Kargo uçağı gövde üzerine iniş yaptı

İstanbul Havalimanı'nda facianın eşiğinden dönüldü. Kargo uçağının iniş takımları açılmadı, 370 metre sürüklenen uçak, 2 defa pisti pas geçti ve sonunda gövde üzerine iniş yaptı.

Paris-İstanbul seferini yapan Fedex Havayollarına ait Boeing 763 tipi bir kargo uçağı, iniş takımlarında arıza meydana gelince, İstanbul Havalimanı'na gövde üzerine iniş yaptı.

Pilotun göstergelerde ön iniş takımının açılmadığını fark etmesiyle kontrol kulesiyle irtibata geçildi. Pisti 2 defa pas geçen uçağın iniş takımlarının açılmadığı kule ekibi tarafından da gözlemlendi.

Havalimanı ekibi, gerekli tedbirleri aldı, piste Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Servisi ekipleri sevk etti. İki pilot uçaktan yara almadan tahliye edildi.

Uçağın indiği pist ise uçuşlara kapatıldı.

Peki, iniş takımları açılmayan bir uçak piste nasıl iniyor?

İniş takımlarının açılmadığını fark eden pilot mümkün olduğunca az yakıtla piste inmeye çalışır. Bugünkü örnekte de olduğu gibi bunun için havada birkaç tur atabilir. Piste alçaldıktan sonra da burun mümkün olduğunca yukarıda tutulur. Sürat azaldıkça burun da artık aşağı yönelir. Piste arka tekeri koyduktan sonra uçağın burnunu yere değdirilir Ve uçak bir süre sonra hızını tamamen yitirerek durur.