Hazırlanın kampa gidiyoruz

HABER MASASI
Abone Ol

Doğada yaşamaya en uzak insanlar için bile, şehir hayatından uzaklaşmak karşı konulamaz bir dürtüdür. Beton bloklar yerine ormanlık alanlar, asfalt zemin yerine toprak patika yollar, egzoza boğulmuş sokaklar yerine oksijen yüklü dağlarda olmak en şehirli insanların dahi hayallerini süsler.

Eğer siz de zaman zaman ilk kampınızı yapmanın hayalini kuruyor ancak hangi donanım ve hazırlıkla yola çıkacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam size göre. Kamp tecrübesi olanların da yine yazımızdan edineceği güzel ayrıntılar olacak. Haydi başlayalım!

İlk kez kamp yapacaksanız, mutlaka bir gecelik kamp programı yapın. Birden fazla gece konaklamak, ekstra donanım, yiyecek ve bilgi gerektirir. İlk kamp seyahatinizi bir geceyle sınırlayın ve olabildiğince basit tutun.

İlk kamp deneyimi için hemen alışverişe çıkmak ve ihtiyaç duyulan her şeyi satın almak para kaybı demektir. Önce kiralayın ya da ödünç alın, neye ne kadar ihtiyaç duyacağınızı ancak deneyimle belirleyebilirsiniz. Hemen satın almayın. Soğuktan ve yağmurdan koruyacak giysileri her zaman yanınızda bulundurun. Temiz hava iştah açar, bu nedenle yanınıza günlük yediğiniz porsiyon miktarından fazla yiyecek alın. Bu ilk kampınız, neye ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Eve yakın bir yerde ilk kamp deneyimini yaşamak, seçeneklerinizi açık tutmak anlamına gelir. Kampınızı planladığınız gün hava koşulları değişir ise kötü bir havanın motivasyonunuzu kırmaması için kamp tarihinizi erteleyin.

Temel kamp malzemeleri

  • Kamp malzemelerine yatırım ancak kamp hayatının sizin için sürdürülebilir bir yaşam biçimi olduğunu deneyip onayladıktan sonra yapılmalıdır. Ödünç almak ve kiralamak ilk kamplarınızda ideal olandır.

Bununla birlikte, kendi kamp malzemelerinize yatırım yapmaya hazırsanız, işte tam olarak ne satın alacağınıza karar vermenize yardımcı olacak birkaç ipucu.

Çadır

Eğer bütçe ile ilgili bir sıkıntınız yok ise o zaman çadır seçiminde biraz daha bonkör davranmak ileri vadede kazanç getirecektir. 2 kişilik konaklamalar için 3 kişilik; 4 kişilik bir aile için 6 kişilik çadır satın almak, ekstra alan demektir ki bu çadır içinde geçirilecek zamanı daha konforlu hale getirecektir. Çadırın içi rahat hareket etmenize olanak tanıyacak hacimde olmalıdır. Eğer ayağa kalkabileceğiniz bir çadır istiyorsanız, modelleri incelerken çadırın vaat ettiği tepe noktası yüksekliğini dikkate almanızda yarar vardır. İçinde ayağa kalkabildiğiniz bir çadır, kolaylıkla giyinmenize, rahatlıkla dolaşmanıza ve hareket etmenize yardımcı olur.

Çadır seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da giriş kapısı dışında mutlaka çamurlu ayakkabıların saklanması ve içerisinin hijyenik kalması için bir antre alanı olmasıdır. Ayrıca çift girişli bir çadır, iki ya da daha fazla kişinin bir arada konaklayacağı durumlar için akılcı bir seçenek olur. Böylece gece geç saatlerde tuvalet molaları için uyuyan çadır arkadaşlarınızın üzerinden atlamak zorunda kalmazsınız.

İpucu: Çadırınızı satın aldıktan sonra kurulum adımlarını öğrenmek için evde ilk çadır kurulumunu yapmak, sahada sizi beklenmeyen sürprizlerden korur. Çadır zeminini güçlendirici ek donanımların önemini de bu aşamada hatırlatmak isteriz. Eğer zemin örtünüz çok küçük ya da olması gerektiğinden çok büyük ise o zaman çadır zemini güçsüz kalır ve çadır altında biriken yağmur suları ile kamp deneyiminiz kâbusa dönebilir. Çadırınız ile uyumlu ideal boyutta bir zemin örtüsü aldığınızdan emin olun.

Uyku tulumu

Uyku tulumu seçerken, “sıcaklık derecesi” başlamak için iyi bir yerdir. Yalnızca güzel havalarda kamp yapmayı planlıyorsanız, yaz mevsimi için üretilen uyku tulumları yeterli olacaktır. Ancak üç mevsimlik bir uyku tulumu, öngörülemeyen hava değişimleri ve farklı mevsimlerde kamp yapmak istediğiniz zamanlar için size daha fazla avantaj sağlayacaktır.

