Herkes oyun sanıyor; ama durum çok farklı! İşte yeni trendin perde arkası

HAYTAP
HAYTAP

Gelişen dijital dünya ve internet ortamının hayvan sahibi olma kavramını bile trendler listesine soktuğu şu günlerde, tabiri yerindeyse evcil hayvanı olmayan 'şaşırtıyor'. Şanslıyız ki; konuya duyarlı kişiler tarafından geliştirilen projeler bu acımasızlığı tokat gibi yüzümüze çarpmayı başarıyor. İşte HAYTAP ve 'What the fluff challenge' akımına yorumu...

Son zamanlarda bu görüntülere sıkça şahitlik ettiğinizi tahmin ediyoruz; ancak bir oyun gibi görünen bu kurgunun perde arkasındaki gerçek, hayvanlar için ciddi bir travma sebebi…

Gelişen dijital dünya ve internet ortamının hayvan sahibi olma kavramını bile trendler listesine soktuğu şu günlerde, tabiri yerindeyse evcil hayvanı olmayan 'şaşırtıyor'. Şanslıyız ki; konuya duyarlı kişiler tarafından geliştirilen projeler bu acımasızlığı tokat gibi yüzümüze çarpmayı başarıyor.

Son günlerde başlatılan ''What the fluff challenge'' akımı tepki görmeye de başladı... Hatta Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), konu ile ilgili ciddi bir şekilde meydan okudu bile... Nedir bu what the fluff challenge akımı?

You can’t fool a corgi. #toby #corgi #corgisofinstagram #whatthefluffchallenge

Michelle My Bell (@fluttergirl718)'in paylaştığı bir gönderi ()

''Satın alma, sahiplen'' 

                                    Sosyal medyada  ''Satın alma, sahiplen'' mottosu altında başlatılan ''What the fluff challenge'' akımı tepki görmeye de başladı... Hatta HAYTAP ciddi bir şekilde meydan okudu bile... Bu meydan okumaya dahil olarak hayvanların terk edildiklerinde yaşadıkları gerçek duyguları yansıtan video, insanda tokat etkisi yaratmıyor değil.
''Satın alma, sahiplen'' Sosyal medyada ''Satın alma, sahiplen'' mottosu altında başlatılan ''What the fluff challenge'' akımı tepki görmeye de başladı... Hatta HAYTAP ciddi bir şekilde meydan okudu bile... Bu meydan okumaya dahil olarak hayvanların terk edildiklerinde yaşadıkları gerçek duyguları yansıtan video, insanda tokat etkisi yaratmıyor değil.
Bir genelleme yapmak pek mümkün değil!

                                    Son günlerde sık sık gündem olan akım için sosyal medyada paylaşılan videolar kimi zaman yüzümüzü güldürse de, Veteriner hekimler işin perde arkasını şöyle yorumluyor: ''Köpeklerin anlık tepkileri vardır; onlar birçok şeyi akılda tutmaz ancak bazıları için durum çok farklı. Aşı olmaya gittikleri poliklinikleri dahi unutmayan hayvanlar da var… Bu nedenle bir genelleme yapmak pek mümkün değil. Kimi canlı için bu kurgular oyun olarak tanımlanırken, kimi için bir travma yaratabilir; bu yüzden bu tür durumda oldukça dikkatli olunmalıdır.''
Bir genelleme yapmak pek mümkün değil! Son günlerde sık sık gündem olan akım için sosyal medyada paylaşılan videolar kimi zaman yüzümüzü güldürse de, Veteriner hekimler işin perde arkasını şöyle yorumluyor: ''Köpeklerin anlık tepkileri vardır; onlar birçok şeyi akılda tutmaz ancak bazıları için durum çok farklı. Aşı olmaya gittikleri poliklinikleri dahi unutmayan hayvanlar da var… Bu nedenle bir genelleme yapmak pek mümkün değil. Kimi canlı için bu kurgular oyun olarak tanımlanırken, kimi için bir travma yaratabilir; bu yüzden bu tür durumda oldukça dikkatli olunmalıdır.''
''Çocukları istiyor diye, heveslenip hayvan alıyorlar''

