Yavru ayı bakıcısını annesi zannediyor

Yavru ayı "Gece".
Yavru ayı "Gece".

Üç aylık yavru ayı, bakıcısını annesi olarak görüyor.

Kars’ta koruma altında tutulan yavru ayı ile bakıcısı arasında ilginç bir bağ oluştu.

Minik ayının ismi ‘Gece’
Yaklaşık 3 ay önce Erzincan’ın Refahiye ilçesinde 1,5 aylıkken bulunan ve Kars’ta koruma altına alınan ayı yavrusu, bakıcısını annesi sanıyor. Yaklaşık 3 aylık olan yavru ayı biberonla besleniyor, sahibiyle saklambaç oynuyor, acıktığında ise hırçınlaşıp ortalığı yıkıyor.

  
Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nin maskotu haline gelen ve bakıcısı tarafından adı ‘Gece’ konulan 3 aylık yavru ayı, en çok bakıcısıyla saklambaç oynamayı seviyor. Gece, bakıcısını saklandığı yerde kokusundan buluyor.
Minik ayının ismi ‘Gece’ Yaklaşık 3 ay önce Erzincan’ın Refahiye ilçesinde 1,5 aylıkken bulunan ve Kars’ta koruma altına alınan ayı yavrusu, bakıcısını annesi sanıyor. Yaklaşık 3 aylık olan yavru ayı biberonla besleniyor, sahibiyle saklambaç oynuyor, acıktığında ise hırçınlaşıp ortalığı yıkıyor. Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi’nin maskotu haline gelen ve bakıcısı tarafından adı ‘Gece’ konulan 3 aylık yavru ayı, en çok bakıcısıyla saklambaç oynamayı seviyor. Gece, bakıcısını saklandığı yerde kokusundan buluyor.
Annesini aratmıyor
Gönüllü olarak yavru ayı Gece’nin bakımını üstlenen Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi Gizem Yaylagülü, adeta yavru ayıyı sahiplenerek annesini aratmıyor. Yavru ayı Gece için biberonla mama hazırlıyor. Biberonla beslenmesi yaptıktan sonra saatlerce Gece ile oyun oynuyor. Başkalarının kucağına gitmeyen Gece annesi olarak sahiplendiği Gizem Yaylagülü’nü görmeyince adeta ortalığı savaş alanına çeviriyor.

  
Yaklaşık üç aydır yavru ayı Gece’ye baktığını ifade eden Gizem Yaylagülü, “İlk geldiğinde 32 santimdi, şimdi 52 santim. 2 kilo 600 gramdı, şu an 6 kilo 600 gram. Geldiğinden daha hareketli. Günde 5 defa besleniyor. Sabah kalktığımda geliyorum, besliyorum, gece de en son 11.00’de besliyoruz. Eskiden geceleri de iki defa besliyorduk” dedi.
Annesini aratmıyor Gönüllü olarak yavru ayı Gece’nin bakımını üstlenen Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi Gizem Yaylagülü, adeta yavru ayıyı sahiplenerek annesini aratmıyor. Yavru ayı Gece için biberonla mama hazırlıyor. Biberonla beslenmesi yaptıktan sonra saatlerce Gece ile oyun oynuyor. Başkalarının kucağına gitmeyen Gece annesi olarak sahiplendiği Gizem Yaylagülü’nü görmeyince adeta ortalığı savaş alanına çeviriyor. Yaklaşık üç aydır yavru ayı Gece’ye baktığını ifade eden Gizem Yaylagülü, “İlk geldiğinde 32 santimdi, şimdi 52 santim. 2 kilo 600 gramdı, şu an 6 kilo 600 gram. Geldiğinden daha hareketli. Günde 5 defa besleniyor. Sabah kalktığımda geliyorum, besliyorum, gece de en son 11.00’de besliyoruz. Eskiden geceleri de iki defa besliyorduk” dedi.
“Beni tanıyor, annesi yerine koyuyor”
Yavru ayının kendisini annesi yerine koyduğunu belirten Yaylagülü, “Vücudumum kokusunu biliyor, tanıyor, annesi yerine koyuyor. Hareketlerimi taklit ediyor. Arkamdan geliyor. Ama şuan çok canımı acıtıyor. Artık büyüdüğü için tepkileri de arttı. Çok yaramaz. Yaptıkları zarar vermek için değil. Doğasında var. Ben de elimden geldiğince onunla oynuyorum. Bir insan gibi değil de tepkilerine cevap vererek oynuyorum. Nazik davranmıyorum” diye konuştu.
“Beni tanıyor, annesi yerine koyuyor” Yavru ayının kendisini annesi yerine koyduğunu belirten Yaylagülü, “Vücudumum kokusunu biliyor, tanıyor, annesi yerine koyuyor. Hareketlerimi taklit ediyor. Arkamdan geliyor. Ama şuan çok canımı acıtıyor. Artık büyüdüğü için tepkileri de arttı. Çok yaramaz. Yaptıkları zarar vermek için değil. Doğasında var. Ben de elimden geldiğince onunla oynuyorum. Bir insan gibi değil de tepkilerine cevap vererek oynuyorum. Nazik davranmıyorum” diye konuştu.
“Saklambaç oynamayı çok seviyor”
Saklanınca Gece’nin kendisini kokusundan bulduğunu belirten Yaylagülü, “İlk gördüğü zaman bazen insanlara saldırmak durumunda kalıyor. Bazen de hiç tepki vermiyor. Yanlarına gitmiyor insanların. İnsandan insana tepkisi değişiyor. O anki ruh haline bağlı, karnı açsa birazcık insanlara karşı saldırgan olabiliyor. Ama tok olduğunda genelde oynamak için yaklaşıyor insanlara, saklambaç oynamayı çok seviyor. Saklandığımda koklayarak buluyor beni. Oyuncakları var onlarla oynuyor. Gündüzleri, acıktığı zamanda bağırıyor. Ortalığı yıkıyor” şeklinde konuştu.
“Saklambaç oynamayı çok seviyor” Saklanınca Gece’nin kendisini kokusundan bulduğunu belirten Yaylagülü, “İlk gördüğü zaman bazen insanlara saldırmak durumunda kalıyor. Bazen de hiç tepki vermiyor. Yanlarına gitmiyor insanların. İnsandan insana tepkisi değişiyor. O anki ruh haline bağlı, karnı açsa birazcık insanlara karşı saldırgan olabiliyor. Ama tok olduğunda genelde oynamak için yaklaşıyor insanlara, saklambaç oynamayı çok seviyor. Saklandığımda koklayarak buluyor beni. Oyuncakları var onlarla oynuyor. Gündüzleri, acıktığı zamanda bağırıyor. Ortalığı yıkıyor” şeklinde konuştu.
“Gece’nin bakıcıları hariç, herkesin keyfi yerinde”
Yavru ayı gecenin pençeleri ve dişleriyle bakıcılarına zor anlar yaşattığına dikkat çeken Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, şunları söyledi: Gece’nin bakıcıları hariç, herkesin keyfi yerinde, bakıcıları Gizem, Burak ve diğer arkadaşlar, ciddi anlamada bir mesai harcayarak sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sundular. 2 kilo altı yüz gram gelmişti, her şeyi sağlıklı bir şekilde büyüyor. Tabii talihsizlik çok küçük yaşta öksüz kalmıştı. Kendi ihtiyaçlarını giderebildiğini hissettiğimiz zaman Orman Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’nün uygun göreceği bir tesise naklini gerçekleştireceğiz.

  
Yavru ayı Gece insan kokusuna alıştığı için doğal ortama bırakılmayacak. Gece Bursa’da bulunan hayvanat bahçesine gönderilecek.
“Gece’nin bakıcıları hariç, herkesin keyfi yerinde” Yavru ayı gecenin pençeleri ve dişleriyle bakıcılarına zor anlar yaşattığına dikkat çeken Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, şunları söyledi: Gece’nin bakıcıları hariç, herkesin keyfi yerinde, bakıcıları Gizem, Burak ve diğer arkadaşlar, ciddi anlamada bir mesai harcayarak sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sundular. 2 kilo altı yüz gram gelmişti, her şeyi sağlıklı bir şekilde büyüyor. Tabii talihsizlik çok küçük yaşta öksüz kalmıştı. Kendi ihtiyaçlarını giderebildiğini hissettiğimiz zaman Orman Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü’nün uygun göreceği bir tesise naklini gerçekleştireceğiz. Yavru ayı Gece insan kokusuna alıştığı için doğal ortama bırakılmayacak. Gece Bursa’da bulunan hayvanat bahçesine gönderilecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >