Derste sıkılan bir öğrenci ne kadar ileri gidebilir?

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Şimdi bahsedeceğimiz hikâye bize son noktayı göstermesi açısından oldukça iyi bir örnek.

9 yaşında bir çocuk, derslerde çok sıkıldığını fark ettiği an dünyayı değiştirmeye karar verdi ve bugünlerde dünyanın sayılı ödeme sistemlerinden biri olarak değerlendirilen bir şirketle karşımıza çıktı.

Evet iyzico’dan ve Barbaros Özbuğutu’dan bahsediyorum… Keşke her şey yazının girizgahını yaparken yazdığımız birkaç cümle kadar basit olsa ancak tabi ki değil. Başarılı her girişim gibi iyzico da birçok zorluğun yanında oldukça keyifli bir çalışma sürecinin sonucu. Sadece bu durum bile fazlasıyla ilham verici. Okuduğunda sen de hak vereceksin…

Aylar boyunca devam eden ve birçoğu başarısızlıkla sonuçlanan yüzlerce toplantı, Barbaros Özbuğutu ve ortağını yıldırmamıştı.

Hikâyenin başına gidelim. Özbuğutu, 6 yaşındayken başladığı futbol hayatını 9 yaşına geldiğinde yarı profesyonel bir futbolcu olarak sürdürmeye başladı. Derslere giriyor, çıkıyor ancak aklı yeşil sahadan bir türlü uzaklaşamıyordu. Yine böyle günlerden birinde; dışarıda olup biten herhangi bir şeyin; onu fazlaca heyecanlandırabildiğini fark etti. Ders çalışmak, sınavlara girmek de önemliydi ancak o mutlaka daha fazlasını yapabileceğini düşünüyordu. Girişimci yanı tam da bu dönemlerde belirginleşmeye başlıyordu.

Çocukluk ve gençlik dönemleri hep başarıyla geçti. Okulda ve çalışmaya başladığı tüm kurumlarda parmakla gösterilen bir gençten bahsediyoruz.

2011’e gelindiğinde Almanya’da bir şirkete bağlı çalışan Barbaros Özbuğutu, arkadaşı Tahsin Işın’ın şirketi üzerinden ticareti ve ödeme sistemlerini kavramaya çalışıyordu. Böylesi bir ortamda dünya çapında çok sayıda şirketin ‘ödeme işlemleri’ noktasında sorunlar yaşadığını fark etti. Birçok farklı KOBİ, POS makinesi almak için ciddi çabalar sarf ediyor ancak bir türlü başarılı olamıyordu. Özbuğutu’nun kırılma anı tam da burada gerçekleşti. Bir sorun vardı ve çözüm için mutlaka bir şeyler yapmalıydı.

Türkiye ve dünyadaki alışveriş işlemlerinde kullanılabilecek bir güvenli ödeme altyapısı vadeden iyzico böylesi bir sorun-çözüm karmaşasından ortaya çıktı. Başardıklarıyla yetinmeyen, daha iyisini yaparak küresel sorunlara dahi çözüm üretebileceğine inanan bir gencin attığı adımlar bugün global bir markaya dönüştü bile.

2019’da kurulmasının üzerinden yalnızca 6 yıl geçen iyzico, tam 165 milyon dolar karşılığında Amerika Birleşik Devletleri merkezli PayU’ya satıldı. Türkiye’yi; söz konusu alanda Avrupa’nın en büyük ikinci pazarı haline getiren bu satın alma süreci ardında çok sayıda ilham verici detay bırakmış oldu.

Aylar boyunca devam eden ve birçoğu başarısızlıkla sonuçlanan yüzlerce toplantı, Barbaros Özbuğutu ve ortağını yıldırmamıştı. Sermaye ve yatırımcı eksikliği gibi dev iki probleme rağmen hedeflerinin peşinden giden ikili, bugün dünyanın 60 farklı ülkesine hizmet sunan sistemin en üst düzey yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyor.

Sistem veri tabanları bir anda silinen, saatlerce çalışmayan yazılımları nedeniyle yüzlerce müşteriyi bir anda kaybeden ikili; adım adım güvenlik ve hız konusunda örnek gösterilen bir platform inşa etmeyi başardı.

İlham verici her hikayede olduğu gibi burada da net biçimde görebilmemiz mümkün: Problemin olduğu her yerde fırsat da vardır. Fırsatların peşinden gidip umutsuzluğa kapılmamak başarıya atılacak ilk adım olarak apaçık biçimde karşımızda duruyor. Şimdi, çevremize daha da dikkatli bakmanın tam sırası…