                                    Satın alma sahiplen projesini destekleyen hayvanseverler de bu konuda oldukça duyarlı ve hassas… Hayvansever Güler Göksu 41 yaşında bir işletmeci, kendisi aynı zamanda gönüllü olarak sokak hayvanlarını kurtarıp sahiplendiriyor. Konu hakkında oldukça duyarlı olan Göksu, ''Bu ülkede, ne yazık ki hayvan satın alan çok sayıda bilinçsiz insan var. Çocukları istiyor diye heveslenip hayvan satın alan çoğu kişi, bir süre sonra sıkılıp zavallı dostlarımızı sokağa bırakıyor. Sosyal medyanın da etkisiyle, son günlerde hayvan almak bile moda oldu. 'Satın almak' diyorum; çünkü insanlar bu durumu gerçekten para karşılığında alınabilen bir mal olarak görüyor. Durum hiç de sanıldığı gibi değil; hayvan evlat edinmek, ona ömür boyu bakmak, canına son nefesine kadar sahip çıkmak demektir'' diyor.
''Çocukları istiyor diye, heveslenip hayvan alıyorlar'' Satın alma sahiplen projesini destekleyen hayvanseverler de bu konuda oldukça duyarlı ve hassas… Hayvansever Güler Göksu 41 yaşında bir işletmeci, kendisi aynı zamanda gönüllü olarak sokak hayvanlarını kurtarıp sahiplendiriyor. Konu hakkında oldukça duyarlı olan Göksu, ''Bu ülkede, ne yazık ki hayvan satın alan çok sayıda bilinçsiz insan var. Çocukları istiyor diye heveslenip hayvan satın alan çoğu kişi, bir süre sonra sıkılıp zavallı dostlarımızı sokağa bırakıyor. Sosyal medyanın da etkisiyle, son günlerde hayvan almak bile moda oldu. 'Satın almak' diyorum; çünkü insanlar bu durumu gerçekten para karşılığında alınabilen bir mal olarak görüyor. Durum hiç de sanıldığı gibi değil; hayvan evlat edinmek, ona ömür boyu bakmak, canına son nefesine kadar sahip çıkmak demektir'' diyor.
''Her isteyen hayvan sahiplenmemeli''

                                    ''Bizim işimiz ise, hayvan sahibi olmak isteyenleri sahiplendirmek; ama bu durum da kolay değil. Her isteyene de her can verilmez; bu sahiplendirme, bilinçli kişiler tarafından yapılmalı. Hayvan sahiplendirme sözleşmeleri var; bu sözleşme içerisinde, hayvanın tüm hakları yer alıyor. Sahiplenen kişinin, sahiplendiren kişiye hayvan hakkında bilgi vermesi ve hayvanın her türlü aşısını, kontrolünü yaptırması zorunluluğu var. Her ne kadar çoğu kişi bu kurala uymasa da, bu özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu…  Sahiplendirme herkesin yapacağı bir iş olmamalı; sahiplenen kişinin bakamadığını hissedersek ya da takibini yapamazsak, mutlaka peşine düşüp hayvanı geri almaya çalışıyoruz.''
''Her isteyen hayvan sahiplenmemeli'' ''Bizim işimiz ise, hayvan sahibi olmak isteyenleri sahiplendirmek; ama bu durum da kolay değil. Her isteyene de her can verilmez; bu sahiplendirme, bilinçli kişiler tarafından yapılmalı. Hayvan sahiplendirme sözleşmeleri var; bu sözleşme içerisinde, hayvanın tüm hakları yer alıyor. Sahiplenen kişinin, sahiplendiren kişiye hayvan hakkında bilgi vermesi ve hayvanın her türlü aşısını, kontrolünü yaptırması zorunluluğu var. Her ne kadar çoğu kişi bu kurala uymasa da, bu özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu… Sahiplendirme herkesin yapacağı bir iş olmamalı; sahiplenen kişinin bakamadığını hissedersek ya da takibini yapamazsak, mutlaka peşine düşüp hayvanı geri almaya çalışıyoruz.''
Cins hayvanlar üretilmemeli! 

                                    Şöyle devam ediyor Göksu, ''Kimse sokaktaki bir kediyi, sokaktaki sıradan bir köpeği sahiplenmek istemiyor. Özellikle görüntüleri nedeniyle cins hayvan sahiplenmek isteyen sayısı oldukça fazla. Ancak cins hayvanların da birçoğu sağlıksız ve güzel görünmelerine rağmen çok sayıda probleme sahip...''
Cins hayvanlar üretilmemeli! Şöyle devam ediyor Göksu, ''Kimse sokaktaki bir kediyi, sokaktaki sıradan bir köpeği sahiplenmek istemiyor. Özellikle görüntüleri nedeniyle cins hayvan sahiplenmek isteyen sayısı oldukça fazla. Ancak cins hayvanların da birçoğu sağlıksız ve güzel görünmelerine rağmen çok sayıda probleme sahip...''
''Farkındalık yaratayım derken ruh sağlığını bozmayın''

