Tuhaf şeyler ansiklopedisi

HABER MASASI
Abone Ol

Çoğu zaman bizi şaşırtan şeyler eskide kalanlardır. Derin Tarih dergisinden size tuhaf gelecek yazıları derledik...



0. İlk Türk gemisi
Van Gölü'nde yüzen ilk Türk gemisi 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Büyük sanatkâr o zaman yeniçeri ocağında dülgerlikteki (ahşap bina yapımıyla ilgili meslek) hünerleriyle tanınmış bir görevliydi.
0. 20 para 40 para 60 para
Tanzimat'tan önceki devirlerde dalkavuklar; kâhyaları, nizamnameleri ve narhları (ücret tarifesi) olan bir esnaf zümresi idi. Bununla ilgili Topkapı Sarayı arşivinde kime hitap ettiği belli olmayan bir arzuhal risalesi bile bulunmaktadır. Dalkavukluk, vücudu eğlence aleti yapmış bir meslekti. Yapılacak eğlenceye göre ücretlendirme değişiklik gösterirdi. Mesela, dalkavuğun burnuna bir fiske vurmak 20 para, sakalını boyamak 60 para, kafasına iri bir yumruk indirmek ise 40 para idi.
0. İlk Yeşilay Mısır'da mı kurulmuştu?
Kayıtlara göre M.Ö. 1350 yıllarında II. Ramses, Mısırların ayyaşlığıyla mücadele için bir içki düşmanları derneği kurmuştu.
0. Mahkemenin güvenliği
Eski Alman hukukuna göre yargıç, elinde asası ile güneş batana dek koltuğunda bacak bacak üstüne atarak kızgın bir eda ile oturmak zorundaydı. Yargıcın asayı bırakması yahut da ayağa kalkması durumunda mahkemenin güvenirliği şüpheye düşerdi.
0. Kız Kulesi, bir hapishane...
İstanbul'un meşhur Kız Kulesi, Osmanlı tarihinde yalnız bir defa ve bir kişi için hapishane olarak kullanılır. Buraya, 18. asrın şöhretli vezirlerinden Hekimoğlu Ali Paşa öldürülmek için götürülür. III. Osman'ın annesi Şehsuvar Kadın Efendi'nin ricası üzerine affedilince bir süre burada hapsedilir, sonra sürgüne gönderilir.
0. Sebze yiyen, filozof olur
Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince yaşam, hayat, canlı anlamına gelen “vegetus”dan gelmektedir; sanılanın aksine sebze anlamına gelen “vegetable” kelimesinden değil. En eski vejetaryenlere Eski Yunan'da rastlamaktayız; Pisagor bunların en popülerlerindendir. Diyojen, Epikür, Platon gibi filozoflar et düşmanıydı. Roma'da da et yemeden yaşayan filozoflar vardı. Seneka ile Plutarkhele, et düşmanlarının başında gelirdi.