Dünyanın en iyi oyunu: İyilik şampiyonası

HABER MASASI
Abone Ol

10 yıldır sosyal sorumluk işleriyle ilgilenen ve gençlere yönelik pek çok proje yürüten Yavuz Yiğit ile son projelerinden biri olan İyilik Şampiyonası hakkında konuştuk.

İyilik Şampiyonası Nedir?

Yavuz Yiğit.

İyilik Şampiyonası sıra dışı bir sosyal sorumluluk yarışmasıdır. Daha önce de bir kez gerçekleştirdiğimiz ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz bir yarışma. Heyecanı da buradan geliyor aslında. Gençlerin çok eğlenecekleri; çevreye, doğaya, insanlara ve hayvanlara sürekli olarak fayda üretecekleri ve bunu yaparken de çeşitli ödüller kazanacakları bir yarışma. Yarışma modelinde gençler dörder kişilik takımlarını kuracaklar, bu takımlarla şampiyonaya başvuracaklar ve ardından biz onlara on beş farklı görev vereceğiz.

Bu görevlerin sonunda her bir görevden puanlar kazanacaklar. Kazandıkları puanlarla toplam olarak on beş görevin sonunda en yüksek puan alan takım da büyük ödülün sahibi olacak. Aslında buna bir sosyal sorumluluk oyunu diyebiliriz.

İyilik ve oyun kavramlarını bir arada kullanmanızın özel bir nedeni var mıdır?

Bir insanın herhangi bir konuda alışkanlık geliştirmesi için o işi sürekli olarak yapması, yaparken de eğlenmesi, fayda elde etmesi ve bunu pratiğe dökmesi gerekir. Örneğin, yılda bir defa Afrika için su kuyusu açtırdığınızda tek seferliğine motive oluyorsunuz ama ardından başka bir şey yapmadığınız için bu süreci de devam ettiremiyorsunuz.

Aslında oyunlaştırma modeli insanlara sürdürülebilir bir şekilde herhangi bir aktiviteyi yapmasını sağlar. Örneğin, hafta sonu münazara turnuvasına katılacak genç, bu turnuvaya on kez katılacaksa sürekli olarak kitap okur ve kendini geliştirir. Basketbol oynayacak çocuk hafta içi sürekli antrenman yapar. Tiyatro gösterisine çıkacak çocuk hafta içi drama dersleri alır. Aynı şekilde eğer siz iyiliği de basketbol, münazara ve tiyatro gibi oyunlaştırırsanız ve aktiviteler katarsanız hem çok daha eğlenceli hem de sürdürülebilir hale gelir. O yüzden iyilik de bir oyun konsepti olarak tasarlanmalı ve o şekilde çocuklara ve gençlere lanse edilmeli diye düşünüyorum.

İyilik şampiyonası kimlere hitap ediyor, yarışmaya kimler, nereden ve ne şartla katılabilir? İletişim kanalları neler?

Şampiyona İstanbul'daki bütün lise ve üniversitelere açık. İstanbul'daki bir lisede ya da üniversitede okuyorsanız şampiyonaya katılabilirsiniz.

Bunun için öğrenci belgenizin olması gerekiyor. Aynı üniversiteden ya da aynı liseden takım kurmak zorunda değilsiniz. Farklı liseden arkadaşlarınızla takım oluşturabilirsiniz. Bir de eğer mezuna kaldıysanız yani liseyi bitirip üniversite sınavlarına hazırlanıyorsanız da programa katılabilirsiniz ama katılmanızı çok tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu çok yoğun bir süreç. Üç ay boyunca ve sınava üç ay kala çok fazla iyilik yapıp çok fazla sahada olacağız. Projeyi kazanmak büyük bir emek gerektiriyor. İstanbul dışındaki bir üniversitedeyseniz katılamazsınız ya da İstanbul dışında yaşıyorsanız ve burada açık öğretimde okuyorsanız da katılamazsınız.

Yarışmacılarımız süreci internet sitemizden, Twitter, Instagram ve Youtube hesaplarımızdan takip edebilecekler.

Bu şampiyonanın kazananlarını neler bekliyor?

Her bir görevin kendi ödülü var. Mesela birinci turun sonunda kazanan ekip Doğu Ekspresi bileti kazanacak, ikinci turun sonunda çok büyük bir müzikale ödül kazanacak. Üçüncü turun sonunda Euroleague maç bileti ya da bir derbi maçı bileti kazanacak ya da Bolu gezisine, Bursa gezisine gidecek. Bu şekilde ara ödüllerimiz var. Ara ödüllerini dışında bir de büyük ödüllerimiz var. Büyük ödüller de on beş görevin sonunda en yüksek puanı alan takımlara verilecek. Büyük ödüllerimizden biri mesela gençlerimizi İspanya götürmek olacak. Endülüs gezisi yapacaklar. Mesela Fransa'ya götüreceğiz Paris turu yapacaklar. Kudüs'e gidecekler, Bosna'ya gidecekler, Balkan turu yapacaklar. Çok büyük ödüller alacaklar. Birinci olan takımımız ister Paris'e ister Kudüs'te ister Endülüs'e isterse Bosna'ya gidecek.

