Hobileriniz neler?

HABER MASASI
Abone Ol

Hobiler denince okumak, yazmak, seyretmek, bir enstrüman çalmak, gezmek, resim yapmak, fotoğraf çekmek, balık tutmak ilk akla gelenler. Bir süredir bilgisayar oyunlarında level atlamak da hobiden sayılıyor. Her şey değişiyor, e tabii hobilerimiz de. Sosyal medya içerikleri üretmek, video çekmek de artık yeni nesil hobilerden. Bahçe işleri, kuş fotoğrafçılığı, dağcılık, kampçılık gibi yeniliğini hiç kaybetmeyenler de var.

Eğer bir özgeçmiş formu doldurduysanız mutlaka şu soruyla karşılaşmışsınızdır:

Hobileriniz neler?

İşverenler, insanların boş zamanlarında neler yaptıklarıyla niye bu kadar ilgilidir, hep merak etmişimdir.

Ta ki bir iş mülakatına işveren adına katılmam gerekene kadar.

Hobi nedir, ne değildir?

Örgü Örmek.

Resim yapmak.

Sizin de bildiğiniz gibi kararı kendi keyfimize kalmış küçük zaman dilimlerinde yapmayı tercih ettiğimiz işlere, alakadar olduğumuz uğraşılara “hobi” deniyor.

Çok popüler bir ilk tanışma sorusudur, mutlaka sormuş ya da muhatabı olmuşsunuzdur: Boş zamanlarında neler yapıyorsun?

İşte bu sorunun cevabıdır hobilerimiz.

Bazıları hobileri konusunda o kadar hassastır ki lafa: “Boş zamanlarımda yapmıyorum, ben hobim için özel vakit ayırıyorum.” diye girebilir. Bu durumda kendinizi hobilere saygısızlık yapmış gibi hissedebilir, karşılaştığınız ilk hobiden özür dilemek isteyebilirsiniz. Merak etmeyin, geçici bir semptomdur. İnsanlara hobilerini sormaktan vazgeçmeyin. Çünkü hobiler, yeni tanıdığınız yahut sınırlı vakit geçireceğiniz biriyle sohbet etmek için mükemmel bir konudur.

Fakat kalabalık bir arkadaş grubuyla sohbet ederken hobilerden bahis açılırsa o tuzak soruya karşı tedbirli olmalısınız. Böyle gruplarda daima konuyu baltalamak isteyen biri çıkar ve sorar. Ben şimdi burada peşinen cevaplamış olayım:

  • Tabii ki hayır, yatıp uzanmak, uyumak ya da horlamak hobiden sayılmıyor. Onlara ne deniyor bilmiyorum ama sanırım bu eylemleri "dinlenmek" kelimesi karşılayabilir, abartılı şekilde tekrarlanıyorsa “tembellik” de denebilir. Ancak hobi denmediği kesin bilgi. Yayabilirsiniz.

Hobilerin önemi ne?

Balık tutmak.

Bisiklet sürmek.

Hobiler seçimlerinizle şekillendiği için kim olduğunuz hakkında önemli ipuçları verir. Kendinizi tanımanız için de bir fırsat sunar. Diğer insanlar ya da işverenler de bunun için hobilerinizi merak eder.

Sabırlı mısınız, sabırsız mı?

Sorumluluk sahibi misiniz, vurdumduymaz mı?

Bir uğraşıya zaman ayıracak, emek verecek kadar tutkulu ve kararlı mısınız?

Ekip işlerine mi yatkınsınız, yalnız yapılan işlere mi?

Neyi seviyorsunuz, neyden hoşlanmıyorsunuz?

Sakin misiniz, gürültücü mü?

İçe dönük mü, sosyal mi?

Sanata mı yatkınsınız, spora mı?

Yaptığınız işe yani mesleğinize destek olacak hobileriniz var mı?

Hayat veya iş yaşamı sizi yorduğu, bunalttığı zaman kaçabileceğiniz bir dinlenme odanız var mı?

Kısacası; yapmanız gereken onca işin, taşıdığınız yığınla sorumluluğun arasında hobileriniz çölde vaha gibidir. Size nefes alacak bir alan açarlar.

Neden hobi edinmeliyiz?

Kaykay sürmek.

Tırmanmak(dağcılık)

-Hobileriniz varsa canınız sıkılmaz. “Sıkı can iyidir, çabuk çıkmaz.” der büyüklerimiz ama siz yine de bir hobi edinmeye bakın. Can sıkıntısı ömür törpüsüdür. Ayrıca sıkılmakla da koca bir ömür geçmez.

-Hobiler merakınızı ve öğrenme isteğinizi kamçılar. Böylece birçok farklı alanda bilgi sahibi olursunuz.

