Vakıf şehrine yakışır bir vakıf müzesi

SAMET TİNAS
Abone Ol

Dünyanın gelip geçiciliğini, kalıcı olanın hizmet ve eserlerde gizli olduğunu bilenOsmanlıların vakıf mirasını hakkıyla bilip muhafaza edebiliyor muyuz? BursaVakıf Kültürü Müzesi bu mirasın koruyucularından olacak gibi görünüyor.

İslam medeniyetinin en güzide eserlerini vücuda getiren Osmanlılara bir vakıf medeniyeti desek yeridir. Osman Gazi’den itibaren tesis edilen vakıflar, esir ve köle azat etmekten hasta ve garip leyleklerin bakımına kadar bin bir faaliyet gösteriyordu. Şeriyye ve Evkaf Nezareti’nin kaldırılmasıyla bu muazzam hizmetler de unutuldu gitti.

İmparatorluğun uzun yıllar başşehri olan Bursa’da geçtiğimiz Şubat ayında kapılarını açan Bursa Vakıf Kültürü Müzesi unuttuğumuz bu medeniyeti hatırlatacak türden bir teşebbüs. Hem zengin koleksiyonu, hem de muhtevası itibariyle sadece Bursalılara değil, bütün Osmanlı ecdadına söyleyecekleri var.

Osmanlı Devleti’ne 39 yıl başkentlik yapan Bursa, âsitanelik yıllarında sayıları hızla artan hamamları, camileri, çarşıları, çeşmeleri, kuş evleri ile kelimenin tam anlamıyla bir Vakıf Şehir’di. Nihayet bu hüviyetine yakışır bir müzeye kavuştu.

405 m²’den bir alanda kurulu müzede vakıf tarihimiz açısından değerli eşya ve canlandırmalar sergileniyor. Bursa’ya ait vakıf unsurlarından oluşan en nadide objeler, aslından kopya edilerek minyatür şeklinde hazırlanmış. Hat levhaları, 16 adet halı ve kilim, 22 şamdan, 3 Kur’an-ı Kerim ve çeşitli levhalar da müzede sergileniyor. Ayrıca Ulu Cami ve Yeşil Cami’den Irgandı Köprüsü’ne, Emir Sultan Camii önündeki tarihî çeşmeden Bursa kaplıcalarına kadar vakıf kültürünü temsil eden çok sayıda eserin minyatürlerini inceleme fırsatı buluyoruz.

Müzenin kuruluş sürecinde vakıf kültürünü doğru ve etkili biçimde anlatabilmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan Bursa Vakfiyeleri incelenmiş.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’ya kazandırılan 16. müze olan Vakıf Kültürü Müzesi ile Türk kültür ve medeniyetinin eşsiz mirasına dair en güzel örneklerin geleceğe taşınacağını belirtiyor.

Yolunuzun Bursa’ya düşmesini beklemeden Vakıflar şehrine yakışan bu müzeyi muhakkak ziyaret edin diyoruz.