İstanbul semalarında ilk ezanın okunduğu Arap Camii ve 7 rakamının sırrı

Arap Camii, İstanbul'un tam kalbinde atan bir şah damarı. Galata'da, tüm ihtişamıyla ayakta duran ama bir yandan da avlusunda taşların yorgunluğunu hissedeceğiniz bu caminin tarihsel serüvenine gelin birlikte tanıklık edelim.

İstanbul gibi kadim tarihli bir kentte, ilk ezan nereden ve ne zaman duyuldu biliyor musunuz? Hemen cevabını verelim, Arap Camii'den.
717 yılında yapılmış olan ve İstanbul’un ilk camisi olma özelliğini taşıyan camidir. 
İstanbul'un Fethi için 717 yılında gelmiş olan Müslüman Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden meydana gelen bir ordu başında Mesleme bin Abdülmelik; Galata'da Bizans semalarına ilk Ezan-ı Muhammedi sesinin yükseldiği bir cami yaptırmış ve adına da Arap Camii denilmiştir.
717 yılında yapılmış olan ve İstanbul’un ilk camisi olma özelliğini taşıyan camidir. İstanbul'un Fethi için 717 yılında gelmiş olan Müslüman Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden meydana gelen bir ordu başında Mesleme bin Abdülmelik; Galata'da Bizans semalarına ilk Ezan-ı Muhammedi sesinin yükseldiği bir cami yaptırmış ve adına da Arap Camii denilmiştir.
15 Ağustos 717'de Konstantiniyye kuşatıldı fakat sadece Galata alındı ve Arap Camii buraya inşaa edildi.
Hicri 95 Senesinin Zilhicce ayında 15 Ağustos 717'e Mesleme bin Abdülmelik; karadan bir ordu, denizden kuvvetli bir donanma ile Bizans'ı kuşatmıştır. Muhasara bir yıl kadar devam etmiş ancak Konstantiniyye alınamadı. Ama Galata zaptedilmiş ve fethedilmişti. 

Mesleme ve İmparator Leon arasında varılan bir anlaşma sonucu Arap mescidi inşaa edildi ve ibadete açıldı. 7 yıl kadar İstanbul'da kalmış olan Arap Müslüman Ordusu ibadetini burada yapmıştır. Daha sonra Şam'da çıkan bir isyan üzerine Arap ordusunun Şam'a gitmesi ve Dominiken Papaz ile Rahipleri burasını kilise haline sokmuş, şimdi minare olarak kullanılan çan kulesini bu esnada de ilave etmişlerdir. 


1453 İstanbul'un fethinden sonra kilise camiye çevrilerek öndeki mihrap ve minber ilave edilmiş ve Osmanlı kayıtlarında yine Arap Mescidi ismini almıştır.
15 Ağustos 717'de Konstantiniyye kuşatıldı fakat sadece Galata alındı ve Arap Camii buraya inşaa edildi. Hicri 95 Senesinin Zilhicce ayında 15 Ağustos 717'e Mesleme bin Abdülmelik; karadan bir ordu, denizden kuvvetli bir donanma ile Bizans'ı kuşatmıştır. Muhasara bir yıl kadar devam etmiş ancak Konstantiniyye alınamadı. Ama Galata zaptedilmiş ve fethedilmişti. Mesleme ve İmparator Leon arasında varılan bir anlaşma sonucu Arap mescidi inşaa edildi ve ibadete açıldı. 7 yıl kadar İstanbul'da kalmış olan Arap Müslüman Ordusu ibadetini burada yapmıştır. Daha sonra Şam'da çıkan bir isyan üzerine Arap ordusunun Şam'a gitmesi ve Dominiken Papaz ile Rahipleri burasını kilise haline sokmuş, şimdi minare olarak kullanılan çan kulesini bu esnada de ilave etmişlerdir. 1453 İstanbul'un fethinden sonra kilise camiye çevrilerek öndeki mihrap ve minber ilave edilmiş ve Osmanlı kayıtlarında yine Arap Mescidi ismini almıştır.
Arap Camii ve 7'nin sırrı
Arap Camii'yle alakalı şöyle bir sır rivayet edilir:
Camii, miladî 
717 yılında yapıldı. 
İslam ordularının başında Mesleme Bin Abdülmelik vardı.

 Mesleme ismi Türkçe'de 
7 harf. 
Ordu burada; yani İstanbul'da 
7 sene kalmış.
Ordu buradan 
7 yıl sonra çekilmiş.
Caminin içinde aydınlığa açıla 
70 pencere var.
Tüm jeologların verdiği bilgiye göre İstanbul Boğazı; dolayısıyla İstanbul, bir tufan sonucu bundan tam 
7 bin yıl önce oluşmuş.
Arap Camii ve 7'nin sırrı Arap Camii'yle alakalı şöyle bir sır rivayet edilir: Camii, miladî 717 yılında yapıldı. İslam ordularının başında Mesleme Bin Abdülmelik vardı. Mesleme ismi Türkçe'de 7 harf. Ordu burada; yani İstanbul'da 7 sene kalmış. Ordu buradan 7 yıl sonra çekilmiş. Caminin içinde aydınlığa açıla 70 pencere var. Tüm jeologların verdiği bilgiye göre İstanbul Boğazı; dolayısıyla İstanbul, bir tufan sonucu bundan tam 7 bin yıl önce oluşmuş.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >