EFT ve havale arasındaki fark nedir?
Gün içerisinde para transferi yapmak isteyenlerin karşısına EFT ve havale terimleri çıkıyor. EFT ve havale arasındaki farkı bilmeyenler ise hangisini seçeceğini tam olarak bilmiyor. Peki EFT ve havale arasındaki fark nedir?
EFT ve havale birbirinde farklı para transferi işlemleridir ve sürekli karıştırılırlar. Bu işlemlerde hesap sahipleri bilgilerini doğru bir şekilde girip hesaplarına ulaştıklarında, çok kolay bir şekilde istedikleri hesaplara para transferi ederler. Transfer edecekleri hesaba göre EFT ve havale olarak bu işlem ayrılır. EFT kurumlar ve bireyler arası para alışverişi işlemiyken, havale aynı banka içinde hesaplar arası para alışverişi işlemidir.
EFT ve havale işlemlerinin her bankanın kendi belirlediği ölçüde ücretlendirmesi vardır. Banka müşterileri hesaplarından yaptıkları EFT veya havale işlemine göre işlem bedeli düşer. Aynı zamanda EFT ve havale işlemleri için çeşitli bankaların kendi belirledikleri saat aralıkları vardır. EFT ve havale işlemleri bu saatler arasında gerçekleşir. Bu saatler dışında EFT veya havale talebinde bulunan banka müşterilerinin işlemleri saat aralığı içerisinde gerçekleştirilir.
EFT ne demek?
“Elektronik Fon Transferi Sistemi” isminin kısaltılmış hali olan EFT işlemi kurumsal veya bireysel banka hesaplarından para transferinin elektronik ortamda gerçekleşmesi işlemidir. Bu işlem sadece online olarak değil banka şubesine giderek de yapılabilir. Ama yaygın ve kolay kullanımı online internet üzerindendir. 4 ana unsura sahiptir. Para transferini yapacak kişinin hesabı, transferi yapacak kişinin bankası, paranın alıcısı olan kişinin banka hesabı ve bankası.
Tüm bu hesap ve bankaların bilgilerinin bu işlemi yapabilmek için bilinmesi gerekiyor. Bu bilgiler girildikten ve EFT komutu verildikten sonra komut işleme alınıyor. EFT’ yi yapan kişinin bankası kişinin hesabındaki bakiyeyi kontrol ediyor. EFT yapılacak tutarı ve EFT işlem ücreti kesimini karşılıyorsa komutu işleme alıyor. Daha sonra işlem tutarı ve bedeli hesaptan düşürülüp EFT yapılan saatler için işlem gerçekleşiyor.
Havale ne demek?
Havale işlemi banka hesapları arasında yapılan para transferidir. EFT işlemindeki gibi farklı banka hesapları arasında yapılamaz. Sadece aynı banka altındaki hesaplar arasında yapılabilir. Havale işlemleri banka şubelerinden ya da online olarak internet üzerinden yapılabilir. Havale işleminin yapılabilmesi için banka hesap sahibinin onayını alır. Hesap sahibi onay vermeden işlem gerçekleştirilmez.
Mobil yapılan havale işlemlerinde hesap sahibi komut verdiği için onay da vermiş sayılır. Havale işlemi için banka kendi belirlediği bir işlem bedeli keser.
Yaygın olarak bankaların çoğu kendi müşterilerinden havale ücreti kesmeyebilir. Havale işlemi online komut verildiyse 24 saat gerçekleşebilir. Bankaya giderek yapılacaksa o saatler içinde gerçekleşir.
EFT ve havale arasındaki fark nedir?
EFT ve havale işlemi arasındaki fark öncelikle transfer yapılacak hesaplara göredir. En belirgin fark da bu farktır. EFT işlemi farklı banka müşterilerinin kurumsal ya da bireysel hesapları arasında yapılabilir.
Bu işlem en yaygın kullanımı ile elektronik bir işlemdir. Havale işlemi ise aynı bankanın müşterisi hesaplar arasında para transferi yapar. Havale işlemi ile farklı bir banka hesabına para transferi yapılamaz.
İlginizi çekebilir:FAST ile EFT ve havale arasındaki fark kalkıyor
Bankaların EFT ve havale ücretleri
Para transferi yapılan bankaların EFT ve havale ücretleri aşağıdaki gibidir:
- · Akbank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 5 TL, ATM: 2 TL
- Havale, şubeden: 2,5 TL, ATM: 1 TL
- · Albaraka EFT Ve Havale Ücreti
- EFT, şubeden: 5 TL, ATM:0 TL
- Havale, şubeden: 2,5 TL, ATM: 0 TL
- · Anadolu Bank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 0 TL, ATM: 0 TL
- Havale şubeden: 0 TL, ATM: 0 TL
- · Burgan Bank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 5 TL, ATM: 1 TL
- Havale şubeden: 2,5 TL, ATM: 0,5 TL
- · Deniz Bank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 42 TL, ATM:0 TL
- Havale şubeden: 36 TL, ATM: 6 TL
- · Fibabanka EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 15 TL, ATM: 0 TL
- Havale şubeden: 10 TL, ATM:0 TL
- · Garantibbva EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 5 TL, ATM: 2 TL
- Havale şubeden: 2,5 TL, ATM: 1 TL
- · Halkbank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 5 TL, ATM: 0 TL
- Havale şubeden: 2,5 TL, ATM: 0 TL
- · Hsbc Bankası EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 42 TL, ATM:0 TL
- Havale şubeden: 0 TL, ATM:0 TL
- · Ing Bank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 5 TL, ATM: 2 TL
- Havale şubeden: 2,5 TL, ATM: 1 TL
- · Kuveyt Türk Bankası EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 5 TL, ATM: 2 TL
- Havale şubeden: 2,5 TL, ATM: 1 TL
- · Qnb Finansbank EFT Ve Havale Ücreti
- EFT şubeden: 0 TL, ATM: 5 TL
- Havale şubeden: 0 TL, ATM: 0 TL