Çok yönlü olmanın 8 altın kuralı

HABER MASASI
Abone Ol

Artık birçok insan formal eğitime sahip. Önümüzde bizi bekleyen görevleri otomatiğe bağlı bir şekilde tamamlıyoruz. Ancak bu görevleri tamamlama sürecimiz çoğu zaman çok yüzeysel kaldığı gibi farklılık ve yenilik yaratacak niteliklere sahip olmaktan da uzak oluyor. Bu yazımızda sizlere kişisel hayatımda uygulamaya koyduğum ve fayda gördüğüm, kendini geliştirme yöntemlerimden bahsetmek istiyorum.

1. Hayatta senin yapmak istediklerini yapmış ya da yapmakta olan insanlarla konuş ve tanış. Utanma ve bu konudan gurur yapma, onu küçümseme. Kesinlikle bir şeyler öğrenirsin.

2. Önemli fikirler her an, her yerde aklına gelebilir. Ben bunlara fikir kıvılcımları diyorum. Bunları kaybetme, zira bu kıvılcımlardan bazıları büyüyüp kocaman bir alev olma potansiyeline sahip. Aklına gelenleri, düşüncelerini, gözlemlerini ve tespitlerini yaz. Mesela benim telefonumda bunun gibi yüzlerce not var. Gece uyandığım bir an bile aklıma gelse kenara bir yere yazarım.

3. Dünya klasiklerini ve Türk klasiklerini oku. Dostoyevski’nin gözünden bak dünyaya, Ahmet Hamdi Tanpınar'ı ve Sabahattin Ali'yi anla. (Dostoyevski, Tolstoy, Gorki, Gonçarov, Charles Dickens, Montaigne, Anton Çehov, Oğuz Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra, Peyami Safa, Kemal Tahir. Bunlar, eserlerini okumanı önereceğim yazarlardan bazıları.)

4. Yanında çanta taşı. Çantanın içinde kalemin, defterin ve bir tane de kitabın olsun. Gün içinde o kadar çok bir şeyler karalayabileceğin, okuyabileceğin boş vaktin oluyor ki. Ne kadar çok boş zamanın olduğunu fark ettiğinde çok şaşıracaksın.

5. Eğer öğrenciysen yaz tatilinde çalış. İşin içindeyken insanlarla muhatap olmanın, iş gereği onlarla temas etmenin seni nasıl geliştirdiğine inanamazsın.

6. Konfor alanını keşfet. Nedir senin konfor alanın? Evden çıkmamak mı, riskten uzak durmak mı? Bunu belirle ve konforlu alanından dışarı çık.

7. TED Talks videolarını izle. Bence internetin bize sunduğu en güzel şeylerden biri TED Talks videoları. Birçoğunda altyazı var ve tamamen ücretsiz.

8. Kendine bir blog aç. Okuduğun kitaplar hakkındaki yorumlarından tut da gezdiğin yerler hakkındaki gözlemlerine kadar her şeyi paylaşabileceğin bir blogun olsun. Bu blog, aynı zamanda senin kişisel tarihinin bir tanığı olacaktır. Düzenli yazarsan, senin ilgilendiğin şeylerle ilgilenen insanlarla tanışıp dostluklar kurman ve fikir paylaşımında bulunman bile mümkün.

Beyhan Budak / Klinik Psikolog, Yazar