Geleceğin önü açık iş fikirleri ve meslekleri

HABER MASASI
Abone Ol

Gelecek senelerde daha çok ilgi görmesi beklenen iş fikirlerini ve mesleklerini sizler için hazırladık.

Teknoloji hızlı bir şekilde ilerlerken, geçen yüzyılda garanti olarak görülen bazı meslek gruplarına ihtiyaç kalmayacağı tahmin ediliyor. Örneğin, banka veznelerinin yapabileceği bütün işlemlerin interaktif ve online ortamlarda yapılıyor olması, banka veznedarlığına ihtiyaç olmayacağını ortaya koyuyor. Geleceğin iş fikirleri ise daha çok uzay ve yüksek teknoloji alanlarında şekilleniyor.

Nano medikal

Nano medikal kullanımı, günümüzde de hücre ve dokuların onarılmasında yer alan bir teknoloji. Nano teknoloji, her şeyin mikro düzeylerde üretilebilmesine olanak veriyor.

Duke University’den Profesör Bruce Donaldîn geliştirdiği mikro robotlar ile beyinde bulunan nöronlara elektron enjekte edilmesi bile mümkün kılındı. Bu nedenle, nano teknoloji alanı, geleceğin mesleklerinin şekillenmesine yardımcı olacak.

Et üreticiliği

Gelecekte hayvancılık ve tarımcılığın tarlada değil laboratuvar ortamında gerçekleştirileceği de yapılan tahminlerden biri. Et üretimi de yapay bir şekilde gerçekleştirilerek sofralara gelecek.

Et üretimiyle ilgili, kök hücre teknolojisi kullanılarak ilk laboratuvar çalışmaları yapılmış olsa da üretilen etin tadı, hayvansal kaynaklı ete göre oldukça geri kalmış durumda.

İlginizi çekebilir: Az sermeyali iş fikirleri

Uzay turizmi

Uzay seyahatleri, artık hayal olmaktan çıkarak tatil planlarına dahil edilebilecek düzeye gelecek. Şu anda da mümkün olan uzay yolculuğu, bu yolculuğu gerçekleştirmek ve uzayda birkaç gün zaman geçirmek isteyen kişilerin, 150 ila 200 bin dolar arasında ücret ödemelerini gerektirdiği için yaygınlaşabilmiş durumda değil. Ancak yakın gelecekte uzak yolculuğunun daha uygun ücretlere yapılabileceği ve halkın pek çok kesiminden insanın erişimine açık olabileceği de tahmin ediliyor.

Uzay hakkında çalışma yapan şirketler, uzayda otel yapmaya hazırlanırken, gelecekte uzay turizminin öncüsü olabilmek adına yatırımlarına da devam ediyorlar.

Holografik sinema salonu

Lazer ışıkları kullanılarak görüntü elde edilmesine olanak veren hologram sistemi, şu anda da yaygın olmasa da kullanılıyor. Geleceğin iş fikirleri arasında, bu teknoloji kullanılarak hazırlanan filmlerin gösterime sokulabileceği sinema salonların açılması da var.

Uzay turizmine nazaran daha hızlı bir şekilde uygulanabileceği düşünülen hologram teknolojisinin, 10 yıl içinde faaliyete sokulabileceği de tahmin ediliyor.

İlginizi çekebilir: Bitcoin nedir, nasıl çalışır?

DNA analizi

DNA analizinin yapılması, kişilerin ilerde hangi hastalıklara sahip olacağı bilgilerini verirken, aynı zamanda var olan hastalıkların tedavisi için de kullanılabiliyor. Şu an oldukça pahalı bir şekilde gerçekleştirilen DNA analizi işleminin, ilerleyen senelerde herkes tarafından yaptırılabilecek bir fiyatta olması tahmin ediliyor.

Philadelphia’da bulunan BioNanomatrix adlı şirket, DNA analizi yapma teknolojisini kullanan nadir yerlerden biri. Bu işlemin, gelişen teknoloji ile daha fazla alana yayılması bekleniyor.

Yapay organ üreticiliği

Kök hücrelerin yüksek teknoloji altında işlenmesiyle oluşturulan yapay organlar, şu an için ABD’de bulunan bir şirket tarafından kullanılıyor. Ancak, bu uygulama da diğer ileri teknoloji uygulamalar gibi oldukça yüksek fiyatlarla yapılıyor.

Şirketin kullandığı teknoloji ile vücudun bir bölgesinde meydana gelen deformasyon, vücuttan doku alınmadan da iyileştirilebiliyor. Ağır deformasyon bulunan bölgelere polimer uygulanıyor ve bölgeye verilen kök hücreler deforme olan bölgeyi hızlı bir şekilde iyileştiriyor.

Araç şarj istasyonu

Elektrikli araçların kullanılmaya başlanmasıyla, teknolojide yeni bir dönem de açılmış oldu. Özellikle ABD’de yaygın şekilde kullanılmaya başlanan elektrikli araçlar için şarj istasyonları kurulmaya başlandı.

Gelecek iş fikirleri arasında görülen şarj istasyonlarının, dünya üzerinde yükselen talebi karşılama için çoğalması da bekleniyor. Elektrikli araçların şarj olması, benzinli araçların depolarının doldurulmasına oranla daha hızlı sürdüğü için, şarj istasyonlarının otoparklar üzerinde kurulması da uygun görülüyor. Şarj istasyonlarının, benzinli araçlar için kullanılan benzin istasyonlarıyla aynı alanın üzerine kurulmasının da şehircilik açısından daha uygun olabileceği tahmin ediliyor.