                                    Sosyal medyadaki akımdan da haberdar olduğunu belirten hayvansever, bu akım konusunda ''Kedilerin bir şey anlayacağını zannetmiyorum; siz kaybolmuşsunuz ya da oradasınız, kedi bundan etkilenmez. Kapalı alanlarda ya da kendi yaşadıkları ortamlarda köpeklere yapılan sihir gösterisi, onlar tarafından bir oyun olarak algılanabilir. Bu nedenle psikolojik olarak olumsuz etkileneceklerini düşünmüyorum. Ancak; açık alanda yapılan bu kaybolma gösterisi, durumu değiştirecektir; köpekler oldukça akıllı hayvanlardır ve evlerinden uzakta olan bu kaybolma, onları mutlaka etkileyecektir. Bu kaybolmadan tedirgin olan köpekler, büyük bir psikolojik travma geçirebilir; farkındalık yaratayım derken, hayvanların ruh sağlığını da bozmak anlamsız olacaktır'' yorumunda bulunuyor.
''Farkındalık yaratayım derken ruh sağlığını bozmayın'' Sosyal medyadaki akımdan da haberdar olduğunu belirten hayvansever, bu akım konusunda ''Kedilerin bir şey anlayacağını zannetmiyorum; siz kaybolmuşsunuz ya da oradasınız, kedi bundan etkilenmez. Kapalı alanlarda ya da kendi yaşadıkları ortamlarda köpeklere yapılan sihir gösterisi, onlar tarafından bir oyun olarak algılanabilir. Bu nedenle psikolojik olarak olumsuz etkileneceklerini düşünmüyorum. Ancak; açık alanda yapılan bu kaybolma gösterisi, durumu değiştirecektir; köpekler oldukça akıllı hayvanlardır ve evlerinden uzakta olan bu kaybolma, onları mutlaka etkileyecektir. Bu kaybolmadan tedirgin olan köpekler, büyük bir psikolojik travma geçirebilir; farkındalık yaratayım derken, hayvanların ruh sağlığını da bozmak anlamsız olacaktır'' yorumunda bulunuyor.
%90'ı ölüme terk ediliyor!

                                    Hayvan satılan alanlara özellikle seslenen Göksu, ''Bir hafta sonunuzu herhangi bir barınakta geçirip oradaki ortama şahitlik etseniz, bir daha asla hayvan satın almazsınız. Barınaklardaki o hayvanlar, neredeyse açıklıktan birbirlerini yiyecek durumdalar; hiç sevgi görmüyorlar ve çok muhtaçlar. Bunları gören vicdanı olan hiç kimse hayvan satın almaz’’ diyor.  ''Doğumdan hemen sonra annelerinden ayrılmak zorunda kalan yavrular da perişan durumda; %90’ı ölüme terk ediliyor. Anne hayvanlar yavrularından ayrılınca sütten kesilip perişan bir duruma düşüyor'' açıklamasında bulunuyor.
%90'ı ölüme terk ediliyor! Hayvan satılan alanlara özellikle seslenen Göksu, ''Bir hafta sonunuzu herhangi bir barınakta geçirip oradaki ortama şahitlik etseniz, bir daha asla hayvan satın almazsınız. Barınaklardaki o hayvanlar, neredeyse açıklıktan birbirlerini yiyecek durumdalar; hiç sevgi görmüyorlar ve çok muhtaçlar. Bunları gören vicdanı olan hiç kimse hayvan satın almaz’’ diyor. ''Doğumdan hemen sonra annelerinden ayrılmak zorunda kalan yavrular da perişan durumda; %90’ı ölüme terk ediliyor. Anne hayvanlar yavrularından ayrılınca sütten kesilip perişan bir duruma düşüyor'' açıklamasında bulunuyor.
Hayvanlar mal değildir ve hiçbir şekilde satılamaz!

                                     ''Bir kişi, herhangi bir canı satın alıyorsa, onu mal gibi görüyor demektir; ancak sahipleniyorsa, barınaktan ya da sokaktan bir can kurtarıyor demektir. Hayvanlar mal değildir ve hiçbir şekilde satılamaz.''
Hayvanlar mal değildir ve hiçbir şekilde satılamaz! ''Bir kişi, herhangi bir canı satın alıyorsa, onu mal gibi görüyor demektir; ancak sahipleniyorsa, barınaktan ya da sokaktan bir can kurtarıyor demektir. Hayvanlar mal değildir ve hiçbir şekilde satılamaz.''
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >