Haberler, olaylar, etkinlikler

SALİH BERA
Abone Ol

Haberler, olaylar, etkinlikler köşemizde Kasım ayının en'lerini sizler için derledik.

Dijital çağın miyop tehlikesi

Asya'da yapılan araştırmalara göre Japonya yüzde 86 ile en yüksek miyop oranına sahip ülke olarak öne çıkıyor.

Yapılan küresel bir analiz, çocukların görme yetisinin hızla kötüleştiğini ve her üç çocuktan birinin uzaktaki nesneleri net göremediğini ortaya koyuyor. Asya'da yapılan araştırmalara göre Japonya yüzde 86 ile en yüksek miyop oranına sahip ülke olarak öne çıkıyor. Pandemi döneminde çocukların kapalı alanlarda kalması ve ekran başında daha fazla zaman geçirmesi, miyop riskini artıran etkenler arasında yer alıyor. Ayrıca kızların büyüme ve gelişme süreçlerinin daha erken başlaması ve açık hava etkinliklerine daha az zaman ayırmaları, daha genç yaşta miyop olma riskini artırıyor. Tüm bu veriler ışığında ise 2050 yılına kadar dünya genelindeki genç nüfusun yaklaşık yüzde 40’ının miyop olması bekleniyor.

Polaris Dawn ile uzayda sivil çağ

Mürettabat görev boyunca 40'tan fazla bilimsel deney gerçekleştirdi.

SpaceX tarafından planlanan ve özel olarak finanse edilen Polaris Dawn görevi, tamamen ticari bir mürettebat tarafından yönetilen başarılı bir uzay görevi olarak tarihe geçti. Ekip, 50 yıldır hiçbir insanın ulaşamadığı kadar yüksek bir irtifaya çıkarak yeni bir rekora imza attı. Aynı zamanda sivil bir mürettebat tarafından gerçekleştirilen ilk uzay yürüyüşü de bu görevle hayata geçirildi. Görev boyunca 40'tan fazla bilimsel deney gerçekleştiren mürettebat, beş günlük yörünge görevinin ardından 15 Eylül 2024'te Meksika Körfezi'ne iniş yaparak Dünya'ya başarıyla döndü.

Kemoterapide saç dökülmesini engelleyen kask

Kaskın, birkaç ay içinde ABD'de kullanıma sunulması hedefleniyor.

Sağlık alanındaki teknoloji girişimlerine her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Lily isimli kask da kemoterapi sırasında saçların zarar görmesini önlemeyi hedefliyor. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapinin yaygın bir yan etkisi olarak saçlar dökülüyor. Zira ilaçlar, sadece kanser hücrelerini değil; vücutta dolaşarak aynı zamanda saç köklerini de etkiliyor. Bu kask ise kafa derisine tutarlı bir basınç uygulayarak kemoterapi ilaçlarının saç köklerine ulaşmasını önleyen bir bariyer oluşturuyor. Kaskla yapılan ilk denemeler ise umut vadediyor. Sonuçlar, testlere katılan hastaların yaklaşık yüzde 75’inde tedavi sırasında saçların korunabildiğini gösteriyor. Kaskın, birkaç ay içinde ABD'de kullanıma sunulması hedefleniyor.

Yapay zekâ için telif hakkı mücadelesi

ABD Telif Hakları Ofisi’nden eserine telif hakkı almak isteyen sanatçı, başvurusunun reddiyle hayal kırıklığı yaşadı.

Yapay zekâ ile yapılan üretimler günden güne artarken sanatçı Jason M. Allen, 2022 yılında “Théâtre d'Opéra Spatial” adlı fütüristik eseriyle Colorado Eyalet Sanat Fuarı'na katıldı ve bu eseriyle en iyi resim ödülünü kazandı. Ancak Allen, eserin aslında yapay zekâ tarafından üretildiğini açıkladığında ise sanat fuarı komitesi tarafından diskalifiye edildi. Daha sonra ABD Telif Hakları Ofisi’nden eserine telif hakkı almak isteyen sanatçı, başvurusunun reddiyle hayal kırıklığı yaşadı. Ardından bu kararı bozmak için Colorado Federal Mahkemesine itirazda bulunmaya karar verdi. Bu olay, yapay zekâ ile sanat üretimi konusunda yeni hukuki ve etik tartışmaların da kapısını aralıyor.