Emlak fotoğrafçılığı ile para kazanmaya başla!

METİN KARAKUZU
Abone Ol

Profesyonel fotoğraf makinesi, drone vb. Araçlarla yapılan emlak fotoğrafçılığını hem iç hem de dış çekimlerde cep telefonu ile kaliteli şekilde yapmak pekâlâ mümkün. Bunun için bilmeniz gereken bazı teknikler, takip etmeniz gereken bazı ipuçları ve tüyolar var.

Akıllı telefon teknolojisinin son yıllarda hızlı ve önemli aşamalar kat etmesinin yanı sıra, bu cihazların her daim yanımızda olması da onları kolay ulaşılabilir kıldı. Ayrıca cep telefonları, fotoğraf makineleri gibi değiştirilebilir lensli bir kameranın esnekliğine ve performansına sahip olmasa da yapay zekâ desteğiyle harika görünen çekimler oluşturmak için yeterli çözünürlüğe, kaliteli yerleşik lenslere ve sensörlere sahip. Bu sebeple de akıllı cihazlarımızla artık profesyonel kamera ile yapabileceğimiz birçok fotoğrafçılık türünü de yapabiliyoruz. Emlak fotoğrafçılığı da bunlardan biri.

Ön hazırlık

Fotoğraf çekmeye başlamadan önce çekimleri planlamak için biraz zaman ayırmak gerekir. Öncelikle çekilecek olan mülkün etrafında ya da içinde dolaşıp mekânı iyi tanımalıyız. Böylece çekim için en iyi açıları belirleyebiliriz. Yine çekime geçmeden önce evin temiz ve düzenli gözüktüğünden, mobilyaların düzgün şekilde yerleştirildiğinden emin olmalıyız. Dekorasyonda dikkat dağıtıcı unsurlar varsa bunları ortadan kaldırmak da iyi olacaktır. Mekâna ışık girişine engel olan perde, panjur vb. unsurlar da kontrol edilmelidir. Ambiyansı geliştirmek için taze çiçekler, dekoratif yastıklar veya doğru yerleştirilmiş aydınlatma gibi küçük dokunuşlar da düşünebilirsiniz. Detaylara gösterilen özen, emlak fotoğraflarınızın genel kalitesini büyük ölçüde artıracaktır.

Ortam çekime hazırsa her zamanki gibi ilk işimiz, şarjımızı ve kamera lensinin temiz olup olmadığını kontrol etmek olsun. Zira kamera merceğinde lekeler, parmak izleri veya kirler kolayca birikerek fotoğrafların bulanık veya puslu olmasına neden olabilir. İmkân dahilinde tripod kullanılması da titreşimi en aza indirmek ve istenmeyen bozulmaları da ortadan kaldırmak için önemlidir. Harici ışık kullanacaksınız bunun için de gerekli kurulum ve ayarlamaları yapmalısınız.

Emlak fotoğrafçılığı, diğer türlere göre çekim yaptığınız nesne üzerinde çok fazla kontrole sahip olamadığınız bir türdür. Bu sebeple fotoğraf çekimi sırasında telefon tutuşu, kompozisyon ve aydınlatma konularında son derece dikkatli olmanız gerekir.

Doğru telefon tutuşu

Tripodun öneminden yukarıda bahsetmiştik. Ancak yanınızda bir telefon sabitleyiciniz yoksa elde çekim yaparken çok daha hassas olmanız gerekir. Zira çekim yaparken karşılaşılan en yaygın hatalardan biri, telefona ihtiyaç duyduğu desteği vermemektir. Akıllı telefonla bir evin dış ve iç mekânlarını fotoğraflarken telefonunuzu kol mesafesinde tutmak en doğal eğilimdir. Ancak keskin ve net görüntüler istiyorsanız bunu yapmak yerine, dirseklerinizi içe doğru çekip telefonu göğsünüze yerleştirirseniz veya diz çöküp dirseklerinizi dizlerinize dayarsanız daha doğru olur.

Ek olarak deklanşörü tetiklemek için ekrandaki deklanşör düğmesini kullanmak yerine, telefonunuzu iki elinizle tutup ses seviyesi düğmesini kullanmak ya da üç ya da beş saniyelik süreli çekim yapmak, genellikle daha iyi bir seçimdir. Böylece telefonu iki elinizle sıkı bir şekilde tutarak kameranın keskin bir görüntü elde etmesini de sağlamış olursunuz.

Çekim açısı

Fotoğrafı çekmeden önce doğru açıları tespit etmek çok önemlidir. Mekânın olduğundan büyük ya da küçük görünmesi, fotoğrafın müşteride güvenilmez bir his uyandırmasına neden olabileceği için gerçeğe en uygun açı hangisiyse onu tercih etmek gerekir. Bunun için farklı açılardan her mekân için en az üç-dört fotoğraf çekin. Akıllı telefonun merceği, iç mekânda çekilecek emlak fotoğraflarında oldukça dar bir görüş açısı sunar. Bu da tek bir görüntüde odanın daha az kısmının yakalandığı anlamına gelir. Bu sorunu aşmak için kendinizi veya tripoda monte edilmiş telefonunuzu odanın bir köşesine yerleştirin. Bu yöntem, kameradan odanın en uzak köşesine kadar olan mesafeyi artırır ve daha büyük ve geniş bir alan hissi aktarmanıza olanak tanır.

Bunun yanında hem geniş açılı hem de yakın çekim fotoğraflar, emlak fotoğrafçılığı için iyi bir seçimdir. Bu yüzden iki şekilde de çekim yapmayı ihmal etmeyin. Genellikle tüm odayı veya alanı tek bir fotoğrafta yakalamak, geniş açılı çekimler yapmayı gerektirir. Birçok cep telefonunda geniş bir görüş alanı yakalamanıza olanak tanıyan 0,5x geniş açı ya da panoramik mod bulunur. Bunun haricinde cep telefonları için özel olarak tasarlanmış geniş açılı bir lens eklentisi de kullanabilirsiniz. Ancak geniş açının fotoğrafı doğallıktan uzaklaştırıp, abartılı bir görünüme sokabileceğini de unutmayın. Ayrıca farklı odak uzaklıklarıyla denemeler yaparak doğal perspektifli geniş bir görüş açısı da yakalayabilirsiniz. Detaylar için yakın çekim yaparken dijital yakınlaştırma yapmak yerine nesneye yaklaşarak çekim yapmalısınız. Böylece fotoğrafın kalitesi de bozulmamış olur. Zira akıllı telefondaki dijital yakınlaştırma gerçek bir yakınlaştırma değil, yalnızca nesneyi büyütmek için fotoğrafın kırpılmasıdır.

Elbette yüksek bir bina ya da merdiven çekimi gibi dikey fotoğrafların tercih edildiği bazı durumlar da vardır.

Kompozisyon ipuçları

Kompozisyon, fotoğrafçılığın önemli bir yönüdür ve kompozisyon tekniklerini kullanmak, fotoğraflarınızın görsel çekiciliğini önemli ölçüde artırabilir. Örneğin üçte bir kuralı, çerçeveyi hem dikey hem de yatay olarak üçe bölmeyi ve ilgi çekici noktaları bu çizgiler veya bunların kesişme noktaları boyunca yerleştirmeyi içerir. Yönlendirici çizgiler, fotoğrafta izleyicinin gözünü koridor veya merdiven gibi belirli bir noktaya veya alana çeken çizgilerdir. Çerçeveleme, konuyu sınırlandırmak ve derinlik hissi oluşturmak için sahnedeki kapı veya pencere gibi ögelerin kullanılmasını içerir. Bunun yanında akıllı telefonla dik şekilde fotoğraf çekmek, daha pratik ve kolay olsa da manzara odaklı bir görünüm için telefonu yan tutmak çok daha iyi fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Bu sadece çoğu mülkün yüksekliğinden daha geniş olduğu dış çekimler için değil, aynı zamanda odanın ve ayrıntılarının mümkün olduğunca tek bir karede gösterilmesinin tercih edildiği iç çekimler için de geçerlidir. Elbette yüksek bir bina ya da merdiven çekimi gibi dikey fotoğrafların tercih edildiği bazı durumlar da vardır. Ancak genel olarak yatay fotoğraflar, potansiyel alıcılara bir mülkün en net ve en ayrıntılı görünümünü vermenin çok daha iyi bir yoludur.

Işık

HDR teknolojisi bulunan Photomatix RE uygulamasıyla ilk kez çekim yapıyor olsanız bile kolayca net ve parlak iç mekân fotoğrafları elde edebilirsiniz.

Aydınlatma, gayrimenkul fotoğrafçılığında mülkün genel görünümünü iyileştirdiği için çok önemlidir. Bu yüzden mümkünse doğal ışıktan yararlanıp, pencerelerin önünde veya güneşli bir havada çekim yapmayı tercih edin. Bunun yanında, sert gölgeler ve doğal olmayan ışık oluşturabileceği için telefonun flaşını kullanmaktan kaçının. Gerekirse gölgeleri doldurmak için lamba gibi ek ışık kaynakları da kullanabilirsiniz. İç ve dış mekânlarda doğru ışığı yakalamak için cep telefonunuzdaki HDR modunu denemeyi de unutmayın. Bu hem parlak hem de karanlık alanlarda daha iyi kontrast ve ayrıntılara sahip, iyi dengelenmiş fotoğraflar oluşturmanızı sağlar. Bir iç mekândan diğerine geçerken fotoğraflarınızın beyaz dengesine de dikkat edin. Zira pencerenin büyüklüğüne güneşin konumuna göre bazı odalarda ışık oldukça soğuk, bazılarında ise oldukça sıcak olabilir. Çekim sonrası resimlerinizi düzenleyerek, onlara tutarlı bir beyaz dengesi verebilirsiniz.

Fotoğraf düzenleme

Emlak fotoğraflarınızı aydınlatma, kontrast ve renk açısından düzenleyip ince ayar yapmak, kaliteyi artırmanıza ve görsel olarak daha çekici hale getirmenize yardımcı olur. Düzenleme için Snapseed, Adobe Lightroom, VSCO, PicsArt gibi uygulamalar kullanabilirsiniz. Düzeltmelerde aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Çünkü bu durum, gerçekçi olmayan sonuçlar ortaya çıkarabilir. Fotoğraflarınızı daha da geliştirmek için perspektif düzeltme, sanal sahneleme ve nesne kaldırma gibi özellikler sunan özel gayrimenkul fotoğraf düzenleme uygulamalarını veya yazılımlarını kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Bonus: Photomatix Real Estate kamera uygulaması

İşte tam bu noktada Photomatix emlak kamerası devreye giriyor. HDR teknolojisi bulunan Photomatix RE uygulamasıyla ilk kez çekim yapıyor olsanız bile kolayca net ve parlak iç mekân fotoğrafları elde edebilirsiniz. Tüm aydınlatma efektlerini otomatik olarak yapan uygulamada perspektif sorunlarını düzeltmek için fotoğraf düzleştiriciyi de kullanabilirsiniz.