Fotoğrafçılığın vazgeçilmezi altın saatler
Altın saatler, fotoğrafçıların kaçırmak istemeyeceği, çekim için ideal ve özel zamanlardır. Zira bu zaman diliminde güneş, gökyüzünde alçak bir konumda bulunurken, ışık da sert olmadığı için bir o kadar sıcak ve büyüleyici görünür.
Fotoğrafçılıkta altın saatleri yakalamak
Altın saat, kısaca gün doğumundan sonraki ilk ve gün batımından önceki son saati ifade eder. Altın saatin özelliği, güneşin dünyaya daha düşük bir açıyla yansıması ve ışığın Dünya'ya ulaşmak için daha uzun bir mesafe kat etmesinden kaynaklı olarak daha yumuşak, daha düz ve daha kırmızı görünmesidir. Öğle vakti gelen güneş ışığı ise bunun aksine doğrudan yukarıdan aşağıya doğru indiğinden, sert ve hoş olmayan bir aydınlatma oluşturur.
Altın saatleri özel kılan nedir?
Altın saatlerde ortaya çıkan yumuşak ve sıcak ışık, fotoğrafçının en iyi arkadaşıdır. Bu ışık, koyu ve sert gölgeler oluşturmadığı gibi ortaya çıkan görüntülerde aşırı parlak vurguların bulunma olasılığını da azaltır. Altın saatlerde sarı ve turuncunun en güzel tonlarını bulabilirsiniz. Üstelik ışık, genellikle yumuşak olduğundan kontrast (zıtlık) da dengelidir.
Bununla birlikte altın saat, her tür fotoğrafçılık için mükemmel değildir. Portre fotoğrafçıları, vahşi yaşam fotoğrafçıları ve manzara fotoğrafçıları sihirli altın saat ışıklarından hoşlanırken; sokak fotoğrafçıları, genellikle güneşin sert ışığının kontrast ve gölge ürettiği öğle saatlerinde çekim yapmayı tercih eder. Yine birçok makro fotoğrafçı da doygun renkleri ve ayrıntıları yakalayabilmek için gökyüzünün kapalı olduğu zamanlarda çekim yapmayı tercih etmektedir.
Altın saatlerde kullanabileceğiniz aydınlatma teknikleri
Altın saatlerde ortaya çıkan yumuşak ışığı kullanarak farklı açılardan yapacağınız çekimlerle muhteşem görüntüler elde edebilirsiniz.
Ön ışık
Bu tarz çekimlerde kadrajdaki kişi ya da nesne doğrudan güneşe bakar ve ışığı karşıdan alır. Siz de onun karşısından çekim yaptığınızda, özellikle portre fotoğraflarda sıcak ve hoş bir etki ortaya çıkar. Zira güneş çok parlak olmadığından, çektiğiniz kişinin gözlerini kısmasına da gerek kalmaz. Alçak açıdaki güneş ışığı nesneye doğrudan vurduğunda; göz, burun ve çene altında daha uzun ve belirgin gölgeler oluşturarak yüz hatlarını daha dramatik hâle getirir. Ayrıca bu yöntemde yumuşak ve sıcak ışık, detayları daha belirgin hâle getirdiği için yabani hayvanları ve kuşları da doğal ve çekici şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Ayrıca hayvanlar günün erken saatlerinde veya geç saatlerinde daha az aktif olduklarından, onlara rahatsızlık vermeden fotoğraflamanız da kolaylaşır.
