Fotoğrafçılıkta "Siyah-beyaz görmek"

HABER MASASI
Abone Ol

Renkli fotoğrafları daha önce zihnimize kodlanmış renklerle anlamlandırmaya çalışırken koyudan açığa doğru uzanan gri renk skalasında bu çabayı sarf etmeyiz. Siyah beyaz fotoğrafları izlerken zamanda yolculuk yaparak onda soyut bir gerçeklik bulmaya çalışırız. Bu yüzden temaları ve duygu yoğunluklarını siyah-beyaz çekim tekniğinde daha iyi yönetebiliyoruz.

En eski siyah-beyaz fotoğrafları izlediğimizde bile kendimizi uzun bir süre fotoğrafa bakarken buluyoruz. Neden? Çünkü etkileniyor ve bildiğimiz kalıpların dışında, soyut gerçekliği yansıtan bir dünyayı izliyoruz. Siyah-beyaz fotoğrafların neden izleyicide daha fazla etki bıraktığını Kanadalı fotoğrafçı Ted Grant’ın şu sözüyle açıklayabiliriz: “İnsanların fotoğraflarını renkli olarak çektiğinizde, giysilerini görüntülemiş olursunuz. Oysa onları siyahbeyaz fotoğrafladığınızda, ruhlarını görüntülersiniz.”

Fotoğrafçılığın ortaya çıktığı dönemlerde rengin yansıtılamaması teknik bir eksiklikti. Bu eksiklik fotoğraf sanatçılarının estetik kaygısını artımış; ışık yönü, çizgiler ya da tema gibi öğelere daha fazla vurgu yapabilmek için kompozisyon yeteneklerini geliştirmelerine neden olmuştu. İşte bu nedenle siyah-beyaz fotoğrafların ruha temas eden sanatsal yansıması bazı renkli fotoğraflardan daha güçlüdür.

Siyah-Beyaz Çekimin Fotoğraflarımıza Etkileri

1.Sahnede yer alan dikkat dağıtıcı objeleri renklerin karmaşasından arındırdığı için onları “dikkat dağıtıcı” olmaktan çıkarır. Fotoğrafta yansıtmak istediğimiz duyguya öncelik vermiş oluruz. Özellikle de rastgele çekilen ve çeşitli sürprizlerle karşılaştığımız sokak fotoğraflarında.

2.Fotoğrafın özü olan ışık, geometrik huzmelerle daha fazla vurgulanmış olur. Bu vurguyu keskin gölgelerin oluştuğu öğle saatlerinde daha da artırabiliriz.

3.İnsan veya hayvan portrelerinde mimikler ve bakışlar doğru kullanıldığında daha fazla anlam kazanır. Sahnede renk olmayacağından izleyici duygu yüklü bu ifadeleri hemen fark eder.

4.Desenler, dokular ve şekiller daha belirgin yansır çünkü izleyicinin zihni onları renklerle eşleştirmeye çalışmaz. Kısa yoldan vurguya odaklanır. Kısacası, rengi kaldırdığımızda geriye doku, kontrast ve ışık kalır.

5.Anlık sahnelerde kompozisyonumuzu bozan renk ve kontrast uyumsuzluklarını örter.

6.Siyah-beyaz fotoğraflar doğru tekniklerle çekildiği taktirde güncelliğini kaybetmez ve “eskimez.”

Etkili Siyah-Beyaz Fotoğraflar İçin 6 İpucu

1.Gölgelerin ve parlak alanların birlikte yeraldığı kontrastlı sahneleri öğle saatlerinde ve ışık kaynağını karşınıza aldığınız ters ışık zamanlarında bulabilirsiniz.

2.Kompozisyon tekniklerinden üçte bir kuralını kamera ayarlarında bulunan “ızgara/grid” özelliğini açarak değerlendirebilirsiniz. Üçte bir kuralı ile izleyicinin gözü, vurgu yaptığınız öğeye yönlenir. Bunun dışında boşluk kuralı ve simetrik yerleşim değerlendirebileceğiniz diğer tekniklerdendir.

3.İlham alabileceğiniz sanatçıların fotoğraflarını inceleyebilirsiniz. Fan Ho, Nick Brandt, Ansel Adams ve Ara Güler size ilham verebilecek sanatçılardan bazılarıdır.

4.Telefonunuzun kamera özelliklerini öğrenerek, çekim ayarını “siyah-beyaz” şeklinde ayarlayabilirsiniz. Bu sayede çekim öncesinde “siyah-beyaz” düşünme imkanınız olur.

5.Fotoğraflarınızı düzenleyebilirsiniz. Lightroom Mobile veya Snapseed gibi en çok bilinen telefon uygulamalarıyla fotoğraflarınızı çok daha ilgi çekici kılabilirsiniz.

6.Sokağa çıkıp, bol bol pratik yapabilirsiniz. Siyah-beyaz, diğer adıyla monokrom fotoğrafçılık sanatı, renklerden kaynaklı zihin karışıklığına sebep olmadığından, fotoğrafçılıkta becerilerini geliştirmek isteyenler için iyi bir başlangıç noktasıdır. Renkli giysilerin vurgulandığı kültürel sahneler hariç, hemen hemen her fotoğrafçılık türünde bu çekim tekniğini deneyebilirsiniz. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler birçok fırsatı beraberinde getirerek, fotoğrafseverlerin işini kolaylaştırdı. Lightroom Mobile veya Snapseed gibi telefon uygulamaları sayesinde renkli fotoğraflarımızı da siyah-beyaz filtrelerle dönüştürebiliyoruz. Kim bilir, belki de arşivinizde siyah- beyaz tonlara dönüşünce bambaşka bir boyuta geçecek fotoğraflarınız vardır.

Denemeye ne dersiniz? Işığınız bol olsun.