Dijital ekranlardan uzaklaşmanın 8 eğlenceli yolu

EDA ERGÜR
Abone Ol

Aile ve arkadaşlarla geçirilen zaman, gençleri dijital ekranlardan uzaklaştırıyor. Böylece hem çevrenizdeki insanlarla ilişkileriniz güçleniyor hem de hobilerinize nicedir ayırmak istediğiniz vakti kolayca bulabiliyorsunuz.

Evde

* Günümüzde dinlenirken bile öğrenmeye devam etmek için ders tekrarı ve test çözmenin yanı sıra, eğlenerek öğrenmeyi sağlayabilecek birçok yöntem bulunuyor. Okulda dışında ya da ders çalışmaktan yorulduğunuz zamanlarda ders kitaplarından uzak durmak istemeniz son derece normaldir.

*Boş zamanlarınızı verimli bir şekilde değerlendirebileceğiniz, bu sebeple ilginizi çekecek farklı etkinlikler ve hobiler bulmanız uygun olacaktır. Örneğin podcast dinleme, belgesel izleme ve ilgi alanlarınıza yönelik kitaplar okuma veya çevrim içi eğitim platformlarından ilgi çekici kurslara katılmak gibi aktivitelerden bir ya da birkaçını tercih edilebilirsiniz. Bu yaklaşım hem eğlenme hem de öğrenme deneyimini birleştirebilir ve sizin için çok yararlı olacaktır.

* Boş zamanlarınızı ve tatil günlerinizi en verimli şekilde geçirebilmek için öncelikle planlama yapmanın önemini fark etmelisiniz. Bu planlama, kişisel ve akademik hedefler göz önünde bulundurularak oluşturulabilir. Öğrenciler, tatil günlerinde verimli zaman geçirmek için kitap okuyarak hem eğlenip hem bilgi edinebilir, yeni bir hobi ya da öğrenmek istedikleri bir beceri edinebilir, fiziksel aktiviteyi arttırarak egzersiz yapabilir, sanatsal etkinliklere katılabilirler. Zamanla dijital ekrandan hızla uzaklaştığınızı fark edeceksiniz.

* Ayrıca işin şöyle güzel bir yönü de var: Hobiler, gençlerin özgüvenini artırır. Bu tür aktiviteler yaratıcılığı artırma, yeni beceriler kazandırma ve öğrenmeyi teşvik etme açısından da faydalı olacaktır. Bu hobiler, gençlerin stresle başa çıkma becerilerini de güçlendirir. Aynı zamanda bu etkinliklerle geçirilen zaman, gençlerin teknolojiden uzaklaşmasına da vesile olarak gerçek dünya etkileşimine odaklanmalarına olanak sağlayacaktır.

Dışarda

Boş zamanlarınızda hobilerinize ağırlık verin. Hobiniz yoksa da geliştirmeye çalışın.

* Sosyal etkileşimi artırmak, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek, duygusal bağları güçlendirmek açısından oldukça önemli bir rol üstleniyor. İlk adım olarak okul döneminde vakit ayırmanın mümkün olmadığı paylaşımlara yer verebilirsiniz. Bu hem kendinizi değerli hissetmenize hem de aile ve arkadaşlarınızla ilişkilerinizin olumlu yönde gelişmesine destek sağlar. Bunun yanı sıra sosyal etkileşim, gençlerin stresinin azalmasına ve genel yaşam memnuniyetinin artmasına vesile olur.

* Sosyal etkileşim ve aile ile geçirilen zaman, bireyin duygusal sağlığını destekler, iletişimi güçlendirir ve yaşam kalitesini artırır. Bu deneyimler, kişisel gelişimi teşvik ederken, aynı zamanda anı biriktirme fırsatı sunar. Fakat günümüz şartlarında yüz yüze iletişim geliştirmenin önündeki en önemli engellerin başında dijital ekran bağımlılıkları geliyor. Bu yaygın durumun önüne geçmek için “dijital ekran eşittir eğlence ve iletişim” algısının değişmesi gerekiyor.

* Boş zamanlarınızda hobilerinize ağırlık verin. Hobiniz yoksa da geliştirmeye çalışın. Örneğin fotoğrafçılık, resim yapma, yapboz ve bitki yetiştirme gibi ilk akla gelen aktivitelerden birini ya da birkaçını seçebilirsiniz. Bunların dışında bir enstrüman çalmayı öğrenebilir, onu bir tutku haline getirip ustalaşabilirsiniz.

* Sportif etkinlikler de dijital bağımlılıkların önüne geçmenin en iyi yollarından biri olabilir. Düşünün, mesela kaykayınız var ve siz giderek kendinizi geliştirmişsiniz. Arkadaşlarınızla buluşup hünerlerinizi göstererek pekâlâ grubun en havalı genci siz olabilirsiniz.