Arka ışık
Arkadan vuran güneş ışığı dezavantaj gibi görünse de kişi ya da nesnenizin arkasında yumuşak, sıcak, puslu ve parlak bir etki meydana getirir. Bu tarz çekimlerde ekrana uzun basıp +/- değerlerle oynayarak manuel pozlama ayarı yapmayı ve nesne ya da öznenizi seçmeyi unutmayın. Diğer türlü arka planı pozlarsanız da sonuç fena olmaz. Böylece silüet fotoğrafla tanışmış olursunuz. Bu şekilde de dramatik ve etkileyici silüet fotoğraflar ortaya çıkar. Bence fırsatı değerlendirip her iki şekilde de çekim yapmayı denemelisiniz. Bunları yaparken güneşi de kompozisyonunuza dâhil edebilirsiniz. Örneğin güneş ışığını kenardan çerçeveye sokabilir veya nesnenin arkasına yerleştirebilirsiniz.
Güneş parlaması
Telefon kameranıza doğrudan bir ışık kaynağı vurduğunda, genellikle güneş parlaması şeklinde bir efekt elde edersiniz. Altın saatlerde güzel bir güneş parlaması yakalamak daha kolaydır. Bunu yapmak için telefonunuzu, kişi ya da nesneniz güneşi kısmen kapatacak şekilde ayarlamanız yeterlidir. Ardından telefonu sağa sola hareket ettirerek konunuzun etrafında bir parlama yakalamaya çalışın. Parlama elde etmenin başka bir yolu da telefon kameranızı, güneş çerçevenin hemen dışında olacak şekilde konumlandırmaktır.
Silüet
Nesneniz parlak bir arka plan önünde, siyah olarak işlendiğinde bir silüet oluşur. Altın saatlerde silüet elde etmek oldukça kolaydır. Bunun için güneşi nesnenin arkasına alıp sonrasında nesnenizi doğrudan ışığa karşı fotoğraflayın. Ancak burada pozlamayı konu için değil, arka plan için yaptığınızdan emin olun. İşlem sonrası ekstra kontrast eklediğinizde, tam anlamıyla bir silüet fotoğrafı ortaya çıkmış olur.
Kenar ışığı
Kenar ışığını ya da jant aydınlatmasını silüetin tam tersi olarak düşünebilirsiniz. Bu durumda güneş, konunuzun etrafında bir hale oluşturur. Ancak bu hale, özellikle nesneniz karanlık bir arka plana yerleştirildiğinde belirginleşecektir. Bunun için arka planın nispeten karanlık olması ve güneşin kabaca arka açıdan gelmesi gerekiyor. Uygun bir nokta bulana kadar hareket etmeniz gerekse de aşağı inmek iyi bir başlangıçtır.
Ek ipuçları:
Filtre kullanımı: Altın saatlerde çekim yaparken telefonlar için tasarlanmış parlak ışığı azaltan ND filtreler ya da istenmeyen yansımaları azaltarak daha canlı renkler ve daha iyi kontrast sağlayan polarize filtreler de kullanabilirsiniz.
HDR modu: Telefonunuzun HDR modunu aktif hâle getirerek gölgelerde ve parlak ışık alanlarında daha fazla detay yakalayabilirsiniz.
Düzenleme: Çekimden sonra fotoğraflarınızı düzenlemek için bazı uygulamalar kullanabilir; kontrastı, parlaklığı ve renkleri ayarlayarak istediğiniz görüntüyü elde edebilirsiniz.
Son olarak farklı açılar ve pozlama ayarlarıyla çekim yapmaktan çekinmeyin. Zira en iyi sonuçları elde etmek için bolca deneme yapmak çok önemlidir.
Bonus: Mavi saatler
Altın saatleri sevdiyseniz gün doğumundan önce ve gün batımından sonraki mavi saatleri de değerlendirebilirsiniz. Mavi saat, güneşin ufkun hemen altında olduğu zamanı ifade eder. Bu süre zarfında gökyüzü, manzara ve hatta portre fotoğraflarında harika görünen mavi ve mor renkler ortaya çıkar. Mavi saatlerin dezavantajı ise ışık eksikliğinden kaynaklı kumlanmaların ortaya çıkmasıdır. Bu sorunu tripod kullanıp İSO ayarını da doğru yaparak aşabilir ve muhteşem fotoğraflar ortaya çıkarabilirsiniz.