Çiçek fotoğrafçılığı

HABER MASASI
Abone Ol

Kuş seslerinin günü şenlendirdiği, arıların o çiçekten bu çiçeğe konduğu, çiçek kokularının her yanı sardığı kıpır kıpır bir bahardan ilham alma zamanı geldi. Evlerimizde kapalı kaldığımız soğuk günlerin ardından, iliklerimize kadar ısındığımız bu harika mevsimde, doğa ile bütünleşerek tüm canlı türleriyle birlikte yeniden doğuyoruz.

Çiçek fotoğraflarında çekeceğiniz açı, çiçeklerle aynı seviyede olmalı.

İlkbaharın en sevileni, çiçeklerdir kuşkusuz. Yapraklarını gıdıklayan güneş ışınları sayesinde hızlıca büyüyerek açarlar. Üstelik ilkbaharın gelişini, muhteşem renklerini sunarak müjdeleyen birçok çiçek türü mevcut. Şehir, sokak, mimari gibi fotoğrafçılık türlerini bu mevsimde unutun. Çevresi güzelliklerle dolu doğal ortamlarda nasıl güzel vakit geçirebileceğinizi tahmin bile edemezsiniz.

Bu mevsimde güzeli görür, harika kokuları alır, kuşları dinler, güneşin sıcaklığını hissederiz. Beynimiz hepsini aynı anda kaydeder ve mutluluk hormonlarını salgılar. Siz de bu rengârenk atmosferin bir parçası olmak isterseniz aşağıda listelediğimiz püf noktalara göz atın ve çiçek fotoğrafçılığının tadını çıkarın.

Telefon Kameranı Temizle

Bahar temizliği ile başlayalım mı? Önce telefonumuzu silelim ve kameramızı parmak lekelerinden arındıralım. Aksi takdirde fotoğraflarımız puslu çıkabilir.

Çiçeklerden “Çerçeveleme” Yap

Vurgulamak istediğiniz konu için rengârenk çiçeklerin çevrelediği kompozisyonlar oluşturun. Çerçeveleme, fotoğrafçıların bu mevsimde en çok kullandığı sahnelerdendir.

Yakınlaş ve Çek

Telefonunuzda portre, makro ya da çiçek gibi çekim modları mevcutsa bu modu seçin, çiçeğe yaklaşın, ekrana dokunarak netleyin ve çekin. Arka ve ön bölgede oluşan bulanıklıklar hem çiçeği daha büyük gösterir, hem de estetik bir görüntü sağlar.

Çiçekle Aynı Seviyede Ol

Çiçek fotoğraflarında çekeceğiniz açı, çiçeklerle aynı seviyede olmalı. Çiçekler zemindeyse yere yakın çekim açılarını, ağaç dallarındaysa göz hizasını denemelisiniz. Üstten çekerseniz gölgeniz çiçek üstünde belirebilir. Zemindeki çiçeklerde uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri de kamerayı dik ve ters tutarak çekmektir. Bu sayede kamera zemine daha yakın duracaktır.

Zıt Tonlar ve Fon

Yakın çekimlerde fona pek dikkat etmeyiz. Oysa pembe bir çiçeğe odaklandığımızda fon yeşil yapraklı olursa, çiçeğimiz daha estetik görünecektir. Bu yeşil yaprağı siz de çiçeğin arkasına gelecek şekilde elinizle konumlandırabilirsiniz. Yakın çekim tekniğinde arka plan bulanıklığı oluşacağından; yeşil ton, pembe tonu daha fazla ortaya çıkaracaktır.

Işık ve Gölgeler

Yakala Bahar sabahları, sisli ya da damlacıklı fotoğraflar çekmek için en uygun zamanlardandır.

Öğle saatlerinde çekecekseniz, güneş dik olarak çiçeğe veya çiçeklere düşmemelidir. Bu sert ışık, çiçeklerin renklerini fazla parlak yansıtır. En ideali gölgede, homojen bir ışık atmosferinde çekmek, güneş ışığını yandan almak veya yapraklar arasından sızan ışık oyunlarını değerlendirmektir. Bunun dışında çiçek ağaç dalındaysa, güneş tam karşınızda, yani çiçeğin arkasında olmamalıdır. Ters ışık dediğimiz bu sahnede çiçek, silüet şeklinde çıkacaktır. Bunun dışında yandan vuran ışıkta çiçeğin gölgede kalan kısmını aydınlatmak için, gölgede kalan tarafına beyaz bir kâğıt tutarsanız ışık kâğıttan sekerek gölgeyi açacaktır.

Güne Erken Uyan, Kadrajı

Yakala Bahar sabahları, sisli ya da damlacıklı fotoğraflar çekmek için en uygun zamanlardandır. Sabahın erken saatlerinde bitkiler üzerinde yağmur damlalarına benzeyen küçük damlacıklar oluşur. Çiy dediğimiz bu su damlacıkları, havadaki su buharının soğuk bir yüzey üzerinde sıvılaşmasıyla oluşur. Diğer bir alternatif, ormanlık alanlardır. Mistik ve sinematik sisli manzaralarla karşılaşma olasılığınız buralarda çok yüksektir.

Bitkilere Su Püskürt

Sabahın büyüsünü kaçırdıysanız, suya ilave ettiğiniz beyaz gliserinli karışımı bitkilerin üzerine püskürterek, kendi damlacıklarınızı oluşturabilirsiniz. Gliserin, su damlacıklarının bitki üzerinde daha rahat tutunmasını sağlayacaktır.

Makro Lens

Telefon kameraları için özel olarak üretilmiş minik makro lenslerden temin edebilirsiniz. Bu lensler bitkiyi büyüterek yansıtır ve fonda yumuşak bir bulanıklık oluşturur. Diğer bir alternatif, makro fotoğrafçılık yazılımı ile geliştirilmiş bir telefon uygulaması indirmektir.

Doğru Mekânları Seç

Bitki çeşitliliğinin bol olduğu mekânları tercih edin. Botanik bahçeler, arboretumlar, peyzaj alanları, tarlalar, ormanlık alanlar, tarihi binaların süslü bahçeleri değerlendirebileceğiniz mekânlar arasındadır. Bu süslü bahçelerde, içinde ördeklerin yüzdüğü süs havuzları da varsa iki kat şanslısınız demektir. Bol bol yürüyün ve doğada olup biteni gözlemleyerek ilham alın. Işığınız, çiçekleriniz ve renkleriniz bol olsun.