Evlatlarınızı eleştirmeden önce iğneyi kendinize batırın

Aman bu hataları siz de yapmayın.
Aman bu hataları siz de yapmayın.

Çocuklarınızı yetiştirirken yaptığınız hatalar evladınızın tüm hayatını etkiler.

Çocuklarınız sizin aynanızdır. Evlatlarınızı yetiştirirken yaptığınız doğrular ve yanlışlar ileride onun sahip olacağı özellikleri belirler. Kötü huylara sahip olduğunu düşündüğünüz çocuklarınızı eleştirmeden önce onu yetiştirirken nerede hata yaptığınızı düşünün.

Öncelikle hatayı kendinizde arayın

                                    Çocuğunuz içine kapalıysa, hatayı kendinizde aramalısınız. Çocuğunuzu sorgulamadan önce kendi hatalarınızı bulmaya çalışmalısınız. Çünkü çocukların güvensizlik problemleri, aile hatalarından ortaya çıkıyor.
Öncelikle hatayı kendinizde arayın Çocuğunuz içine kapalıysa, hatayı kendinizde aramalısınız. Çocuğunuzu sorgulamadan önce kendi hatalarınızı bulmaya çalışmalısınız. Çünkü çocukların güvensizlik problemleri, aile hatalarından ortaya çıkıyor.
Bırakın kendi ayakları üzerinde dursun

                                    Çocuklarınıza daima destekçi olmalısınız. Ancak başları her dara düştüğünde onların sorunlarını siz çözecekmişsiniz güvenini onlara aşılamayın. Basit hataların üstesinden gelmeyi tek başlarına öğrenmeleri şart. "Ben yavruma kıyamam" dediğinizi duyar gibiyim. Evladınızın bir ömür boyu kendi ayakları üzerinde durmasını istiyorsanız bazı duygularınızı frenlemeniz gerekiyor.
Bırakın kendi ayakları üzerinde dursun Çocuklarınıza daima destekçi olmalısınız. Ancak başları her dara düştüğünde onların sorunlarını siz çözecekmişsiniz güvenini onlara aşılamayın. Basit hataların üstesinden gelmeyi tek başlarına öğrenmeleri şart. "Ben yavruma kıyamam" dediğinizi duyar gibiyim. Evladınızın bir ömür boyu kendi ayakları üzerinde durmasını istiyorsanız bazı duygularınızı frenlemeniz gerekiyor.
Her şeyi almayın

                                    Çocuklar gördükleri her şeyi ister. Sizlerde çocuklarınızın her istediğini yerine getirerek aslında büyük bir hata yapmış oluyorsunuz. “Her istediğini yaptığınız çocuk doyumsuz” olur sözü geleneksel görünse de son derece doğru. Çocuğunuzun paylaşımcı ve alçak gönüllü olması bu basit kuraldan geçiyor.
Her şeyi almayın Çocuklar gördükleri her şeyi ister. Sizlerde çocuklarınızın her istediğini yerine getirerek aslında büyük bir hata yapmış oluyorsunuz. “Her istediğini yaptığınız çocuk doyumsuz” olur sözü geleneksel görünse de son derece doğru. Çocuğunuzun paylaşımcı ve alçak gönüllü olması bu basit kuraldan geçiyor.
Çocuğunuzu kıyaslamayın

                                    Çocuğunuz sıklıkla kıskançlık yapıyorsa hatayı onda değil kendinizde arayın. Her çocuk özeldir ve tektir. Evladınızı sürekli başkalarıyla kıyaslarsanız, bu baskıya maruz kalan çocuk zaman içinde kıskançlık konusunda kendini durdurmaz.
Çocuğunuzu kıyaslamayın Çocuğunuz sıklıkla kıskançlık yapıyorsa hatayı onda değil kendinizde arayın. Her çocuk özeldir ve tektir. Evladınızı sürekli başkalarıyla kıyaslarsanız, bu baskıya maruz kalan çocuk zaman içinde kıskançlık konusunda kendini durdurmaz.
Yüksek sesle dahi konuşmayın