“İyilik karşılıksız yapılır.” diye bir düşünce var. Ancak siz iyilik sonunda bir karşılık veriyorsunuz? Bunda maksat nedir?

Aslında yaptığımız şeyi daha önceden deneyimlediğimiz için şunu gördük. Öğrenci ödülle bu işe motive oluyor. Mesela ödül vermeseniz, böyle bir sürece dâhil etmeseniz, yarışma yapmasanız bu organizasyona yüz kişi katılacaktı. Ama böyle olduğunda birincisi bin kişi katılıyor ve iyiliği ona katlıyorsun. İkincisi yılda bir defa aktivite yapacaklardı, on kere aktivite yapmış oluyorlar. Günün sonunda ödül sayesinde daha fazla insana daha fazla iyilik yaptırabiliyorsunuz. Diğer yandan biz bu gençlere para ödülü vermiyoruz, deneyim ödülü veriyoruz. Yani aslında kendilerini geliştirebilecekleri müze gelebilecekleri, kültür turu yapabilecekleri ödüller veriyoruz.

O yüzden iyilik denince ödül verilmez mantığını da en azından biz çok sempatik bulmuyoruz. Bizce bu işte birazcık rekabet daha fazla gencin bu işe katılmasını sağlıyor ve daha fazla iyilik yapmamıza vesile oluyorsa biz bunu hoş görüyoruz.

Organizasyonu Türkiye geneline yaymayı düşünüyor musunuz?

Şu anda seksen bir ilde münazara faaliyeti yapıyoruz. Çokça Anadolu turlarına çıkıyoruz. Ama genelde bir şeyi önce İstanbul'da modelleyip burada başarıya ulaştırıp sonra Anadolu’ya yaymayı tercih ediyoruz. Çünkü önce gençlere ulaşabildiğimiz, dokunabildiğimiz yerde başlatıyoruz. Münazarada da öyle yapmıştık. Şimdi il şampiyonasında da öyle yapıyoruz. Yani İstanbul'da yaptıktan sonra Türkiye'de de yapacağız inşallah. Ama önce burada modellememiz gerekiyor. İnsanlara gençlere bire bir dokunabiliyorken burada deneyimlememiz Türkiye projesinin çok daha verimli ve iyi geçmesini sağlayacak. Ayrıca burada bulacağımız yeni sponsorlarla projeyi önümüzdeki yıl bütün Türkiye'ye açacağız inşallah.

Şampiyonadaki görevlerden bir tane örnek verebilir misin? Bu görevlerin gençlere katkıları neler?

On beş farklı görev var. Mesela birinci görev en çok kişiyi gülümsetenin kazanacağı bir yarışma olacak. Yarışmacılara gülümseme kartları vereceğiz. Bu kartlarla İstanbul'un, Türkiye'nin ya da dünyanın dört bir yanında gülümseme fotoğrafları çekmeye çalışacaklar. Bu fotoğrafları en çok çeken takım birinci ödülü kazanacak. Ardından bazı toplama görevlerimiz olacak. Mesela kitap toplama görevimiz olabilir, kedi maması toplama görevimiz olabilir ya da farklı görevlerimiz olabilir. Gezi görevlerimiz olacak. Mesela İstanbul'un on farklı noktasından konum bildirmenizi ve orada bir şeyler yapmanızı isteyebiliriz. Yine sosyal medya üzerinden vereceğimiz görevler olacak. Bu yarışmada iletişim kabiliyetlerinizi, yaratıcı düşünme becerilerinizi, takım çalışma becerilerinizi, problem çözme becerilerinizi geliştirecek pek çok görev alacaksınız. O sebeple yarışma, sadece günün sonunda iyilik üretmeyecek, sizin kişisel becerilerinizi ve yetkinliklerinizi de geliştirmiş olacak.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey varsa alabilir miyiz?

İyilik Şampiyonası çok eğlenceli ve inanılmaz faydalı bir proje olacak. Katılan için, doğa için, çevre için insan için fayda üretecek ama bence daha büyük fayda bu yarışmaya katılan gençlerde oluyor.

Yarışmaya katılan gençler öyle beceriler geliştiriyorlar ve kendilerini o kadar iyi hissediyorlar bir başkasına yardım ettiklerinde günün sonunda iyilik bağımlısı oluyorlar, Ve bunu yaparken de çok iyi dostluklar kazanıyorlar. Sahilde, sokakta, etrafta, dışarıya çıktıklarında selam verebilecekleri insanlar, birlikte çalışabilecekleri insanlarla karşılaşıyorlar bu projede. 10 yıldır sosyal sorumluk işleriyle ilgilenen bir ağabeyiniz, kardeşiniz olarak şunu söylemek istiyorum herkese: Mutlaka iyilik şampiyonasına ucundan bir yerinden katılın ve yer alın çünkü hem size hem çevreye hem doğaya hem de insanlara çok ciddi katkı sağlamış olacaksınız. İnşallah bu üç aylık yolculukta birlikte yürürüz, ardından da bu yarışmayı Türkiye çapında sizlerle buluştururuz.