Uyku tulumu, kişiye özel farklılıklara göre seçilmelidir. Herkesin hava sıcaklığından etkilenme derecesi farklıdır. Kimileri daha geç üşürken, kimileri dört mevsim üşüyen bir bünyeye sahip olabilir.

Uyku matı

İyi bir uyku matı, kaliteli bir yatak seçimi gibidir. Size konforun yanı sıra kaliteli bir uyku da vadeder. Ayrıca sahip olduğu yüksek teknolojili yalıtım sistemiyle vücut ısısını korumak, soğuk zemin üzerinde vücut ısısını kaybetmeyi önlemek hedefiyle tasarlanır. Kamp matlarının yalıtım derecesi “R” değeri ile tanımlanır. Kullanılacak mevsim ve kişisel beklentilere göre farklı R değerlerinde üretilirler. Satın almadan önce teknik özelliklerini araştırmak, kendi konfor seviyeniz için en uygun olan uyku matını seçmenize yardımcı olacaktır.

Aydınlatma ekipmanları

Kamp alanlarında aydınlatma yoktur, bu nedenle kendinizinkini getirmeniz gerekir. Aydınlatma denilince akla ilk gelen bir el feneri olsa da bir “kafa feneri”ni de alışveriş listenize eklemeniz pek çok avantajı da beraberinde getirir. “Kafa lambası” ya da diğer bilinen adıyla “kafa feneri” kamp çadırı kurarken, bir şeyler ararken ya da henüz tamamlanmamış bir parkurda yol alırken hayatınızı kolaylaştıracak en pratik donanımlardan biridir. Ortam ışığı sağlamak için fener iyi bir seçenektir ancak çok dikkatli olmak kaydıyla kamp ateşi de size benzersiz bir kamp deneyimi ve aydınlatması sağlayabilir.

Kamp ocağı

Sabah çayınız ile kahvaltınızı aynı anda hazırlamanıza olanak tanıyan, klasik iki gözlü bir kamp ocağı, kampta yemek deneyiminizi benzersiz bir pratiklik içinde çözmenize yardımcı olur. Yeteri kadar yakıt tedarik ettiğinizden emin olun. Ocağınızı yakmak ve ihtiyaç anında kullanmak için mutlaka çakmak-kibrit gibi ateşleyici bir şeyleri kamp çantanıza stoklayın. Eğer kamp ateşi yaktıysanız onun güvenli ve gerektiği şekilde söndüğünden emin olun. Bir kampta yapmak isteyeceğiniz en son şey, bir orman yangını başlatmaktır. Küllerin içindeki közleri su ile söndürün.

İpucu: Satın aldığınız ocağı ilk kez kullanacaksanız öncesinde evde mutlaka deneyin.

Soğutucu çanta

Yiyecek stoğunuzu kamp süresince bozulmadan koruyabilmek için iyi bir soğutucu çantaya ihtiyacınız olacak. Soğutucu çanta ya da kutular da tıpkı diğer donanımlar gibi farklı kapasite ve yalıtım özellikleri ile satışa sunulur. Fiyat performans dengesi doğru orantılıdır.

Mutfak ve sofra gereçleri

Yiyeceklerin hazırlanması ve tüketimi için gereken her şeyi yanınızda getirmelisiniz. Tencere, tabak, bardak, çatal, bıçak ve kaşıklar… Donanımların kamp hayatına uygun malzemelerden üretilmiş olması önemlidir. Sofra gereçlerinde; porselen, cam gibi seçenekler yerine iyi kalitede plastik donanımlar tercih edilmelidir. Pişirme araç ve gereçlerini ise ilk aşamada evden getirebilirsiniz. Ayrıca, kirli bulaşıkları eve götürmeyi planlamıyorsanız, doğa dostu, biyolojik olarak parçalanabilir bir deterjan, bulaşık süngeri, bir havlu, küçük bir veya iki leğene (biri kirli, biri temiz) ihtiyacınız olacaktır.

İpucu: Tüm mutfak gereçlerinizi kapaklı büyük şeffaf plastik bir kutuya koyun. Böylece bir dahaki sefere kamp yapmak istediğinizde her şey hazır olacaktır.

Kamp sandalyeleri

Kamp masa-sandalyesi, hamak gibi donanımlar isteğe bağlıdır. Ekstra kamp donanımları, dinlenme zamanlarına biraz daha konfor katmak isteyenler için idealdir, özellikle öğleden sonra uykularında hamak en iyi seçenektir.

İpucu: Fileli kamp sandalyeleri suyun kolayca boşalmasını sağlari ayrıca yağmurda veya sabah çiyinde unutulursa da çabuk kurur.

Kampta ne giymeli

Kirlenmek eğlencenin bir parçasıdır, bu nedenle kirlenmekten korkmayın. Kamp için giyecek seçimlerinde belli başlı bazı kriterler vardır. Bu kriterlerin başında; pamuklu giysilerden uzak durmak vardır. Pamuk, teri emmez ve ılıman havalarda dahi sizi soğuk tutar. Yünlü kumaşlar çok daha idealdir. Doğada, havanın ne zaman değişeceğini kestirmek zordur. Bu nedenle kat kat giyinmek, koşullara göre giysileri çıkarmak ya da katmanları artırmak benimsenmesi gereken giyim tarzıdır. Bir yağmur montu her koşulda yanınızda bulunmalıdır.

