Bangladeş’te gezilecek yerler

HABER MASASI
Abone Ol

Bangladeş gezi rehberini sizler için derledik. Bangladeş'te gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

Bangladeş gezilecek yerler, doğal güzellikler ve kültürel özellikler açısından önem taşır. Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya’da bir kıyı ülkesidir. Güneyde Bengal körfezine bakarken, batı, kuzey ve kuzeydoğuda Hindistan, güneydoğuda Birmanya ile çevrilidir.

Daha önceleri Doğu Pakistan olarak bilinen Bangladeş, 1971 yılında bağımsızlığı alır. Ülkenin başkenti Dakka’dır. En önemli limanı Çittagong’dur. Myanmar ve Hindistan sınır komşularıdır. Ülkede resmi dil Bengalcedir. Ülke nüfusunun %89’u Müslüman, resmi dini İslam’dır. % 11’lik dilimi de Hindu ve Budist oluşturur.

Bangladeş, “Bengal’in ülkesi” manasına gelir. 161,4 milyon nüfuslu bir ülkedir. 120 km ile dünyanın en uzun kumsalı burada yer alır. Bangladeş gezisi için bölgenin yapısını önceden araştırmanız seyahatinizi kolaylaştırır.

Bangladeş’te gezilecek tarihi yerler

Bangladeş, 1972’de bağımsızlığını ilan etmiştir. Önemli tarihi yapılara ev sahipliği yapan Bangladeş’in tarihi yerleri şunlardır:

· Ahsan Manzil: 1872’de Fransız fabrikası yerine inşa edilen yapı “pembe saray” olarak da bilinir. Nawab Abdul Ghani’nin aile eşyaları sergilenir.

· Lalbagh Kalesi: Dakka şehrinde bulunan kalenin yapımına 1678 yılında başlanmış fakat henüz tamamlanmamıştır. Bu sebeple “uğursuz kale” olarak da bilinir.

· Dhakeshwari Tapınağı: Dakka Tanrıçası manasına gelen yapı 12. Yüzyılda inşa edilir. Dakka şehrinde bulunan bir Hindu tapınağıdır.

· Jatiyo Sriti Shoudho: 46 metre yüksekliğindeki anıt, 1971 yılındaki Bağımsız Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılmıştır.

· Sixty Dome Mosque: Altmış Kubbe Camii, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir. Yapımına 1442 yılında Tuğluk Hanedanlığı tarafından başlandı.

· Somapura Mahavihara: 8. Yüzyıldan kalma olan yapı Paharpur’da bulunur. 1985’te UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne girmiştir. Şehrin en büyük Budist manastırı olma özelliği taşır.

· Yıldız Camii: Mirza Golam Pir tarafından 19. Yüzyılda yaptırılmıştır. 5 kubbeli, 4 minareli camiinin yapımında Japon ve İngiliz Kaolin çinileri kullanılır.

Bangladeş’te gezilecek doğal güzellikler

Tropikal iklime sahip, uzun sahilleri de bulunan Bangladeş’in doğal güzellikleri şunlardır:

· Dakka Hayvanat Bahçesi: Fil, zebra, su samuru, çita, zürafa, su aygırı, yılan, aslan, şempanze, bengal kaplanı, maymun gibi hayvanların bulunduğu hayvanat bahçesine giriş ücreti 30 BDT’dir.

· Foy’s Lake: Chittagong’da yer alır. Yapay göl olma özelliğindedir. Tekne turlarının ücreti 300 BDT, bungalov ev kiralama ücreti 4500 BDT’dir.

· İnani Beach: Nidania’da bulunan sahile giriş ücretsizdir.

· Sadek Vadisi: Deniz seviyesinden 1.476 feet yüksekte olan vadi, gelişmekte olan turistik bir yerdir.

Bangladeş’in meşhur yemekleri

Bangladeş’in meşhur yemekleri pirinç, mercimek, kurutulmuş balıklar, Hindistan cevizi ve ekşi krema sosların karışımları ile ortaya çıkar. Kıyı şehri olan Bangladeş’te yengeç karides tüketimi oldukça fazladır. Bangladeş’in meşhur yemekleri arasında bulunanlar şunlardır:

· Achar: Sebze ve meyvelerin hardalla karışımından oluşan bir yemektir.

· Chotpoti: Nohut, patates ve yumurtanın haşlanıp, baharat eklenmesi ile oluşur.

· İlish: Hilsa balığının hardal ve köri soslar ile birleştirilmesi ile oluşan bir yemektir.

· Mishti doi: Yoğurt ve şeker karışımı bir tatlıdır.

· Biryani: Et, pirinç ve patatesin baharatlarla karıştırılıp kil fırında pişirilmesi ile oluşan bir yemektir.

· Panta Bhat: Önceden tuzda bekletilen pirincin, biber, soğan ve baharatlı patates püresi ile servis edilmesidir. Panta Bhat özellikle kahvaltılarda tercih edilir.

· Rasmalai: Peynirin şurup ile kaynatılmasının ardından bir de süt ile kaynayarak koyu kıvama getirilmesiyle oluşan tatlı çeşitidir. Genellikle fıstık ile servis edilir.

Bangladeş gezisinde mutlaka yapılması gerekenler

İslami kültürel özelliklere sahip olan Bangladeş’te mutlaka yapılması gerekenler şunlardır:

· Patenge, Kuakata gibi meşhur plajlar ziyaret edilmelidir.

· Dakka şehrinde Hindular tarafından düzenlenen Rakher Upobash festivaline katılabilirsiniz.

· Bol baharatlı olma özelliği taşıyan özel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

· Sonargoan’da bulunan Banglar Taj Mahal ziyaret edilebilir.

· Khoiychora şelalesi başta olmak üzere birçok doğal güzellik ve tarihi yapı ziyaret edilmelidir.

Bangladeş gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

Turistler için ucuz olduğu kabul edilen Bangladeş gezinizde dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

· Bangladeş’te nemli ve tropikal bir iklim görülür. Bol yağış getiren muson rüzgârları sıkı sık su baskınlarına neden olurken yaşamı güçleştirir. Bu yüzden seyahat takviminizi hava durumu şartlarına göre ayarlamakta fayda olur.

· Çoğu turist Bangladeş’e Mayıs ve Eylül ayları arasında gitmeyi tercih eder. Sıcaklığın yüksek, yağış miktarının az olduğu süreç bu aylar arasındadır.

· Kasım ve Mart ayları arasında ise daha serin bir hava ve olası yağmurlarla karşılaşmanız oldukça mümkün.

· Bölgede çok fazla sinek olduğu için gerekli önlemler alınarak yola çıkılır.

Güzel sahilleri bulunan Bangladeş’e gezi rotası oluştururken tüm bunları göz önünde bulundurabilirsiniz.