Bi fikrim var abi!
Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir, diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?
Harika bir fikrin var mı? Kesin vardır. Herkesin zaman zaman aklına fikirler gelir. Bu fikirler de genelde bir ihtiyaç durumunda ortaya çıkar. “Ah şu anda şöyle bir şey olsaydı kesin satın alırdım.” deriz. Ama bu ihtiyaç durumu ortadan kalkınca fikir de zihnimizden uçar gider. Bazen de bir iş fikrimiz olur ama hayata geçirmek için sermaye, zaman ve insan kaynağımız olmaz. Bazen de bu iş fikrinin peşinden koşmak için cesaretimiz olmaz. İş fikrimizi hayata geçirmek için kurulu düzenimizi bozmak, konfor alanımızdan çıkmak istemeyiz. Hâlbuki hayallerimizin peşinden koşabilsek belki hayatımız ilk etapta alt üst olur ama çok farklı bir geleceğe yelken açabiliriz. Şemsi Tebrizi'nin şu sözü bu durumu ne güzel özetliyor: "Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir, diye endişe etme. Nereden biliyorsun hayatın altının üstünden daha iyi olmayacağını?" Eğer bir fikrin bir hayalin peşinden koşmaya hazırsak start up kavramını daha yakından tanıyalım. Yeni girişim anlamına gelen bu kavram ilk olarak Amerika’da gençlerin bir iş modeli olarak ortaya çıktı. Bir probleme, soruna yönelik çözümler üreten ve bu çözümleri uygulayıp çok hızlı bir şekilde gelişen şirketlerdir. Geniş kitlelere hızlı ve kaliteli hizmet verirler. Hareket ve çıkış noktaları ihtiyaçtır.
Girişimcilik ile Start Uplar Arasında Fark Var mı?
Eğer işi yatırımcılara satmak üzerine bir stratejiniz varsa bir start up sahibisiniz demektir. Ama net bir stratejiniz yoksa henüz işin başındaysanız buna girişimcilik diyebiliriz.
Nasıl Start Up Kurabilirim?
Bir startup kurmak istiyorsan orta yerde ” Bir fikrim var abi çok para kazanacaz çoook.” diye dolaşman bir işe yaramaz. Bunun yerine dizini bük, kağıdı kalemi al ve aşağıdaki sorulara cevap ver.
1.Fikir hangi ihtiyacı karşılıyor?
2.Prototipim var mı? Çalışıyor mu? Yeterince test ettim mi?
3.Ortağım ya da yardımcım var mı? Bir elin nesi var iki elin 10 parmağı var.
4.Fikrimi patent gibi süreçlerle kayıt altına aldım mı?
5.Yatırımcım var mı?
6.Kime satacağım?
Pazar araştırması yaptım mı?
7.Ürünüm yada hizmetim satışa çıktı mı?
8.Başladığım yere göre ne kadar ilerledim? İlerlememi raporladım mı?
9.Fikrimi satmayı düşünüyor muyum? Fikrin piyasa değeri oluştu mu, oluştu ise ne kadar?
Bu sorulara cevap verdikten sonra gerekli adımları atmaya başlayabilirsin. Eğer fikrini geliştirirken bir startup eğitimi alırsan tadından yenmez. Hem işi geliştirmiş hem de tekniğini öğrenmiş olursun. Haydi fikrini al ve hayatını altüst et. Kim bilir, belki de altı üstünden iyidir.