200 milyar dolarlık kahve pazarının zarar edeni 'çiftçiler' oldu
Kahve en çok tüketilen içeceklerden biri olarak biliniyor.
Her gün 2 milyar fincanın üzerinde içilen kahve sektörünün geliri 200 milyar doları buluyor.
Ancak, bu paradan payına düşen karı elde edemedikleri için zarara uğrayan çiftçiler oluyor.
Kazançları azalan kahve üreticileri çareyi çiftlikleri terk etmekte buluyor.
Bu konuyla ilgili çözüm üretilmesine yönelik 2. Küresel Kahve Üreticileri Forumu'nda değerlendirmeler yapıldı.
Kahve tüketimi dünyada oldukça yaygın. Her gün yaklaşık 2 milyar fincan kahve tüketiliyor. Ancak 200 milyar dolarlık bir gelire sahip olan sektörün en az kazananı çiftçiler oluyor.
Üretici olan çiftçi grubunun kazancı 2. Küresel Kahve Üreticileri Forumu'nda değerlendirilerek bu konuyla ilgilenecek bir birlik oluşturulması gündeme geldi.
Kahve üreten çiftçiler zarara uğruyor
Uluslararası piyasalarda 1 dolar ile 10 yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyelerine inen kahve fiyatları dünyadaki 25 milyonu aşkın üreticiyi etkiledi. Dünyada her gün yaklaşık 2 milyar fincan kahve tüketiliyor.
Kahve sektörünün yıllık geliri 200 milyar dolar olarak biliniyor. Ancak bunun sadece 20 milyar doları üretici ülkelere giderken, yüzde 10'undan daha düşük bir bölümünü kahve üreten çiftçiler kazanıyor.
Bir birlik oluşturulacak
Orta Amerika'daki üreticilerin zarar etmemesi için kahve fiyatlarının 1.20 - 1.50 dolar aralığında olması gerekiyor. Fiyatların bu seviyelerin altında kalması kahve üreticilerini harekete geçirdi. 2. Küresel Kahve Üreticileri Forumu'nda üreticiler fiyatlar üzerindeki etkilerini artırmak için bir birlik oluşturulmasını gündeme getirdi.
Kahve üreticileri çiftliklerini terk ediyor
Piyasalarda son on yılın en düşük uluslararası kahve fiyatlarının gözlemlenmesi, Orta ve Güney Amerika'daki birçok çiftçinin çiftliklerini terk etmesine ve olası bir endüstri krizinin yaşanmasına neden oldu.
İngiltere’nin ilk kahve kavurma kuruluşlarından Cafédirect’in CEO'su John Steel, ana tedarikçiler olarak tanımlanan üreticiler hakkında, “Uçuk fiyatlar, geçim kaynaklarını yok ediyor” ifadelerini kullandı.
Steel, çiftçilerin haklı nedenlerle çiftliklerini terk etmesine katıldığını belirterek, genç nesillerin birçok ülkede kahve üretiminin dışında kalmayı tercih ettiğini açıkladı.