Beyin sağlığını güçlendiren 5 etkili besin

EZGİ HAZAL ÇELİK
Abone Ol

İlk gençlik yıllarından itibaren doğru beslenme alışkanlıkları edinilmesinin, beyin sağlığı açısından çok büyük faydaları olduğu araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Güçlü bir zihne sahip olmak istiyorsak özellikle doymuş yağlardan, endüstriyel şeker türevlerinden ve işlenmiş gıdalardan kaçınmamız gerekir.

Cep telefonunuzla konuştuğunuz esnada bir yandan da “acaba nereye koydum?” diyerek aradığınız şeyler oluyor mu? Ya da yüzünüzdeyken “yine nerede bıraktım?” diyerek gözlüğünüzü aradığınız? Bu ve benzeri türden basit unutkanlıklar, çoğunlukla arkadaş sohbetlerinde kâh gülerek kâh yakınarak anlattığımız konulardan oluyor. Fakat bu yaşadıklarınınız ciddi zihinsel rahatsızlıkların sinyalleri olabilir. Özellikle çevresel faktörlerin de etkisiyle beynimiz hızla yaşlanıyor, nörolojik hastalıklara gün geçtikçe daha sık rastlanıyor. Oysa beyin sağlığının ve bilişsel fonksiyonların korunması ve iyileştirilmesi için genç yaştan itibaren, özellikle sağlıklı beslenme başta olmak üzere bazı önlemleri mutlaka almak gerekiyor. Beslenme, egzersiz, düzenli ve kaliteli uyku, stres yönetimi gibi yaşam tarzı müdahaleleri hastalıkla birlikte meydana gelen bilişsel problemleri geciktirecek, önleyebilecek, girişimsel olmayan, güvenilir ve kolay yollardır.

1- Yağlı balıklar

Somon başta olmak üzere yağlı balıklar, zengin omega-3 yağ asidi kaynaklarıdır. Bilişsel fonksiyonların yavaşlamasını önler, hafızann güçlenmesinde etkilidir. Beyinde yer alan gri madde karar verme, hafıza ve duyguları kontrol eden sinir hücrelerini içerir. Düzenli balık tüketmek, beyinde daha fazla gri maddenin bulunması eğilimini artırır. Haftada iki gün fırında ya da ızgarada pişirme yöntemleri kullanarak balık tüketebilirsiniz. Özellikle kiremit balığı, kılıçbalığı ve kral uskumru gibi civa içeriği yüksek balıklardan kaçınılmalıdır.

2- Yumurta

Yumurta, B6, B12, folat ve kolin dahil olmak üzere beyin sağlığı ve gelişimini destekleyici en önemli besin kaynağıdır. Özellikle kolin, hafızanın güçlenmesini destekleyen asetilkolin oluşturmak için önemlidir. Karaciğerde az miktarda üretilir ancak dışarıdan besinler ile alınması gerekir. Bir adet yumurta 147 mg kolin içerdiğinden, günlük gereksinimin yaklaşık yaklaşık üçte biri bu şekilde karşılanabilmektedir.

3- Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan kurkumin, beyin sağlığı için güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır. Hafızanın gelişmesine yardımcı olur. Yapılan birçok araştırmaya göre sağlıklı bir beslenme planı içerisinde zerdeçala yer vermek, beyin sağlığı açısından oldukça etkili olacaktır. Günde 12 gr zerdeçalı, iki tatlı kaşığını geçmeyecek kadar salata veya çorbalarınıza ekleyerek tüketmek iyi bir seçenektir.

4- Kahve

Kahvede bulunan kafein ve antioksidanlar, beyin sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Özellikle antioksidan etkisi ile bilişsel işlevlerdeki bozulma ile savaşır. Konsantrasyonu artırması, dopamin gibi iyi hissettiren nörotransmiterlerin artışını sağlaması gibi etkileri ile de beyin üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Ancak günlük alınan kafein miktarına dikkat edilmelidir. Önerilen maksimum miktar, günlük 400 mg kafein alımıdır. Akşam saatlerinde kahve içmek, uyku kalitesini olumsuz etkileyeceği için gün içinde tüketmeye özen gösterilmelidir.

5- Kabak çekirdeği

Beyin sağlığı için diyet örüntüsünde her gün yer alması önerilen ceviz, fındık ve bademin yanı sıra; yine yağlı tohumlardan olan kabak çekirdeği de çinko, magnezyum, bakır ve demir içeriği ile aralıklarla tüketilmedir. Dikkat dağınıklığı ve hafıza sorunları yaşayan gençler için olumlu etkileri olan kabak çekirdeğinin tuzsuz olanını tüketmenizi tavsiye ediyorum. Ancak günde bir çay bardağından fazla tüketilmemelidir.