                                    Çocuğunuzun kavgacı olduğunu düşünüyorsanız; onu büyütürken bir yerlerde hata yapmış olabilirsiniz. Şiddet eğilimli çocukların ailelerinde de genellikle aynı tablo gözlenir. Eşinizle sesinizi yükselterek konuşmanız bile çocuğunuzun şiddete meyilli olmasına sebep olabilir.
Yüksek sesle dahi konuşmayın Çocuğunuzun kavgacı olduğunu düşünüyorsanız; onu büyütürken bir yerlerde hata yapmış olabilirsiniz. Şiddet eğilimli çocukların ailelerinde de genellikle aynı tablo gözlenir. Eşinizle sesinizi yükselterek konuşmanız bile çocuğunuzun şiddete meyilli olmasına sebep olabilir.
İyi gözlemleyin

                                    Çocuğunuzun sabırsız olduğunu ve çok çabuk sinirlendiğini gözlemliyorsanız işin uzmanından yardım almanız şart. Genellikle dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan çocuklar, hızlıca sinirlenir.
İyi gözlemleyin Çocuğunuzun sabırsız olduğunu ve çok çabuk sinirlendiğini gözlemliyorsanız işin uzmanından yardım almanız şart. Genellikle dikkat dağınıklığı sorunu yaşayan çocuklar, hızlıca sinirlenir.
Yalanın bir sebebi vardır

                                    Çocuğunuzun çok sık yalan söylediğini fark ediyorsanız; hatayı kendinizde aramalısınız. Çocuğunuzun daha önce yaptığı bir hataya şiddetli bir şekilde tepki verdiyseniz o da kendisini korumak için yalana başvuruyordur.
Yalanın bir sebebi vardır Çocuğunuzun çok sık yalan söylediğini fark ediyorsanız; hatayı kendinizde aramalısınız. Çocuğunuzun daha önce yaptığı bir hataya şiddetli bir şekilde tepki verdiyseniz o da kendisini korumak için yalana başvuruyordur.
Özgürce konuşmasına izin verin

                                    Çocuğunuz başkalarının fikirlerine önem vermiyor mu? Hata yine onda değil sizde… Çünkü siz çocuğunuzun özgürce fikrini söylemesini istemek yerine ona kendi doğrularınızı dayatıyorsunuz. Hal böyle olunca da çocuğunuzun başka türlü davranmasını beklemeyin.
Özgürce konuşmasına izin verin Çocuğunuz başkalarının fikirlerine önem vermiyor mu? Hata yine onda değil sizde… Çünkü siz çocuğunuzun özgürce fikrini söylemesini istemek yerine ona kendi doğrularınızı dayatıyorsunuz. Hal böyle olunca da çocuğunuzun başka türlü davranmasını beklemeyin.
Onurlarını kırmayın

                                    Çocuklarınızın onurlarını kırmayın. Yaptığı hataları bağıra çağıra kardeşinin yanında bile söylemeyin. Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra hem siz hem de çocuk sakinleşince baş başa yaşadığınız durumu konuşun. Ona, yaptığı hatanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlatın.
Onurlarını kırmayın Çocuklarınızın onurlarını kırmayın. Yaptığı hataları bağıra çağıra kardeşinin yanında bile söylemeyin. Olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra hem siz hem de çocuk sakinleşince baş başa yaşadığınız durumu konuşun. Ona, yaptığı hatanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini anlatın.
Her şey sizin elinizde

                                    Her çocuğun özel olduğunu ve onun bir birey olduğunu fark edin. Bebeklik dönemlerinden itibaren onlara sorumluklarını verin ve kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlayın. Sonuç ne mi olacak! Doğru bir eğitim sayesinde harika bir karaktere sahip evlat yetiştirmiş olacaksınız.
Her şey sizin elinizde Her çocuğun özel olduğunu ve onun bir birey olduğunu fark edin. Bebeklik dönemlerinden itibaren onlara sorumluklarını verin ve kendilerini özgürce ifade etmelerini sağlayın. Sonuç ne mi olacak! Doğru bir eğitim sayesinde harika bir karaktere sahip evlat yetiştirmiş olacaksınız.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >