar, resimler ve Türk ve Soğd yazısı bulundu. Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ise konuyla ilgili olarak "Yazıttaki ifadeler aynı Kül Tigin ve Bilge Kağan'daki sözler gibi ama birin - ci ağızdan yani İlteriş Kutluğ Kağan tarafından söylendiği için (Türk yazı tarihini) daha da ileriye götürmekte - dir." değerlendirmesini yaptı.