Azerbaycan'da gezilecek yerler

HABER MASASI
Abone Ol

Azerbaycan gezi rehberini sizler için derledik. Azerbaycan'da gezilecek yerler, tarihi mekanlar, meşhur yemekler ve dikkat edilmesi gerekenler bu içeriğimizde.

Azerbaycan’da gezilecek yerler tarihi mekânlar ve doğa harikalarından oluşur. Kardeş Ülke Azerbaycan Cumhuriyeti Batı Asya ile Doğu Avrupa bölgelerinde topraklara sahip bir devlettir.

Türk devletleri arasında ilk kurulan cumhuriyet Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. 87. 000 m² yüzölçümüne sahiptir. Komşu ülkeleri Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran’dır. 2020 yılında özerk bölge Nahcivan ile birleşmesiyle artık Türkiye’ye de kara sınırı bulunmaktadır. Hazar Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır. 1918 yılında kurulmuş ancak 1920’den 1991 yılına kadar SSCB hâkimiyeti altında yaşamışlardır. 1991 yılında SSCB dağılınca tekrar bağımsızlığını kazanmıştır.

Azerbaycan’ın Farsça kelime anlamıyla Ateş muhafızları anlamına gelmektedir. Azerbaycan ılıman iklime sahiptir ve biyoçeşitlilik fazladır. Bahar ve yaz ayları turistik geziler için uygun dönemlerdir.

Ekonomi tarım, hafif sanayiden oluşur ancak gelirin büyük bir kısmını ise petrol üretimi oluşturur. Dünyanın ilk petrol fabrikası Azerbaycan’da kurulmuştur. Azerbaycan 10 ekonomik bölgeye ayrılmış 77 şehre sahiptir. Azerbaycan şehirleri arasında en bilinenleri Bakü, Gence, Şeki, Şirvan, Lenkeran, Yevlah, Sumgayıt, Mingeçevir, Nahçivan ve Şemkir’dir. Azerbaycan Nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Nüfusun %91’i Azerbaycan Türkü, azınlıktaki milletler ise Lezgiler, Ermeniler, Ruslar, Gürcüler ve diğer milletlerdir. Resmi dil Azericedir ve Nüfusun %97’si Müslümandır. Çoğunluğu Şii Müslümanlar oluşturur.

Azerbaycan’da gezilecek tarihi yerler

Azerbaycan farklı kültürlerin etkisinde kalmış ve onları etkileyebilmiş bir ülkedir. Bu durum tarihi eserlerine de yansımıştır. Azerbaycan’daki tarihi mekânlar eski tarihlere dayanır.

1. Mardakan Kulesi: Bakü’de gezilecek yerler arasında bulunan 16 metre yüksekliğinde yuvarlak şekildeki kule 13. Yüzyılda inşa edilmiştir.

2. Ateşgah (Ateş Tapınağı): Bakü’de bulunan Ateş mabedi Mecusi tapınaklarından biridir. Nevruz bayramında mabette yanan ateş de ziyaret edilir.

3. Bibi-Heybet Camii: Fatima’nın Cami’si olarak da bilinir. 13.yy’da inşa ettirilmiş ancak 1930’larda yıkılmış ve tekrar aynısı yaptırılmıştır.

4. Şamahı Ulu Camii: Cami 743 yılında inşa edilmiş ve Kafkasya’nın ilk camilerindendir. Çok görkemli bir mimari yapıya sahiptir.

5. Bakü Ateş Kuleleri: Azerbaycan’ın en uzun binalarıdır. 3 kuleden oluşur ve farklı mimarisiyle göze çarpmaktadır.

6. Kız Kalesi: Bakü’de bulunan ve UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Kale yontma taşlardan inşa edilmiştir. Nevroz Bayramları da burada kutlanmaktadır.

7. Sebail Kalesi: 12. yy’ da inşa edilmiş kalenin bir kapısı Hazar Denizi’ne diğer kapısı ise Bakü’ye açılmaktadır. Bir kısmı yıkılsa da halen Kale ayaktadır.

8. Şirvanşahlar Sarayı: Unesco Dünya Miraslar Listesi’nde yer alan yapı mimarisiyle büyüleyicidir. Şahın ailesinin türbesi, hamam ve mescitler sarayın içerisinde bulunur.

