Haberler, olaylar, etkinlikler
Haberler, olaylar, etkinlikler köşemizde Eylül ayının en'lerini sizler için derledik.
Enerji devrimi Çin’den başladı
Küresel ısınmanın artan etkisiyle birlikte birçok ülke, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapıyor. Dünyanın en büyük enerji tüketicisi ve sera gazı yayıcısı olan Çin, bugüne kadar birincil enerji kaynağı olarak kömürü kullanıyordu. Haziran 2024 itibarıyla Çin’in rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesi, kömürün önüne geçti. Bu değişim, ülkenin fosil yakıtlardan uzaklaşarak temiz enerjiye yönelme kararlılığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. 2026 yılına kadar güneş enerjisinin, Çin’in birincil enerji kaynağı olması bekleniyor. Bu değişimin diğer ülkelere de ilham kaynağı olacağı düşünülüyor.
Hyperbee Takımı ödüllerle döndü
Kara, deniz, hava ve demir yolu ulaşım seçeneklerine alternatif olarak geliştirilen Hyperloop, beşinci nesil ulaşım teknolojisi olarak görülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesinden 39 öğrencinin oluşturduğu Hyperbee takımının “uçan tren” olarak tasarladığı bu yeni nesil ulaşım aracıyla İsviçre’de düzenlenen yarışmadan üç farklı ödülle döndü. Bu teknoloji demir yoluna benzese de araçlar, havası alınmış bir tünelin içinde gittiği için yere değmiyor. Böylece uçakların yaklaşık iki katı hızına ulaşarak saatte bin 200 kilometre hıza çıkabiliyor ve hiçbir şekilde de fosil yakıt kullanılmıyor. Hyperloop teknolojisinin olgunlaşıp hayata geçmesinin, yük veya yolcu taşıyabilecek seviyeye gelmesinin ise 15 yılı bulması bekleniyor.
Robot diş hekiminden başarılı operasyon
Yapay zekâ destekli robotlar; hassasiyet, hız, veri analizi, yorgunluk riski azaltma, erişilebilirlik, kişiselleştirilmiş tedavi ve iş gücünü destekleme gibi avantajlar sağladığı için sağlık sektöründe de giderek yaygınlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Boston merkezli Perceptive tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli tam otomatik bir robot diş hekimi, hasta üzerindeki ilk operasyonunu başarıyla gerçekleştirdi. Ayrıca bu görevi bir insan diş hekiminin yapabileceğinden sekiz kat daha hızlı şekilde tamamladı. Robotun insanlar üzerindeki tüm testleri başarıyla geçtiği ve güvenilir şekilde çalışabileceği iddia edilse de henüz FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) tarafından onaylanmadığı için piyasaya sürülmedi.
Fosil yakıtlara alternatif: Yeşil buhar
Endüstriyel tesislerde karbon salınımını azaltmayı hedefleyen Heliosteam adlı yerli girişim, “Yeşil Buhar” adını verdiği solar termal yoğunlaştırmalı enerji santraliyle fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor. Sistem, güneş enerjisi santrallerine benzer şekilde panellerin kurulmasıyla hazırlanıyor. Ancak diğerinden farklı olarak yeşil buhar sisteminde panellerin üzeri, güneş ısısını çekmek amacıyla tamamen ayna il e kaplanıyor. Aynalarla yoğunlaştırılan ısıl enerji, kızgın yağ veya buhar üretimi için depolanarak kimya, tekstil, gıda veya medikal sektörlerinde çeşitli işlemlerde kullanılabiliyor. Yapılan açıklamada, kullanılan tekniğin benzersiz olduğu; aynı zamanda azaltılan bakım ve kurulum maliyetleriyle de tesisin fiyatının düşük olduğu ifade ediliyor.