Bölümünüzü tercih etmeden önce yapmanız gereken 7 şey

YAVUZ YİĞİT
Abone Ol

Üniversite mezunlarının yüzde 50’sinden fazlası, mezun olduğu alanla ilgili iş yapmıyor. Lisede bizi bekleyen bölümlere dair o kadar az eğitim alıyor ve o kadar az deneyim kazanıyoruz ki çoğu kez tercih ettiğimiz alanı sevip sevmediğimizi bile bilemiyoruz. Bu yazıda sizlere üniversite ve bölüm tercihi yapmadan önce yapmanız gereken çok önemli noktaları anlatmaya çalışacağım.

1- Mesleklerle ilgili klişelere kanmayın.

Toplumda bazı mesleklere karşı büyük bir sempati duyuluyor ya da bazı mesleklere de önyargı ile yaklaşılıyor. Toplumda bölümlere karşı oluşmuş sempati ya da antipatiyi dikkate almadan çok yönlü bir araştırma yapabilirsiniz.

2- Geleceğin mesleği yoktur, geleceğin yetkinliği vardır.

Bugün pek çok meslek, bundan 20 yıl önce tahmin edilemedi. Bugün de yine pek çok meslek, ileriye dair tahmin edilemeyecek. Manpower Grup tarafından 43 ülkede yapılan Yetenek Devrimi Araştırması’na göre Z kuşağı üyelerinin yüzde 65’i, bugün hiç var olmayan meslekleri yapacak.

3- Bölümleri henüz lisedeyken deneyimlemeye çalışın.

Özellikle 9. ve 10. sınıf öğrencileriyseniz bulunduğunuz bölgedeki üniversiteleri ziyaret edin ve istediğiniz bölümlerin derslerini dinleyin. Buradaki önemli nokta ise istediğiniz bölümü okuyan kişilerin deneyimlerinden ziyade, öncelikli olarak bölümün kendisini deneyimlemeye çalışın.

4- Bölümün profesyonelleri ile iletişime geçin.

Bir meslek için hangi yeteneklere sahip olmak gerekir? Meslekte yaşadığınız zorluklar nelerdir? Meslek ile alakalı gelişim önerileriniz neler? Bu gibi sorularla birinci ağızdan merak ettiklerinizi dinleyebilirsiniz.

5- Üniversite Memnuniyet Araştırması’nı (ÜniAr) tercih yapmadan önce mutlaka okuyun.

Tercih edeceğiniz üniversitede istediğiniz bölüm ne kadar iyi, imkânları nasıl, mesleki gelişim için laboratuvar vb. olanakları ne derece sunuyor gibi soruların cevaplarına ulaşabilir ve tercihlerinizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.

6- Bölüme doğrudan “iş” olarak bakmayın.

Üniversiteye ya da mesleğe salt olarak “iş bulunabilir mi?” diye bakarsanız, aradığınızı bulamayabilirsiniz. Çünkü sizin eğitim sürecinde ne yaptığınız, kendinizi nasıl geliştirdiğiniz de çok önemlidir. O yüzden tercih edeceğiniz bölüm, size bir meslek katabilir ama tek başına bu yeterli değildir. Çünkü o mesleği yapabilme kabiliyetiniz, o meslekle ilgi üniversitede yaptıklarınız çok daha değerli olacaktır.

7- Tercihleriniz geri dönülemez değil!

Yanlış bir tercih yapmış olabilir ya da tercihlerinizden pişman olabilirsiniz. Eğer puanınız yetiyorsa başka üniversitedeki bölümlere de geçebilirsiniz. Böyle bir hakkınız var. Tekrardan sınava girmek de gerekebilir. Bunu bir kayıp değil de bir deneyim alanı olarak görebilirsiniz. Bilindiği gibi pek çok kişi, mezun olduğu alanla ilgili iş yapmıyor. İstemediğiniz bir karar vermektense sınava bilinçli şekilde tekrar hazırlanmak her anlamda daha mantıklı olacaktır.