Gece için sıcak tutacak bir mont-ceket, uzun iç çamaşırı, eldiven, bere ve sıcak çoraplar mutlaka çantanızda olmalıdır. Ayakkabı seçiminde outdoor için üretilmiş, goretex kumaştan, sağlam ayakkabılar tercih edilmelidir. Kamp süresince ayakta bir hayli zaman geçirmek zorunda kalacaksınız. Ayakkabı tercihinde ilk kriter, içinde rahat olduğunuz bir çift ile yola çıkmak olmalıdır. Ayrıca; toz, kir, su, çamur gibi farklı zeminlerle karşılaşılabileceğinden ayakkabılarınızın outdoor aktivitelere göre üretilmiş modellerden olması kampta zamanınızın sorunsuz geçmesini sağlayacaktır. İlk defa kamp yapacaksanız ve outdoor ayakkabılarınız yoksa içinde en rahat olduğunuz spor ayakkabılarınızla da yola çıkabilirsiniz.

Kişisel bakım ve hijyen

Kampta dahi olsanız reçeteli ilaçlarınıza ve hijyen maddelerine ihtiyacınız var. Ayrıca ilk kampınızın kâbusa dönmemesi için, bir ilkyardım kiti, güneş kremi, sinek ve böcek kovucu spreyleri de mutlaka çantanızda bulunmalı. Kamp yerinde tuvalet ve duş olsa bile kendi sabununuzu, tuvalet kağıdınızı ve havlunuzu getirmelisiniz. Ayrıca, ıslak mendil, el dezenfektanı, kuru şampuan gibi donanımlar, su kaynağı olmayan yer için iyi birer çözüm olacaktır.

Kamp için yemek planlama

  • Kamp için yemek denilince akla pratik, hızlı ve genellikle ekmek arası menüler gelse de doğru bir planlama ile kamp beslenmenize sağlık da katabilirsiniz. İlk kampını yapacaklar için kamp hazırlıklarının en zor aşamalarından biridir yemek planlama.

Konserve meze ve garnitürler ya da taze yiyecekler veya hepsinin bir kombinasyonu ile öğünlerinizi hazırlayabilirsiniz. Açık hava iştah açar. Bu nedenle yanınıza bol miktarda atıştırmalık ve daha fazla yemek almayı unutmayın. Kamp alanında tüketilecek yemekleri evde ön pişirmesini yaparak hazırlamak hem zamandan tasarruf sağlar hem de gıdaların daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Ayrıca çadırınızı kurup ilk öğün saati geldiğinde yemek hazırlamakla uğraşmak yerine ön pişirmesi tamamlanmış yemekleri sadece ısıtarak tüketmek, ilk kamp deneyiminde yemek pişirme faslını çok daha yönetilebilir kılacaktır.

İpucu: Kamp alanları, yaban hayvanları için bir numaralı cazibe merkezlerindendir. Yemek kokuları ile iz sürdükleri bu alanda, beslenebilmeyi umarlar. Kamp yemeği hazırlamak kadar, sonrasında yiyecek artıklarını toplamak, çöpü doğru şekilde uzaklaştırmak ve stok yiyecekleri uygun alanlarda korumak kampçıların görevidir. Yiyecekleri ve çöpleri gece aracınıza kilitleyin, kamp alanından uzaklaştığınızda çöplerinizi çöp kutusuna atmayı ilke edinin.

Kamp için nereye gitmeli

İlk kamp seyahatinde, gidilecek noktayı önceden planlamak gerekir. Kamp için milli parklardan karavan ve kamping alanlarına kadar olanaklar sonsuzdur. İlk andan maceranın kucağına atılmayı düşünmüyorsanız dağınık kamp yapmaktan (tesis yok) ve ilkel yerlerden (kendi tuvalet alanını hazırla, su kaynağını bul, suyu arıt…) kaçının. Gelişmiş bir kamp alanı, ilk kamp deneyimleri için idealdir, bu nedenle sifonlu tuvaletleri ve akan suyu olan bir tane arayın. Doğal su kaynakları, ek karmaşıklık ve sağlık risklerini beraberinde getirir.

Kamp alanına geç varmak karanlıkla mücadelenin yanı sıra sona kalmış ve genellikle de en kötü kamp alanlarından birine razı olmaktır. Ayrıca karanlıkta çadır kurmak en deneyimli kampçılar için bile kolay değildir. Mümkün olan en erken saatte kamp alanına varın ve harika bir kamp alanı seçip gece için çadırınızı kurmaya başlayın.

Artık kampa hazır sayılırsınız.

Herkese iyi kamplar.

Gökhan Konaş: Gezgin-Blog yazarı.