Azerbaycan’da gezilecek doğal güzellikler

Azerbaycan Milli Parkları, Şelaleleri ve Azerbaycan’ın doğa harikaları tüm güzellikleriyle görülmeye değerdir. Azerbaycan doğa turistik yerleri:

1. Yanardağ Tepesi: Deprem sonrasında oluşan çatlaklar ve doğal gaz etkisiyle hiç sönmeyen ateşler oluşmuştur.

2. Çamur Volkanları: Çamur volkanlarının çoğu Azerbaycan’da bulunmaktadır. Buradaki çamur tedavi amaçlı olarak da insanlar tarafındankullanılır.

3. Kobustan Milli Parkı: Çamur volkanları, yapılan kazılarda bulunan eşyalar, kayalık Petroglifleri bulunan milli park UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde de yer almıştır.

4. Şahdağ Dağ Tesisi: Şahdağ Azerbaycan’daki en yüksek dağlardandır. Azerbaycan’ın kayak yapmak için gidilecek en büyük tesisidir.

5. Han Bağı: Gence’de bulunan Han Bağı farklı bitki ve ağaçlarıyla Azerbaycan’ın en eski parklarındandır.

6. Goygöl Milli Parkı: Koyu mavi ve yeşilin hâkim olduğu Milli Park birçok meyce ağaçlarına hayvanlara ev sahipliği yapan Azerbaycan’ın ilk Milli Parkı’dır.

7. Yedi Güzel Şelalesi: Kebele’de bulunan ve tek bir şelale gibi görünen doğa harikası aslında 7 farklı şelalenin bir aradaki görünümünden oluşmaktadır.

Azerbaycan’ın meşhur yemekleri

Azerbaycan yemekleri birçok iklimin ve kültürün Azerbaycan’da bulunması nedeniyle yemek çeşitlerinde zenginliğe yol açmıştır. Azerbaycan geleneksel yemekleri içinde aynı tür yiyeceklerin bile birden çok çeşidi mevcuttur.

1. Piti: Kzu eti ile yapılan ve özel toprak kaplarda pişirilen bir tür güveç

2. Kuymak: Ülkemizin genellikle Karadeniz Bölgesi’nde kahvaltılarda yenen yağ ve mısır unu ile yapılan yemek aslında Azerbaycan’da da yapılmaktadır.

3. Levengi: Balık veya tavuğun içine ceviz salça ve soğan karıştırılarak doldurulup pişirilen bir yemektir.

4. Hamuraşı: Erişte, fasulye ve köftenin birlikte servis edildiği bir yemektir.

5. Düşbere: Sirke ve Sarımsaklı sosla birlikte yenen ve Türkiye Mutfağındaki mantıya benzer bir yemektir.

6. Bacı: Türkiye’de Karnıyarık olarak bilinir.

7. Hingal: Büyük ve Özel bir kapatma şekli bulunan yine bir tür mantıdır.

8. Firni: Pirinç unu, süt ve şekerle yapılan bir tatlıdır. Sütlacabenzer.

9. Lüle Kebabı: İsmi silah namlusundan gelen ve kıymaylahazırlanan kebaptır.

10. Dovğa: Yoğurt ile yapılan bir çorbadır.

11. Şekerbura: Nevruz Bayramı’nda her evde yapılan tatlıdır. Hamurun içine fındık veya ceviz konarak yapılır.

Azerbaycan’da mutlaka yapılması gerekenler

Azerbaycan tarihi ve doğasıyla insanları eşsiz durumlara tanık eden bir ülkedir. Azerbaycan’da yapmadan dönmemeniz gerekenler varsa o da şunlardır:

1. Mutlaka Azerbaycan yemekleri denenmelidir.

2. Çamur Volkanlarına gidilmeli ve isteyenler için cilde de uygulanmalıdır.

3. Ateşgah ve ilk camilerden Şamahı Ulu Camii ziyaret edilmelidir.

Azerbaycan gezinizde dikkat etmeniz gerekenler

Seyahat için hazırlık yapmadan önce Azerbaycan’daki tatiliniz için uyarılar yapılmalıdır. Bunlar:

1. Türkiye’den vizesiz gitmek isteniyorsa sadece 30 gün izin verilir.

2. Azerbaycan Manatı değerli bir para birimidir ve bu yüzden gitmeden yanınıza alacağınız para miktarını ayarlamalısınız.

3. Azerbaycan’a kara sınırı kullanılarak gidilecekse bunun için bilgi alınmalıdır.