-Hobiler, sabrınızı artırır. Çünkü her ne kadar sevdiğiniz bir uğraşı da olsa her iş sabır, emek ve çaba gerektirir. Bu üçünü bir arada kullanmayı tecrübe edeceğiniz en uygun yer ise hobilerinizdir.

Hobileriniz sizi havalı gösterir. Bir işe, uğraşıya tutkuyla bağlı olan insanlar, diğer insanlar için heyecan vericidir. Sizi keşfetmek, merakınızın arkasındaki sebepleri anlamak isterler.

-Hobileriniz sizi sosyalleştirir. Yeni insanlarla tanışırsınız. Evet, bazı hobiler tümüyle bireysel olabilir ama yine de yeni tanıştığınız birileriyle konuşmak istediğinizde bahsedeceğiniz bir şeyler olur. Karşınızdaki insanın hobisi de sizinkiyle aynıysa zaten o sohbet tadından yenmez. Hobiniz hakkında bir fikri yoksa bile uzun uzun bahsedeceğiniz bir konunuz var demektir.

-Hobileriniz size farklı alanlarda tecrübe kazandırır. Ve bu tecrübe, bir gün hiç tahmin edemeyeceğiniz bir noktada işinize yarayabilir. Belki hayatınızı bile kurtarabilir, kim bilir.

-Hobiler, hayal gücünüzü besler ve ufkunuzu açar. Yaptığınız her işte bunun ekmeğini yersiniz.

-Hobiler, iş hayatında da size avantajlar sağlar. Bir bakmışsınız hobiniz mesleğiniz olmuş ve size milyonlar kazandırmış. Tamam, hayal gücü maddesi bir önceki maddeydi, burada gerçekçi olalım, milyonlar kazandırmasa da hayatınızı keyifle sürdürebileceğiniz bir işin kapısını açabilir. Bu gayet mümkün.

Sıradan hobiler mi ilginç hobiler mi?

Seramikle uğraşmak.

Annem örgü örmeyi çok seviyor. İlmek ilmek dokuduğu ve aylar sonra bitirdiği bir kazağı “A keşke şöyle olsaydı!” diyerek söküp baştan örmüşlüğü var. Seramik kursuna koşa koşa giden arkadaşlarım, orada ürettikleri çiçekli vazolarını Yıldız Sarayı envanteri gibi saklıyor. Piyano çalan arkadaşım, arabesk parçaları piyano ile yorumlayarak bizi şaşırtmayı hobi edinmiş durumda.

Hobiler denince okumak, yazmak, seyretmek, bir enstrüman çalmak, gezmek, resim yapmak, fotoğraf çekmek, balık tutmak ilk akla gelenler. Bir süredir bilgisayar oyunlarında level atlamak da hobiden sayılıyor. Her şey değişiyor, e tabii hobilerimiz de. Sosyal medya içerikleri üretmek, video çekmek de artık yeni nesil hobilerden. Bahçe işleri, kuş fotoğrafçılığı, dağcılık, kampçılık gibi yeniliğini hiç kaybetmeyenler de var.

Yemek yapmak.

Bunlar iyi bildiğimiz, mutlaka duyduğumuz hobiler. Fakat hobiler tümüyle kişisel merak, zevk ve yetenekle oluştuğundan bir yerlerde hiç bilmediğimiz birtakım hobilerin de olabileceğini tahmin etmek güç değil. Belki hâlihazırda sizin de hobi olarak saymadığınız pek çok hobiniz vardır.

Hobilerini sorduğunuzda hiç kimse size temizlik yapmak, çamaşır katlamak, dolap düzenlemek ya da evde torna cihazıyla motor parçaları üretmekten bahsetmeyecektir. Ama neden olmasın?

Keman çalmak.

Üniversitedeki arkadaşlarımdan biri, kendisi farkında olmasa da, temizlik yapmayı hobi edinmişti. O okuldayken annesi temizlik yaptıysa bu bir tartışma sebebiydi. Evin yeniden kirlenmesini iple çekerdi. Halam için çamaşır katlamak terapötik etkiye sahiptir. Bir yakınım evine torna cihazı aldı, antika Mercedes’i için motor parçaları üretmek de onun hobisi.

Yani demem o ki henüz hobilerinizle tanışmadıysanız hayal gücünüze biraz zaman tanıyın ve kendinizi keşfedin. Sevdiğiniz ve yapmak istediğiniz şeylerin üzerine gidin, onlar için zaman ayırın ve rutine bindirin. Hobiler söz konusuysa her şey mümkün. Kendinizi sınırlamayın ve şunu unutmayın: Konu hobilerse en sıra dışı olan en havalı olandır. Ve belki de sahip olacağınız en çok “boş” zaman üniversite yıllarıdır.