Netflix dolandırıcılığı: 'Film çekeceğiz yalanıyla 14 milyon dolar aldı!'
● Sinema ve televizyon dünyasının çalışma prensipleriyle hareket ederek kendilerine ait bir dizi-film çekme kültürü oluşturan Netflix, her yıl onlarca farklı film ve diziyi yayına alıyor.
● Netflix tarafından endüstrileştirilen sektörü hedef olarak gören dolandırıcılar, ciddi ve kapsamlı bir dolandırıcılık faaliyetine girişti.
● Kaliforniyalı dolandırıcı, Çin ve Güney Kore menşeli şirketleri 'Netflix için bir film çekiyoruz' vaadiyle kandırarak tam 14 milyon doları zimmetine geçirdi.
Rakiplerinin süratle arttığı, özellikle yayın politikaları ve fiyatlandırma değişiklikleri üzerinden sürekli eleştirildiği bir dönemden geçen Netflix, dizi ve film üretim süreçlerini devam ettiriyor. Televizyon ve sinema dünyasındaki birçok dinamiği kendi platformuna adapte ederek hareket eden şirket, her yıl onlarca farklı dizi ve filmi bünyesinde topluyor. Farklı ülkeler özelinde de çalışmalar yürüten Netflix, 'özel yapımlar' ismi altında çok sayıda yapımı tek tek görücüye çıkarıyor.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu onlarca ülkede içerik üretim süreçleri yürüten Netflix, yalnızca bu özelliğiyle bile birçok yapımcının ortak anlaşmalarına teşne olabiliyor. Ülkelerin meşhur ve güçlü yapım şirketleriyle özel anlaşmalar yapan Netflix, ortak bir bakış açısı ve yaklaşımla platformunu yeni içeriklerle doldurmaya çalışıyor.
Tam 14 milyon dolar!
Dünya genelinde birçok farklı kesimden tepkiler almaya başlayan Netflix yayın çizgisi, politik bir duruşun tam üstünde seyretmeye başladı başlayalı eleştiriler de çığ gibi büyüyor. Disney+ ve Amazon Prime'ın yeniliklerle dahil olduğu sektör, Netflix'e 'kan kaybı' yaşatırken şirket, bu durumdan kurtulmak için somut adımlar atmaması noktasında da eleştiriliyor. Tüm sıkıntılı süreçlere rağmen yeni dizi ve film üretim işlemlerinden vazgeçmeyen şirket, birtakım dolandırıcılara da ilham olmuş durumda.
Güney Kaliforniyalı bir dolandırıcı, yabancı yatırımcılardan 'Netflix'e film çekiyorum' yalanıyla tam 14 milyon dolar aldı. Dolandırıcılık, para aklama ve kimlik hırsızlığı gibi suçlarla da anılan 41 yaşındaki Adam Joiner, sahte belgelere imzalar atarak Güney Kore ve Çin menşeli firmaları 'Legends' isimli sahte bir filme yatırım yapma konusunda dolandırdı. Davacılar, Dark Planet Pictures LLC isimli bir şirketi yöneten Joiner'ın Güney Koreli yatırım fonundan bir yönetmenle görüştüğünü belirtti. Filmin senaryosunu götürdükten sonra 8 milyon dolarlık bir yatırım isteyen Joiner, 2016 yılının Nisan ayında yatırımın 4 milyon dolarlık kısmını aldı. Joiner, Netflix yetkililerinden birinin sahte imzasını taşıyan bir belgeyi yönetmene gönderdi.
'32 yıl hapis cezası alması bekleniyor'
FBI, ismi bilinmeyen bu yetkiliyle iletişime geçtiğinde yetkili kişi 'Legends' isimli bir filmi duymadığını ve Joiner isimli birini tanımadığını belirtti. Bu sırada Joiner, benzer bir yöntemi kullanarak Çinli bir yatırım şirketinden 6 milyon dolarlık bir destek aldı.
Joiner, 2016yılının sonlarına doğru Netflix ile olan dağıtım anlaşmasını kaldırdı ve Amblin Partners ile yeni bir anlaşma sağladı. Bu anlaşma da sahteydi ancak Güney Koreli yatırımcılar bunun gerçek olduğuna inandı ve geriye kalan 4 milyon dolarlık yatırımı da Joiner'ın hesabına aktardı. Suç duyurusuna göre Joiner, Hollywood yönetmeni Don Murphy'yle filmin yapımcılığını üstlenmesi ve dağıtımını sağlaması konusunda anlaştı ancak filmin başka hiçbir noktası güvence altına alınmadı. Davacılar, Joiner'ın Murphy'nin ismini kullanarak yatırımcıları projeyle ilgili şekilde tuttuğunu ifade etti.
Joiner'ın hesap hareketlerini inceleyen FBI, yatırımcıların parasının 5 milyon dolarlık bir kısmının Joiner'ın Manhattan'da bulunan sahil evini almaya gittiğini belirtirken 4.3 milyon dolarlık bir kısmının da başka bir banka hesabında bulunduğunu belirtti. Joiner'a yöneltilen suçlamaların tamamının kanıtlanması durumunda Joiner'ın 32 yıl hapis cezası alması bekleniyor.